Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Revize burun ameliyatı sık yapılan operasyonlardan. Genellikle burun ameliyatı sonrası birkaç düzeltmeye ihtiyaç duyulur. Bu sorunlar genellikle tekniktir ve her zaman doktor suçlanmamalıdır

Türkiye gibi burun ameliyatlarının fazla yapıldığı ülkelerde arada sırada hastaları mutlu etmeyen sonuçların alınması normal. Cerrah, elinden gelenin en iyisini yapar ama bazen hasta memnun olmaz veya sonuç hastanın beklentilerini karşılamaz.
Bu gibi istenmeyen durumlarda burnun tekrar düzeltilmesi gerekir. Amerikan Yüz Plastik Cerrahları Derneği’nin verilerine göre; yapılan burun ameliyatlarının yüzde 28’inin daha sonra düzeltilmesi gerekir.
Günümüzde artık kötü ameliyat sonucu veya doğuştan çarpık burunluların bir kısmının sorunları ameliyat olmadan, dolgu maddeleriyle düzeltiliyor.

KISA İYİLEŞME SÜRECİ
Burun ameliyatının dönüşü yok; eski halinize dönemezsiniz. Dolgu ise zamanla kayboluyor. Ayrıca dolgu maddeleri; ameliyat sonrası görülen şişme, morluk ve enfeksiyon sorunlarını da ortadan kaldırıyor. Doldurulan burun, 2-3 günde istenen şeklini alıyor ve kişi hafta sonunu evde geçirdikten sonra hafta başında işine dönüyor.

9-18 AY KALIYOR
Burun için geliştirilen özel dolgu maddeleri, FDA ve Sağlık Bakanlığı onaylı. Bu yeni dolgulara, ‘yarı kalıcı dolgular’ da deniyor. 9-18 ay süreyle burunda kalıyor ve dolgunun tekrarından sonra bu süre daha da uzuyor.
En güzeli de sonucu beğenmezseniz, sıkılan bir başka madde (antidot) dolguyu eritiyor ve burnunuz 5-6 gün içinde eski haline dönüyor.

ÇUKURLARIN TEDAVİSİ
Burun ameliyatı sonrası oluşan istenmeyen çukurlar ameliyatsız olarak dolduruluyor. Uygulamadan önce burun uyuşturuluyor ve ağrı duyulmuyor. Burun deliğine tampon gerekmiyor ve kanama meydana gelmiyor.
Uygulama sonrası bir süre burnunuzu buzla soğutmanız ve bir ağrı kesici almanız yeterli.

BURNU BÜYÜTÜYOR
Enjekte edilen dolgu maddesinin en büyük avantajı, işlemin 15-20 dakika sürmesi.
Amerikalılar der ki, “Bir maddenin etkisi varsa, yan etkisi de vardır.” Dolgunun en önemli yan etkisi, burnu az da olsa büyütmesi. Ayrıca dolgu maddeleri bazen sertleşiyor veya mikrop kapabiliyor. Ama bu geçici ve düzeltiliyor.
Eskiden burundaki ameliyat sonrası delikler kulaktan alınan kıkırdak veya kaburga kemiğiyle düzeltiliyordu. Günümüzde dolgu maddeleri sayesinde bu tehlikeli ameliyatlara gerek kalmadı.

MEDİKAL RİNOPLASTİ
Hoşunuza gitmezse dolgu maddesi birkaç senede kayboluyor ama kötü bir ameliyat kalıcıdır. Ufak karga burnu olanlar, kaza sonucu burnu sağa sola kayanlar, burnunda hörgüç denen çıkıntı bulunanlar, ameliyat olmadan önce burunlarının nasıl olacağı hakkında fikir sahibi olabiliyor.
Eskiden burun ameliyatlarında yumuşak doku ellenmezdi. İtalyan doktor Alessio Readaelli, geçen sene bu tabuyu yıktı ve geliştirdiği ‘Medikal Rinoplasti’ denen ameliyatsız yöntemle eskinin aksine, burun yumuşak dokusunu şekillendirerek daha doğal bir görünüm elde etti.
Ameliyatsız yeni bir burun sahibi olmak, artık bazı hastalar için mümkün. Günümüzde kadınlar burun ameliyatından sonra günlerce burunda plaster, şiş ve mor gözaltlarıyla dolaşmak ve doğal görünmeyen bir burun istemiyor.