Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Son 20 yıldır çok güzel yüz germe ameliyatları yapmaktayız. Gelin görün ki biz cerrahlar bu arada boyun estetiğini ihmal ettik. Hastalar da çaresiz, boyunlarını eşarplarla kapatıp kırışıkları ve sarkmaları saklıyor.
Hocam Fransız Dr. Pierre Fournier, bir kongrede boyun ameliyatlarının önemini anlatırken, “Dr. Saylan ailenin başıdır, her şeye o karar verir, Lale (eşim) ise ailenin boynudur, başın ne tarafa döneceğini kararlaştırmak onun görevidir. Bu nedenle boyun çok önemli bir organdır” diyerek yüzlerce doktoru güldürmüştü.

Haberin Devamı

DiKiŞSiZ BOYUN AMELiYATI

Nora Ephron, 2006’da yazdığı ‘Boynum Yüzünden Kendimi Kötü Hissediyorum’ adlı best seller kitabında, ameliyata dek boynunu boş yere kazak ve eşarplarla sakladığından ve ameliyat sonrası yaşadığı mutluluktan bahseder.

Yanan bir mum gibiyiz
İnsanlar yanan bir mum gibi yukarıdan aşağıya doğru yaşlanırlar. Bir ağacın yaşını belirten halkalar gibi insan boynunda da yaşlandıkça kıvrımlar oluşturur. Gıdı yağları emilince altındaki boyun bağları görünür. Böylece siz konuşurken veya yüzünüzü gerdiğinizde boyun bantları görünür hale gelir.

Botoks ve dolguyla olmuyor
Botoks ve dolgu maddeleriyle düzeltilen boyun 2 - 3 ay sonra tekrar eskisi kadar kötü olur. Bu nedenle ameliyat, en etkili çözümdür. Özellikle boynun ön kısmında konuşurken veya ağzı gerince beliren dikey bantlara botoks uygulaması faydasızdır.
Amerikalı Dr. Robert Ersek’in geliştirdiği ve benim de sıklıkla kullandığım bu yöntemde ufak kesiklerden girilerek boyun bandını oluşturan adaleler birer birer özel bir bıçakla kesilir. Kesi büyüklüğü yarım santimi geçmez ve sabahları sakal tıraşı olurken sebep olduğumuz kesiklerden daha büyük değildir. Dikiş gerektirmez ve genellikle 2 - 3 günde iyileşir. Ameliyat süresi lokal anesteziyle yaklaşık 15 - 20 dakikadır.

İleri vakalarda ameliyat şart
Boynu ameliyatla germek ileri vakalarda şart. Özellikle erkeklerde deri kalın olduğu
için boyun derisi daha çok sarkar. Bazen hastalar “Doktor yüzümü boş ver, hindi gıdımı yok et” diye cerraha başvurur. Özellikle ileri yaştaki kadınlar, sadece boyun bantlarının kesilmesinden memnun olur.
Ancak boynun çok sarktığı vakalarda kulak arkasından boyun, ameliyatla gerilir ve hasta senelerce daha genç görünür. Boyun germe ameliyatından sonra yaklaşık iki hafta işe gidemezsiniz, ancak izler kulak arkasında olduğu için onları saçlarınızla örtüp üç gün sonra sokağa çıkabilirsiniz.

Diğer yöntemler
Boyun gençleştiren başka tedavi yöntemleri de vardır. Erken yaşlanma vakalarında boyun derisi, kimyasal soyulma ve PRP’yle de gençleştirilebilir.
Boyun derisine lazer uygulanamaz, aksi takdirde yanıklar ve beyaz lekeler (pigment bozukluğu) oluşur.
Aman boynunuzu ihmal etmeyin!

Haberin Devamı

DiKiŞSiZ BOYUN AMELiYATI

Lokal anesteziyle uyuşturulmuş olan boyun bağları özel bir bıçakla kesilir. Kanama olmaz ve yaranın dikilmesi gerekmez. Yara birkaç günde iyileşir.