Cadde ONLARDAN KAÇMAZ

ONLARDAN KAÇMAZ

06.08.2012 - 20:07 | Son Güncellenme:

Adli Tıp ne işe yarar, alanın uzmanı ne iş yapar, hangi cihazlar kullanılır gibi soruların yanıtları bu kitapta

ONLARDAN KAÇMAZ

Olay yeri inceleme, otopsi, adli toksikoloji, adli biyoloji gibi terimleri sık sık haberlerde duyar gazetelerin ikinci sayfalarında okuruz. Ancak bu dalların tam olarak ne gibi işler yaptığı konusunda ayrıntılı bilgiye sahip olan çok az insan vardır.

Faruk Aşçıoğlu, Semih Dokurer ve Murat Nihat Arslan ‘Meraklılar ve Hevesliler İçin Adli Bilimler’ isimli bir kitap hazırladı. Bir dönem Adli Tıp Kurumu’nun farklı bölümlerinde çalışan bu üç ismin hazırladığı kitap, zor olan Adli Tıp konusunu yalın bir anlatımla ve okuru yormadan, basit şekilde anlatıyor.

Son dönemlerde Adli Tıp konulu dizilerin yanlış bilgilendirmelere neden olabileceğini düşünen Faruk Aşçıoğlu, Semih Dokurer ve Murat Nihat Arslan; bu alan ne işe yarar, alanın uzmanı ne iş yapar, hangi cihazlar kullanılır gibi sorulara cevaplar veriyor.

14 yaş ve üzeri için hazırlanan kitap, okurun başına gelebilecek her türlü hukuka aykırı fiilde yardımcı olması amacıyla yazıldı.

Olay yeri incelemeKonusu suç olan bir olayın ardından suçu aydınlatmaya veya olayın işlendiği ortamda delil niteliği taşıyan her türlü bulguyu tespit etmeye yönelik yapılan çalışmalar olay yeri incelemede gerçekleştirilir. Olay yeri inceleme ekipleri, olay yerinde delilleri zarar vermeden toparlayabilmek için gerekli olan tüm alet ve edevatları içinde barındıran bir çantayla özel kıyafetler giyerek olay yerine giderler.

Haberin Devamı

Adli balistikAdli bir olayda kullanılan ateşli veya ateşsiz silahların olay yerinde bıraktıkları bulguların labartuvar ortamında bilimsel metodlarla incelenme dönemi olan adli balistikte, aralarında fişek, mermi çekirdeği, av fişeği, uzun namlulu silahlar, kısa namlulu silahlar ve namlu ayrıntılı bir biçimde incelenir.

Kan lekesi model analizi

Kan, şiddet içeren olay yerinde karşılaşılma olasılığı en yüksek delildir. DNA analizleriyle ortamdaki kanın kime ait olduğu ortaya çıkarılıyor. Ayrıca kanın ne şekilde döküldüğü, kan döküldükten sonra hangi olayların cereyan ettiği de kan lekesi model analiziyle ortaya çıkarılabilir.
Kan lekesi model analizinin ortaya çıkarmaya çalıştığı bilgilerden bazıları:

* Kanamakta olan kişinin yaralanma sonrası hareketi
* Kan dökülme olayı sırasında mağdur ve failin birbirlerine göre konumları
* Kullanılan suç aletinin oluşturacağı özel kan lekeleri
* Darbe sonucu oluşmuş kan lekelerinde darbenin kişiye uygulandığı yer
* Yaralanan bölgenin yerden yüksekliği
* Uygulanan az darbe sayısı
* Olayın kronolojisi

Haberin Devamı

T.C. Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu sitesinden alınmıştır.