Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Firmalar iflas ediyor, vergiler ve primler ödenemiyor ama insanlar genç ve güzel görünmek istiyor. Ekonomik krizler, insanların güzel olma hevesini hiçbir zaman kırmıyor

Tüm dünya finansal bir krize girdi, buna rağmen Avrupa ve Amerika’da estetik uygulamalar en az yüzde 5 artmış durumda. Ülkemizde de insanlar hem parasızlıktan, hem de politik dengesizliklerden korkup, daha az para harcar oldular. Yeni bir otomobil için bekliyorlar, tatile kredi kartı ile taksitle çıkıyorlar ama güzellik söz konusu olunca masraftan kaçınmıyorlar.
Bence insanlar bu sayede morallerini düzeltmek istiyor. İşi kötü giden birisine “İyi görünüyorsun” denmesi, onun en büyük mutluluğu.
Bütün Avrupa’da ama özellikle Türkiye’de estetik müdahalelerde bu nedenle çok fazla artış oldu. Firmalar iflas ediyor, vergiler ve primler ödenemiyor ama insanlar genç ve güzel görünmek istiyor. Bu sayede mutlu olacaklar ve problemlerini unutabilecekler.

ALAN VE SATAN MEMNUN
Şu anda bekleme odamda 45 yaşında, tanınmış bir televizyon yıldızı bekliyor. Ona göre, televizyonda artık gençler rolleri kapmakta. Daha ucuza çalışıyorlar ve dedikodulara karışmaktan, onunla bununla nişanlanmaktan çekinmiyorlar. Haksız rekabet dedikleri bu galiba.
“Estetik cerrahi ekonominin göstergesidir” diyor ‘Times’ dergisi. Burada belirtmek istediğim, kriz döneminde işimin arttığıdır. Yine de krizin bence en belirgin işareti, bugünlerde gelen hastaların daha konuya
girmeden ücreti sormaya
başlamaları.

ARABA TAMİRCİSİYİM
İstenen estetik uygulamalar, daha çok ameliyatsız ama ameliyat etkisi gösterebilen işlemler. (PRP, vampir lift, elmacık kemiği ve yanak dolguları, botoks ve kimyasal soyulmalar gibi). Ayrıca iş arayan bir kimsenin ameliyat sonrası günlerce evde yatıp iyileşmeyi bekleyeceği yöntemler istenmiyor; hasta olmaya vakit yok.
Biz artık sadece cerrahlık yapmıyoruz. Kendimi bir araba tamircisi
gibi hissediyorum.
Gelen hastaya neredeyse “Nereniz bozuk?” diye soracağım. “Meme protezleriniz eskimiş değiştirmek lazım”, “Yüzünüzde yağınız azalmış ilave edelim” veya “Yüzünüzdeki çizikleri zımparalayıp gidermek gerekli” gibi laflar ediyoruz.
Biz cerrahlar da para darlığına
uyduk ve ücretlerimizi düşürdük.
Yani krizden faydalanıp kendimize fırsat yaratıyoruz. İyi de oldu, daha çok hasta geliyor. Daha çok insan mutlu
oluyor.

TAKSİTLE ESTETİK TRENDİ
Doktorlar artık kredi kartına taksitle çalışmakta ve çok memnunlar, paralarını bankadan hemen alabiliyorlar, hasta ödemede zorlanmıyor. Alan memnun, satan memnun!
Ayrıca meşhur bir markanın 250 TL’lik kremini eczaneye 10-15 TL’ye hazırlatmak mümkün, şimdiye kadar insanlar markaya ve yaldızlı paketlere boşuna para ödüyorlardı.
Bundan 30 sene önce yüz germe ameliyatı çok pahalıydı ve ücretini ancak ünlüler ödeyebilirdi.
YaşlıYA iş vermezler
Günümüzde yüz germe sadece ucuzlamadı aynı zamanda çok daha güvenilir oldu. Artık insanlar ameliyattan kısa zaman sonra tekrar işlerine dönüyor. Başarılı bir ameliyattan sonra hastanın kendine olan güveninin artması da gayet normal.
Günümüz Türkiye’sinde insanlar genç görünüp, daha uzun süre çalışıp para kazanmak için ameliyat oluyor.

YUNAN KADINLARIN MERAKI
Yunanistan ve İspanya, ekonomik bunalımda. Onlarda da bizim gibi estetik uygulamalar patlamış durumda.
14 milyonluk Yunanistan’da kentte yaşayan kadınların yüzde 9’u estetik olmuş. İspanya’da ise devlet sağlık hizmetlerine bütçeden 74 milyar euro harcamış ama halk estetiğe kendi cebinden 19 milyar ödemiş, yani yaklaşık dörtte biri.