Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Fazla kilolu insanların kansere yakalanma oranı diğerlerinden daha yüksek. Vücuttaki yağlardan kaynaklanan ölüm oranı her geçen gün artarken karşı durmak için ne yapılabilir?

Kanserin nedeni bulunsa, insan ömrü 2 sene uzayacak ama şişmanlık ortadan kalkarsa 5 sene daha uzun yaşayacağız.
Fazla kilolu iseniz, kalp ve damar hastalıklarına yakalanacağınızı biliyorsunuz, peki kanser de olabileceğinizi biliyor musunuz?
Sokaktaki insanların yüzde 90’ı sigara içerse kanser olacağını biliyor ama sadece yüzde 12’si aşırı kiloluların kanser riski taşıdığı hakkında bilgili.
Tahminlere göre ülkemizdeki erkek ölümlerinin yüzde 14’ü ve kadın ölümlerinin yüzde 20’si vücuttaki fazla yağlar yüzünden.
Bu ölümlerin bir kısmı da kanser sonucu yaşanıyor.

ŞİŞMANLARDA RİSK DAHA FAZLA
Ayrıca aşırı kilolularda sadece daha fazla kalın bağırsak, meme ve karaciğer kanseri görülmüyor; bu hastalıklardan başka, kalp ve damar hastalıkları, şeker, akciğer hastalıkları ve eklem sorunları da daha sık görülüyor.
Ülkemizde her iki insandan biri ideal kilosunun üstünde. Her beş kişiden biri de şişman yani aşırı kilolu.
Şişmanlayınca artan insülin direnci sonucu fazla insülin salgılanır.
İnsülin bir büyüme hormonudur ve kanser oluşumunu hızlandırır.

İYİLEŞME SÜRECİ DAHA UZUN

Bir cerrah olarak sizlere söyleyebileceğim; aşırı kilolu hastalarda komplikasyonların daha çok olduğu. Onları ameliyat etmek bizim için bir kabus.
Şişman hastaları ameliyat etmem gerekince her söylendiğimde, sevgili hocam Ercüment Kuterdem bana şakadan; “Kıdemsiz, çıkar ayakkabılarını gir içeri, ameliyatı karnın içinde yap” derdi. O yüzden acil olmayan vakalarda hastalarımızı önce zayıflatır, sonra ameliyat ederiz.

Haberin Devamı

ŞİŞMANLIĞA KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Herşeyden önce dengeli beslenip hareket etmemiz gerekir. Zayıflamak için yapılan diyetlerin ve diyetisyenlerin rolü tartışılmakta. Bazı uzmanlar, hastalarını diyet uzmanı yerine psikologa yollamakta ve şişmanlığın kafadan kaynaklandığını söylemekte. Kilo verdiren ilaçlardan uzak durmak gerekir. Hastalarımın bu ilaçlardan hastalandığını ve hatta öldüğünü bile söyleyebilirim. Aman sakın cenazenizde ‘Hapı yuttu’ demesinler!

HİÇBİR YÖNTEM UCUZ DEĞİL
Yağ eriten iğnelerin özü ‘sığır safrası’dır. Safranın yediğimiz yağı erittiğini bilen bazı uyanıklar, safrayı mezbahadan alıp ampule koyup ‘Yağları eritir’ diye satmaktalar. Bu ilacı liposuction istemeyen hastalarda kullanmaktayız. Ancak bu yöntemlerin hiçbiri beslenme ve hareket ile elde edilen sonuçlar kadar zararsız ve doğal değil.

AMELİYAT İÇİN İYİCE DÜŞÜNÜN
Zayıflamak için diğer bir çözüm; mide ameliyatları. Ancak unutmayın ki, her ameliyatın tehlikeleri var. Bazı hastalarda uzun sürede karaciğer yetmezliği oluşmakta.
Ameliyat çok başarılı geçse bile, yaşanabilecek komplikasyonları yüzünden sağlığınız bozulmasın. Ameliyat olmak isterseniz, etraflıca düşünün ve önce diğer zararsız yöntemleri deneyin.
Amerikan Kanser Derneği, şişmanlığın kanser nedeni olarak hükümetlerce tanınmasını ve hasta sigortalarının, zayıflama yöntemlerinin ücretlerini önleyici bir yöntem olarak ödemesini önerdi. Bu sayede insanlar kanser olmaktan kurtulacak ve hükümetler, milyarlarca dolar tasarruf edecekler.