Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Sokağa çıktığımızda yüzleri ameliyatla gerilmiş kadınlar görmekteyiz ancak bir çoğunda boyun sarkmış, lekeli ve kırışmış durumda. Yani şimdiye kadar cerrahlar boynu ihmal ettiler

Kadınlar yazın pahalı eşarplarla, kışın dik yakalı kazaklarla boyunlarını saklamakta. Aşırı güneş banyoları ve kilo kaybı, boynu olduğundan yaşlı gösterir. Güneşte yanarken güneş ışınları dekolteye dik bir açıyla geldiğinden deriyi yakar ve kavurur. Yaz sonu yaptığım çoğu yüz germe ve boyun germe ameliyatlarında cilt o kadar kuru ve serttir ki, ameliyat öncesi 1-2 hafta cildi nemlendirip düzeltmeye çalışırım. Cildinizin hafızası vardır. Bugün oluşan güneş yanığının hesabını, seneler sonra sizden soracaktır.
Bu arada güzel bir anımdan bahsetmek isterim. Senelerce önce kalabalık bir toplantıda arkadaşım ve hocam Fransız Dr. Pierre Fournier, boynun önemini anlatırken “Ziya ailenin başıdır ve düşünen odur ancak eşi Lale boyundur ve başın ne tarafa döneceğine o karar verir” diyerek bizi çok güldürmüştü.
En başarılı yöntem olan kulak arkasından boyun germe, adından da anlaşıldığı gibi enseden yapılır ve dikişler görünmez. Bütün boyun derisi gerilip kulak arkası kemiğe dikilir ve kemiğe dikişlerle tespit edilir. Bir daha seneler boyunca boyun sarkmaz. Bütün olay kulak arkasındadır ve kesi izini saçlarınızla örter, 5-6 gün sonra günlük yaşamınıza dönersiniz.

Haberin Devamı

Gençleştirme işlemi

İHMAL EDİLEN BOYUN

Boyun derisindeki lekeler ve kırışıklıklar zımpara ve kimyasal soyulmayla giderilir. Esnekliğini kaybetmiş olan boyun derisi, uygulanan elmas zımpara ve radyo frekans dalgalarıyla tekrar elastik hale gelir. Lazer uygulamaları boyunda başarılı olmamıştır.
Çene altında (gıdıda) biriken yağlar diyetle azalmaz. Bu nedenle gerekirse gıdıdan yağ emilir. Alman bir düşünüre göre, insanlar kederlendikçe sorunlarını çene altına atarlar ve gıdıları sarkar. Biriken yağları çok kolay bir şekilde emmek mümkündür. Usta ellerde kısa bir süre içinde yağlar bir metal boruyla emilir. Bu sayede senelerce daha genç görünürsünüz. Yüzünüz tekrar oval şeklini alır.
Bazen yağ emme sonrası, boyun adaleleri ve gıdı sarkabilir. Bu durumlarda bir Gore-Tex kumaşla sarkan gıdı dokusu kulak arkasından kulak arkasına askıya alınır. Eğer boyun germe ameliyatı arzu edilmiyorsa deri altına yerleştirilen bu askı, tek başına da uygulanır ve boyun gerilir.
Kulak arkasından boyun germe uygulanır. Kulak arkasından bütün boyun derisi geriye doğru çekilip kulak arkasındaki kemiğe dikilir. İzler kulak arkasındadır ve saçlarınızla örtebilirsiniz. Yaralar 5-10 günde iyileşir. Bu yöntem çok etkilidir ve şu anda bilinen en etkili boyun germe tekniğidir. Ameliyat süresi, 1-2 saat kadardır. 2-3 gün sonra sokağa çıkıp dolaşabilir, 5-6 gün sonra işinize gidebilirsiniz.
Bu ufak cerrahi müdahalelerden sonra boyunda sarkma veya yaşlılık belirtileri kalmaz ve çok daha genç görünürsünüz. Ameliyat sonrası size doktorunuzun göstereceği özel egzersiz hareketleriyle boyun adalelerinizi kuvvetlendirip tekrardan sarkmayı da geciktirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İHMAL EDİLEN BOYUN

Haberin Devamı

Boynun sarkması genç yaşlarda başlar. Yüz her gece kremlenirken boyun unutulur.