Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Hiçbir insanın vücudunun sağı ve solu eşit değil. Bu memeler için de geçerli. Memelerdeki farklılık fazla olursa cerrahi müdahale gerekebilir...

K adınların yüzde 20 kadarında, memeler arasında hacim farkı var ve hatta yüzde 30’unda, kalbin konumu nedeni ile sol meme daha aşağıda.
Farklı memeler yani Anisomasti, bir hastalık değil; sadece farklı büyüklükte memelere sahip olmak. Bazen fark o kadar azdır ki, hastanın kendisi bile ömür boyu anlayamaz. Ancak farklılık fazla ise düzeltme yoluna gidilir.
Düzeltme cerrahidir ve sadece yağ emerek, meme başından deri çıkartılarak veya silikon protez konarak yapılır ve hasta daha sonra emzirebilir.

Haberin Devamı

KİMSE FARKINA VARMAMIŞ
Oscar ödüllü güzel yıldız Jennifer Lawrence, bir röportajında farklı büyüklükte olan göğüslerinin ameliyatla eşitlendiğini söylemese, kimse farkına varmayacaktı.
Güzel yıldız, kendisinin bu durumu bilip sakladığını ama doktorunun çektiği akciğer filminde durumu fark ettiğini belirtti.
Lawrence, sütyen ve bikinisinin içine koyduğu parçalarla senelerce durumu idare ettiğini ancak meşhur olunca memelerini ameliyat ettirdiğini yine aynı söyleşide açıkladı.

ASiMETRiK MEMELER

Farklı meme büyüklüğünün tıptaki adı Anisomasti. Genç kızken az olan farklılık, daha sonra artar. Doğum ve süt emzirme sonrası en aşırı halini alır. Ufak olan memeye yağ enjekte edilerek veya büyük olandan yağ emilirek durum düzeltilir.

KESİ VE DİKİŞ GEREKMEZ
Meme büyüklüğünün eşitlenmesi lokal anesteziyle hasta otururken yapılır, aksi takdirde memeler tam olarak eşitlenemez.
Fazla büyük göğüs yağ emerek ufaltılır veya ufak olan, yağ enjeksiyonu ile büyütülür.
Bu çok kolay bir yöntem; kesi ve dikiş gerekmez, 2-3 hafta sütyen takılarak olay bitirilir. Yağa ilave edilen kök hücreler sayesinde yağın kalıcılığı sağlanır. Fark çok fazla ise meme başından bohça ağzı şeklinde deri çıkartılarak meme büzülerek ufaltılır. (Benelli ameliyatı)
Ameliyat için büyümenin sonlandığı 18-20 yaşlarına kadar beklenmeli.

SİLİKON PROTEZ MÜMKÜN
Bazı hastalar sadece eşitlenme değil; büyütme de arzu eder ve o zaman iki farklı büyüklükte silikon protez konularak memeler hem büyütülür hem de eşitlenir. Jennifer Lawrence’a Amerika’da yaygın olduğu şekilde, damardan sakinleştirici verilip lokal anestezi ile ufak olan memeye yağ enjekte edilerek farklılık giderilmiş.

TÜRKİYE’DE RAĞBET AZ
Birçok kadın, minimal farklı memelerinden dolayı ameliyat olmaya karşı. Türkiye’deki gibi, kadınların fazla açık elbise giymediği ülkelerde bu ameliyatları istemeyenler çok daha fazla.
Senelerce çalıştığım Amerika ve Almanya’da ise kadınlar sauna ve plajlarda kısmen üstsüz dolaştıklarından daha fazla ameliyat olmak istiyor. Ama unutmayın, her ameliyatın beraberinde getirebileceği tehlikeler var. Bu nedenle benim en çok önerdiğim; kısmen zararsız bir yağ emme veya yağ enjeksiyonu ile memeleri eşitlemektir.
Doktora giden asimetrik memeli kadınların çoğunun ruhsal durumu bozulmuştur. Kocalarının önünde bile soyunamazlar. Bu kadınlar yaz-kış büyük boy elbiseler giyip memelerini saklamaya çalışır.
Bazıları hatalı olarak psikiyatriste yönlendirilir ama hiçbir ruh bilimci o kadının memelerini ameliyatla eşitleyemez. Gerekli olan, bir cerrahın elinin değmesi ve memelerin aynı büyüklüğe kavuşmasıdır.

HATASIZ OLMAK GEREKMEZ
Buradan genç kızlarımıza vereceğim öğüt; Jennifer Lawrence örneğinde olduğu gibi, meşhur olmak için hatasız bir vücuda sahip olmanız gerekmediği...
Ufak tefek arazlar daha sonra düzeltilebilir ve belki de hiç düzeltilmeyip size özgü bir alamet olarak bırakılır.