İzmir-Tarih projesine ilave mahalleler

Arkeolojik ve tarihsel zenginliğiyle bilinen Agora, Namazgâh, Kurtuluş, Güzelyurt, Güneş, Konak, Yenigün, Hurşidiye, Akıncı Kestelli, Uğur, Yeşiltepe, Güngör, Fatih, Sümer, Odunkapı, Namık Kemal, Şehit Nedim Tugatay, Bozkurt, Tan, Kahraman Türkyılmaz, Yıldız, Etiler, Faik Paşa, Tuzcu, Ülkü, Sakarya, Yeni, Pazaryeri, Altınordu, Aziziye, Altay, Ali Reis, Kubilay, Mirali, Kadifekale, Yeşildere ve diğer mahalleler, İzmir-Tarih Projesi kapsamında, 19 alt bölge içinde değerlendirilmiş. Yaklaşık 250 hektar büyüklüğündeki alanda yer alan mahalleler, Kadifekale, Agora, Antik Tiyatro ve Stadyum gibi 1. derece arkeolojik ve doğal sitlere ev sahipliği yapıyor. Bu mahalleler içinde nedense Yenişehir, Hilal, Ege ve Halkapınar’ı göremedim...
Deniz seviyesinden, tahmini 18 metre yükseklikte olan, İzmirlilerin ‘Alman Kulesi’ dediği, araştırmacı-yazar İlhan Pınar’ın ‘Osmanlı Dönemi’nde İzmir’de Bir Cemaat, İzmir’de Alman İzleri 1752-1922’ kitabında adı geçen, Alman Ignatz Müller’in şarap fabrikasının ve bağ evinin bulunduğu Tepecik Höyüğü ve çevresi yeterince araştırılmadı.
Bir yazımda Eşrefpaşa Hastanesi’nin önünden geçerken başınızı çevirip bu küçük tepeye bakın, insanların tahıl üretimine geçip hayvanları evcilleştirdiği, topraktan kaplar yaptığı çağda yaşamış, eski İzmirlilere ait izlerin burada gizli olduğunu unutmayın diye yazmıştım.
Doğa harikası, halen İzmir’in içme suyunun önemli bir kısmını karşılayan Halkapınar Gölü niçin doğal sit ilan edilmedi? Kervan Köprüsü, Hilal İstasyonu (Tekatu) Kemer Polis Karakolu, Uyuz Hamamı, İzmir Tebhirhanesi, Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Eşrefpaşa,(Emrazi Zühreviye) Hastanesi, Agios Ioannis sten Alygaria, Aya Konstantin Kilisesi kalıntıları ve öyküsü olan eski yapıların tarih projesinde yer almaması, tarihseverlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bunlar olmadan tarihle ilişkisi nasıl güçlenebilir? Dilerim, bu mahallelerin tarihsel zenginliği 20. alt bölge adıyla masaya yatırılıp değerlendirilir.

Haberin Devamı

Yeni yıl konseri

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde Konak Belediyesi TOBAV çoksesli korosunun ortaklığıyla düzenlenen yeni yıl konserine katıldım. Koro Şefi Şahin Erkılıç yönetiminde Tuğçe Doruk piyano, Emre Ünal keman, Zübeyde Kırlı mandolin çaldı. Solistler Murat Duyan, Necla Çetin Tosyalı, Ece Özaktuğ, Duygu Yenice, Alp Özkazanç, Atilla Durmuş, Nur Göymen Arslan, Aydın Okçu, Tuba Eryılmaz ve koro elemanları, yerli ve yabancı şarkıları seslendirdi. Konser salonunda yukarı mahalle insanlarını görmekten mutlu oldum. Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Sayın Meryem Gümüştekin ve çalışma arkadaşlarını, izleyicilere güzel bir akşam yaşattıkları için TOBAV çoksesli korosunu kutlarım.

Haberin Devamı