Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Burun yaşlandıkça ucu sarkar ve hava almak zorlaşır. Eskiden yüz cerrahları, yaşlıların burunlarına dokunmak istemezdi ama artık burun ucu ameliyatla kaldırılıyor...

İnsanlar yaşlandıkça burun ucu gevşer ve sarkar. Lokal anesteziyle yapılan ufak bir müdahale ile burun ucu kaldırılır. Nefes alma kolaylaşır, görüntü düzelir.

Yaşlı burun, elastikiyetini kaybeder ve yer çekimi etkisiyle sarkar.
Eskiden bazı yüz cerrahları yaşlıların burunlarına dokunmak istemezdi. Halbuki modern yüz cerrahisinde artık burun ucu ameliyatla kaldırılıp, nefes almak kolaylaştırılır. Bu sayede beyine daha fazla oksijen gideceğinden, bellek fonksiyonları artar.
Erkekler, burunlarına daha sık sadme aldıklarından, burun ucunu kaldıran bağlar gevşer. Bunlara yer çekimi de eklenince, burun ucu aşağı sarkar. Avrupa ve Amerika’da bu duruma cadı burnu da denir.

ÖMRÜ UZATIYOR
Sarkan burun ucunu kaldırmak, her zaman bir estetik ameliyat değildir...
Eskiden gereksiz kabul edilen veya hasta çok yaşlı diye ameliyat edilmeyen burunlar, artık sıklıkla kaldırılıyor ve türbin denen hava yolları genişletiliyor.
Hastayı ikna etmekte kullanılan en yaygın yöntem; ticari olarak satılan ve geceleri takılan yapışkan burun bantları...
Hastaya bu yapışkan bantlarla burnunu kaldırması söylenir ve eğer memnun kalmışsa, yani kolay nefes alırsa, ameliyatı daha kolay kabul eder.
Bazı doktorlar, daha fazla hava alan bir burnun, hayatı uzattığını bile söyler.

GÜZELLİK İÇİN DEĞİL
Bu ameliyatın dış görünüm veya güzellikle alakası yok. Bana gelen yaşlı hastaların yüzde 70’i estetik için değil, rahat nefes alabilmek için bu ameliyatı istiyor.
Burnun fonksiyonu; alınan havayı nemlendirmek ile havadaki mikrop ve tozları burun içi kıllar sayesinde yakalamak...
Ağızdan nefes alınca; ağız kurur ve daha çok üst solunum yolu enfeksiyonları meydana gelir.
Ameliyat lokal anestezi altında ve hatta birçok ülkede muayenehanede yapılır. Buruna tampon tıkılmaz.
Dikişler zaman içinde kendiliğinden erir. Morarma ve şişme olmaz. Ameliyat sonucu hemen görülür ve olumlu etkisi 7-8 sene sürer.

DİKİŞLER GÖRÜLMEZ
Burun kaldırma (Nose-Lift) için, burun içine yapılacak tek bir kesik yeterli. Kıkırdak ve burun içi mukozası çıkartılır ve burun kaldırılarak dikilir.
Dikişler burun içindedir ve dışarıdan görülmez. Ameliyattan sonra 7-8 gün burun ucu plasterlerle kaldırılır ve dikişler rahatlatılır. Bazı yaşlılarda burun ucu o kadar sarkmıştır ki, üst dudağa değer. Bu durumda burun delikleri çökmüştür ve burun ucuna parça konup aynı direği çökmüş bir çadır gibi burunu kaldırmak gerekir.
Aynı sarkma belirli bir yaştan sonra burun ile beraber kulaklarda da görülür.

Haberin Devamı

ODALARI NEMLENDiRiN...

Haberin Devamı

Kış aylarında evlerimizde kalorifer yanar ve odalarımız kurudur. Eskiden evlerde gün boyu kaynayan çay evimizi nemlendirirdi. Günümüzde de yaşadığımız ortamları nemlendirmeliyiz. Unutmayın ağızdan alınan hava boğazımızı kurutur ve boğaz enfeksiyonlarına neden olur.