Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Ailelerinde sık meme kanseri görülen veya diğer memesi daha önceden kanser olmuş kadınlarda önleyici meme çıkarma yöntemini anlatıyorum bugün; profilaktik mastektomiyi

Profilaktik mastektomi, meme kanserini önlemede en etkili yöntem. Ailelerinde sıklıkla meme kanseri görülen ve yapılan genetik testlerinde meme kanseri genlerinde (BRCA1 ve BRCA2) mutasyonlar (değişiklikler) olan kadınlarda meme dokusu daha kanser olmadan ameliyatla alınır ve memenin içi boşaltılıp yerine protez konur. Böylece kansere karşı yüzde 98 oranında korunma sağlanır. Yine aynı şekilde bir tarafında daha önceden meme kanseri ameliyatı olmuş kadınlarda eğer gen testleri pozitifse sağlam memenin içinin boşaltılması ve yerine protez konulması önerilir. Bu ameliyat diğer memede de kanser oluşumunu önleyecektir. İşlem silikon protezle meme büyütme ameliyatına benzer ve onun kadar başarılıdır.
Bu ameliyat her kadına uygulanmaz, riskin yüzde 50 veya daha fazla olması gerekir. Ancak ABD’de son zamanlarda kanser fobisi olan yedi hastaya önleyici mastektomi uygulanmasına izin verilmiştir.
Anneanne veya babaannesinde ve de annesinde meme kanseri olan bir kadında yüzde 50 veya daha fazla bir risk oluşur. Genlerde mutasyon olmuş veya yapılan meme biyopsilerinde kansere dönüşme ihtimali yüksek olan tümör dokularına rastlanmışsa, bu kadında da yüzde 50 den fazla risk vardır. Bu durumlarda genetik uzmanlarıyla konuşulur ve karar verilir.

Haberin Devamı

KANSER  ÖNLEYİCİ MEME AMELİYATI

‘America’s Got Talent’ın sunucusu Sharon Osbourne, meme kanseri genleri pozitif bulununca bu yöntemi denedi.

Operasyon istemezseniz...
Bir memesinde kanser saptanmış ve tedavi edilmiş veya edilecek olan hastaların sağlam memelerine de tek taraflı olarak önleyici mastektomi uygulanabilir. Bir memesinde kanser oluşmuş kadınların, diğer memesinde kanser gelişme ihtimali, hiç meme kanseri saptanmamış kadınlara göre altı kat daha fazladır.
Meme ucu ve başı, hastalarda korunabilmektedir. Ancak daha önce meme dokusunda riski artıran patoloji saptanmış hastalarda meme başının alınması da gerekir; bu durumda farklı yöntemlerle yeniden meme başı yapılacaktır.
Eğer mutlaka ameliyat olup memelerinizi aldırmak istemezseniz, meme kanseri riskini azaltan, profilaktik mastektomi dışı alternatif tedaviler de var. Kemoprevention’la yani ilaçlarla riski azaltmak mümkün. Ancak bu amaçla kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri vardır ve başarı oranları, profilaktik mastektomiyle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Aynı amaçla kullanılan bir başka yöntem de profilaktik olarak ameliyatla yumurtalıkların alınmasıdır. Bu yöntemin de etkinliği çok yüksek değildir.

ABD’de bu yöntem uygulanıyor
Bu ameliyatların önerildiği kadınlar, genetik testleri pozitif olan yüksek riskli hastalar veya muayene, görüntüleme yöntemleri ve biyopsilerle kanser gelişimi açısından yüksek risk oluşturan patolojileri tespit edilmiş hastalar, bazen de meme kanseri fobisi taşıyan ve psikolojik yardıma rağmen bu endişeyle baş edemeyen kişilerdir.
ABD ve Avrupa gibi gelişmiş toplumlarda kadınlar daha bilinçli olarak sağlıklarını düşündüklerinden kansere karşı bir önlem olarak ameliyatla meme dokusunun çıkartılıp yerine silikon protezler konulması yaygındır.