Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Bilim insanları, şişmanlığın hatalı ve aşırı beslenme kadar stres ve sıkıntıdan da kaynaklandığını buldu. Aç veya tok olduğumuza beynimiz karar verir. Saçma sapan diyetlerden vazgeçip stres ve sıkıntılardan kurtulalım, böylece sağlıklı zayıflayalım

Dünyaya bakarsanız aç insan sayısı kadar şişman var. Şişman insanlar nerelerde yaşarlar? Zengin ülkelerde! Demek ki şişmanlar zengin insanlardır. Bunu kavrayan Jean Paul Gaultier, Paris’te ilk kez şişman modellerle 44-46 bedenler için bir defile düzenledi ve şişman bir manken olarak Gossip grubunun şarkıcısı Beth Ditto’yu kullandı. Gelen seyircilerin çoğunluğu da büyük bedenli kadınlardı.
Türk televizyonlarında bizleri eğlendiren komedi sanatçılarının, reklamlarda oynayanların hemen hepsi şişman tipler. Şişmanlar, neşelidir ve pozitif düşünürler. William Shakespeare, 400 sene önce yazdığı Jul Sezar adlı oyununda Sezar’a, “Etrafımda şişman ve neşeli insanlar görmek isterim, zayıf insanlar art niyetli ve kötü düşüncelidir” dedirtir.
Psikologlara göre yemek yemekten alınan haz, bir tür orgazmdır ve anne sütünü emerken başlayan doyum duygusunun devamıdır. Yemek bir ödüllendirmedir. Başarılı olunca kutlamak için ziyafet çekilir. Savaşlar kazanılınca büyük sofralar kurulur. Sevdiklerimizi yemeğe davet ederiz, onlara baklava ve pasta gibi yiyecekler yollayıp sevgimizi kuvvetlendiririz. Yemek bir zafer simgesidir.

Haberin Devamı

BALIKETLiLER SAĞLIKLIDIR

Para şişmanlarda! Jean Paul Gaultier defilesine manken olarak katılan kilolu şarkıcı Beth Ditto.

Şişmanlık geni var ya zayıflık geni?
İnsan kromozomlarında 50 adet şişmanlık geni vardır ama daha henüz bir tane bile zayıflık geni tespit edilememiştir. Stresten en fazla etkilenenler elma veya armut vücutlu insan denen çöp bacaklı ve ince kollu ama karpuz göbekli kadın ve erkeklerdir. Yazın plajlar bu tiplerle doludur. Yaşları ilerlemiş, hormonları gitmiş, orta yaşlı kişilerdir bunlar. Almanlara göre mide ruhun aynasıdır. Sıkıldın mı başla yemeğe ve şişir karnını, bütün kan midene gitsin, beynine kan gitmeyince sersemle ve aynen sarhoş olmuş gibi kafan yavaşlasın, uyku ve rehavet çöksün. Sıkıntı bu sayede unutulur, stres ortadan kaybolur. Zamanla da bu duruma bağımlı olursun ve her sıkıntıda daha çok yiyip şişersin. Aynı benim geçen hafta gençler haksız yere gazlanıp dövülürken daha fazla yemem gibi.
ABD’de yapılan en son araştırmalara göre, hafif şişmanlarda (vücut kitle indeksi 25-30) erken ölüm oranı, normal kilolulardan fazla değil. Hatta biraz daha toplu olanlar bile normal yaşam sürelerini yaşamakta. Tek tehlike, şişmanlarda daha fazla meme ve sindirim sistemi kanserleri görülmesi ancak günümüzde kanserlilerin yaşam süreleri oldukça uzadı.
Çok şişman olmayan, balıketli insanlar psikolojik yardıma daha az ihtiyaç duyarlar. Kalp krizi geçiren balıketliler, rahatsızlığı daha kolay atlatır ve nadiren ikinci bir kriz geçirirler. Zayıflardaysa ilk kalp krizinde ölümler ve ikinci ve hatta üçüncü kalp krizi sayıları daha
fazladır. Kadınlarda menopoz sonrası görülen kemik erimesi, balıketlilerde daha azdır ve düşünce kemiklerini fazla kilolu olmalarına rağmen daha az kırarlar.

Hedef mutluluk olmalı
Doktor olarak hastaların her ne pahasına olursa olsun zayıflamaları hedefimiz olmamalı. Kabul edilebilir bir şişmanlık (ideal kilonun yüzde 15-20 fazlası), eğer hasta hareket ediyorsa, stresten uzaksa, şeker hastası ve akciğer problemleri fazla değilse doktoru da rahatsız etmemeli.
Midesi ameliyatla küçültülenler, başta zayıflarlar ama beyinleri fazla gıdaya programlı olduğu için daha sonra çok yiyip tekrar kilo alırlar. Aynı şekilde diyet sonrası zayıflayıp daha sonra tekrar aşırı yememiz gibi. Bence nasıl doğum kontrolü hapları kadınların vücutlarını hamile zannettirip onları hamile bıraktırmıyorsa insanların midelerini de devamlı dolu zannettirecek bir ilaç gerekmektedir.
Burada anlatılan, balıketinde dediklerimizdir. Aşırı şişmanlık her zaman zararlıdır ve hastalık olarak kabul edilmelidir.
Diğer yandan ‘sıfır beden’ takıntısı da ruhsal bir hastalıktır (anorexia veya bulimia, diğer adıyla manken hastalığı.)
Aşırı şişmanlar, haydi gayret birkaç kilo daha verin ve balıketliler gibi sıhhatli insanlar olun!