Cadde ONU HANGi UZMANA GÖTÜRMELiSiNiZ?

ONU HANGi UZMANA GÖTÜRMELiSiNiZ?

30.04.2012 - 20:01 | Son Güncellenme:

Ateşi çıkan ya da karnı ağrıyan çocuğumuzu çocuk doktoruna götürüyoruz. Ama cerrahi müdahale gerektiren bir durumda yetişkinler konusunda uzman hekimlere başvuruyoruz. Peki yanlış yaptığımızın farkında mıyız?

ONU HANGi UZMANA GÖTÜRMELiSiNiZ

Universal Çamlıca Hastanesi’nden çocuk cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Haluk Güvenç, “Çocuklarda rastlanan cerrahi hastalıklar, erişkinlerdekinden farklı olarak belli yaş gruplarında toplanıyor, hatta bazıları erişkin yaşta hiç görülmüyor. Çocuklarda görülen kanserlerse, bu dönemde hücre çoğalması yüksek olduğu için yaş grubuna özgü karakter gösteriyor. Yine ergenlik çağından önce karşılaşılan akut karın sorunları (apandisit, bağırsak düğümlenmesi), karın boşluğunun kendine özgü yapısı ve savunma mekanizmalarının erişkinlere göre daha yetersiz olması nedeniyle erişkin yaş grubundakilerden daha şiddetli ve ölümcül seyrediyor” diyor.
Çocuk cerrahisinin farklı bir kategoride ele alınması gerektiğini belirten Güvenç, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

* Çocuk cerrahisi nedir ve hangi yaş grubunu kapsar?
Çocuk cerrahisi, doğum öncesinden başlayarak bir aya kadar olan yenidoğan dönemini, iki yaşa kadar olan bebeklik dönemini, okul öncesi ve okul dönemiyle ergenlik çağı öncesi, ergenlik gibi her biri dönemsel farklılık gösteren hastalık gruplarıyla uğraşıyor. Alanı, diğer cerrahi branşlardan çok daha geniş. Bebek, çocuk ve ergen hastaların; genel, ürolojik ve jinekolojik sorunlarının yanı sıra, iyi ve kötü huylu tümörlerle baş-boyun, kol-bacaklarla ilgili cerrahi hastalıklarla alakadar oluyor. Doğumsal anomalilerin düzeltilmesi için yapılan ameliyatlardan fıtık, apandisit, inmemiş testis gibi sık rastlanan çocukluk çağı hastalıklarına kadar uzanan geniş bir alanda faaliyet gösteriyor.
* Çocuk ve yetişkin cerrahisi neden birbirinden ayrılmalı?
Çocuk metabolizması erişkin metabolizmasından farklı. Erişkin metabolizması, sadece günlük yaşamı idame ettiriyor çünkü büyüme ve gelişme ihtiyacı yok. Oysa çocuklarda büyüme ve gelişme metabolizması daha baskın. Dolayısıyla “Biraz büyüsün de ameliyat edelim” denildiği zaman, hastanın ameliyatı 2-3 yıl erteleniyor. Kaybedilen bu süre, çocuğun büyümesini ve gelişimini olumsuz etkiliyor.
* Çocuk cerrahlarına başvurmak konusunda anne-babalara neler tavsiye edersiniz?
Erişkin hastalar, yetkin oldukları için ameliyat kararını onaylar ya da reddeder. Oysa çocuk hastalarının ameliyatlarına aileleri karar veriyor. Bu kararı verecek aileyi bilgilendiren çocuk cerrahına büyük sorumluluklar düşüyor. Bir yetişkin herhangi bir yaşta, başına gelen bir sorunu göğüsleyebiliyor, oysa iki aylık bir bebek, gelişebilecek bir sorunla ömrü boyunca mücadele edecek.

Haberin Devamı

EN SIK MÜDAHALE GEREKTiREN DURUMLAR

* Doğumdan başlayarak, ileriki yaşlarda görülebilen kasık, göbek ve karın fıtıkları
* Bir veya her iki testisin keseye inmemiş olması
* Torbada veya kasıkta görülen içi su dolu kistler
* Torbada ağrılı, kızarık şişlik
* İdrarı penisin altından veya üzerinden yapma
* Sünnet derisinin yapışık olması
* Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına yol açan böbrek ve idrar yolu hastalıkları
* Göğüs kafesinde veya sırtta şekil bozuklukları
* Boyunda eğrilik
* Boyunda zaman zaman tekrarlayan ağrılı veya ağrısız akıntılı şişlikler, guatr
* Baş, boyun ve vücudun hemen her yerinde kırmızı ben şeklinde veya yaygın olarak görülebilen hemanjiom olarak adlandırılan iyi huylu tümörler
* Karaciğer, dalak, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mide, bağırsaklar, mesane gibi organlar başta olmak üzere kitleyle ortaya çıkabilen çocukluk çağı iyi huylu tümörleri ve kanserleri
* Karın ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma gibi bulgularla seyreden başta apandisit olmak üzere doğumsal veya sonradan ortaya çıkabilen bütün karın içi iltihaplanmalar
* Trafik kazası, yüksekten düşme, çarpma, ateşli silah yaralanması ve benzerleri gibi durumlarda acil veya daha sonra yapılan müdahaleler.

Haberin Devamı

YARIN: GÜNÜBiRLiK?CERRAHi