Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Bilimsel araştırmalara göre, insanların alt çenesi evrim sonucu ufalmakta. Bu nedenle günümüzde kadın ve erkeklerde çene büyütme ameliyatları yüzde 70 oranında arttı

Yiyeceklerimizi artık dişlerimizle koparmıyoruz, sert yiyecekleri ısırmamız gerekmiyor ve en önemlisi de hazır gıdaları artık uzun süre çiğnememize gerek kalmadı. Bu nedenle insan çenesinde son 50 yılda belirgin bir ufalma mevcut. Cerrahlar yüzdeki ahengi sağlamak için çeneleri büyütüp gıdıdaki yağları emerek çenelerimizi daha büyük göstermeye çalışıyorlar.

ÇENENİN DURUŞU OTORİTE SİMGESİ
Bizim padişah resimlerinde veya Avrupalı büyüklerin yağlı boya resimlerinde, hatta geçen yüzyılın politikacı ve bilimadamlarının eski siyah beyaz fotoğraflarında bir tane bile ufak çeneli adam yok.
Günümüzde Bill Clinton, Barack Obama, Angela Merkel, Angelina Jolie, Steve Jobs ve daha yüzlerce başarılı şahsiyet hep büyük çeneliler. Bu bence tesadüf değil. Bir inanışa göre, gelişmiş çenesi olanlar; lider özelliğine sahip, güven ve dürüstlük saçan insanlardır. İş hayatında daha başarılı oldukları kabul edilir.
Bunu fark eden insanlar da ısrarla cerrahlara gidip çenelerini büyütmeye çalışıyorlar. Bu nedenle günümüzde kadın ve erkeklerde çene büyütme ameliyatları yüzde 70 oranında artmıştır.

DAHA GENÇ VE SPORTİF GÖRÜNÜM VAAT EDİYOR
New York Columbia Üniversitesi’nden Dr. Antell’in ocak ayında bizlere yaptığı sunuma göre, 45 dakikalık bir çene büyütme ameliyatıyla bütün yüzü değiştirmek mümkün. Bu sayede daha sporcu, kendine güveni olan ve genç bir görünümünüz olacak. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’ne göre geçen sene sadece Amerika’da 12 binden fazla kadın ve erkeğin çenesi büyütülmüştür.
Bu arada eğer burnunuz büyükse geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi çene büyüyünce burnunuz ameliyat olmadan daha ufak görünecektir.
Yaşlandıkça kemiklerimiz erir ve çenemiz ufalır. Evdeki eski fotoğraflarınıza bakarsanız veya Facebook’a koyduğunuz ilk resimlerinizi incelerseniz siz de çenenizin ufaldığını görürsünüz.
New York Albany Tıp Fakültesi’nden Dr Malcolm Roth ise “Beğenmediğimiz şeyleri görmeyiz veya görmemezlikten geliriz, hele yüzümüzün yandan görünümü ile hiç ilgilenmeyiz, halbuki diğer insanlar bizi yandan da görürler ve çenemizin ufak olduğunu bize söylemeye çekinirler” demektedir.

ÇENE OPERASYONU YARIM SAAT SÜRÜYOR
Çene protezi konması kemik büyümesinin sonlandığı 20 yaşından sonra herkese uygulanabilir. Muayenehanede ameliyat etmek ülkemizde arzu edilmez. Ancak Avrupa ve Amerika’da muayenehanelerde bakanlık izni ile gerekli şartlar sağlandığında çene büyütme ameliyatı, 30 dakikada lokal anestezi ile yapılabilir. Ameliyattan 4-5 gün sonra işinize dönebilirsiniz. Çene altına yapılan iki santimetrelik bir kesiden içeri girilerek çene kemiği üzerinde protez için bir cep hazırlanır ve konur. Özel bir dikişle protezi kemiğe tutturup ameliyata son verilir.

AMELİYAT İSTEMEYENE DOLGU MADDELERİ
Eğer ameliyattan korkuyorsanız veya ameliyat sonrası iyileşmek için vaktiniz yoksa dolgu maddeleri ile çenenizi doldurtabilirsiniz. Tek mahsuru, her iki senede bir dolgunun tazelenmesi gerekli ve ayrıca dolgu maddeleri pahalıdır. Dolgu maddeleri uygulamasından sonra ertesi gün işinize dönebilirsiniz.
Cerrahlar bir defa da çeneyi dolduracaklarına 2-3 defa da doldururlar ve hasta yakınları ne olduğunu anlamayıp hastaya “Sende bir farklılık var ama ne?” diye sorup dururlar.
Galiba yakında yüzümüzdeki her türlü hatayı dolgu maddeleri ile halledeceğiz. Bizi güzel yüzlü bir gelecek bekliyor.