Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mesut Özil’in uğradığı ayrımcılık, gördüğü ırkçı muamele nedeniyle Alman milli takımını bırakmasını herkes haklı buluyor Türkiye’de.
Yine aynı Türkiye’de, az sayıda da olsa, belirli bir grup insan, 2018-2019 sezonunun adının Lefter Küçükandonyanis Sezonu olmasına itiraz ediyor. Ne fark var ikisi arasında?

HA MESUT ÖZİL, HA LEFTER

Irkçılık sadece bizden birine karşı yapılınca mı kötü, yoksa her zaman mı?
Rum bir babanın ve Türk bir annenin çocuğu Lefter.
Çok yoksul bir ailenin evladı, ayakkabısı olmadığı için mahalle maçlarında yalın ayak oynayan bir çocuk.
O dönemin şartlarında tam dört yıl sürdü askerliği. Büyük bir şehir merkezinde değil, Diyarbakır’da geçirdi zamanı.
Türkiye sevdalısı, Yunanistan para teklif etmesine rağmen, o Türk milli takımı formasını seçti, ‘Turko’ kaldı adı oralarda.
Bu ülkenin insanlarına futbolu sevdirmek için düzenlenen bir kampanyaya katıldı, 20 günde 7 bin 343 kilometre yol gitti, onlarca kez sahaya çıktı.
Sportif başarı kısmı daha uzun.
50 kez Türk milli takım formasını giyen, o formayla rakip kalelere 21 gol bırakan ve o gol rekoru çok uzun yıllar boyunca kırılamayan biri Lefter Küçükandonyanis.
2018-2019 sezonuna Lefter’in adının verilmesine itiraz edenler, Mesut’a saldıran Alman ırkçı
kafasıyla sizin kafanız aynı...

Haberin Devamı

Böyle sefer saati mi olur?

HA MESUT ÖZİL, HA LEFTER

Böylesini ilk kez gördüm ömrümde... Bir bürokrat, akıl almaz işler yapıyor ve kimsenin sesi çıkmıyor.
Hani Beşiktaş-Adalar seferini kaldırdığı için çok eleştirilen Şehir Hatları Genel Müdürü var ya, yaz mevsiminde seferleri geri koydu. Ama nasıl biliyor musunuz?
Mesela Kurban Bayramı veya pazar günleri, Kınalı ve Burgaz’a 10.30’a tek bir sefer koymuş, sonraki sefer saatleri 17.45-19.00 ve 20.45. O son üç sefer zarar yazar kesin ve sanırım amaç da “Bu hatlar zarar ediyor, benim kararım doğru” diyebilmek...
Heybeli-Büyükada seferleri hafta içi ve cumartesileri sabah 07.00’de, sonra 17.35’e kadar başka sefer yok.
“İnsanlar Adalar’a yüzmeye nasıl gidecek?” sorusunun cevabı var mı bu sefer saatlerinde?
Pazar ve tatil günleri ilk sefer 11.00’de, sonraki 17.35’te.
Belli ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kimse bu soruları sormamış, sefer saatlerine bakmamış.
Yetkili biri gitse görecek ki, Beşiktaş’tan motorlar vızır vızır ve dolu olarak işliyor hemen her saat...
Her neyse bir sürü insan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne iletti konuyu, çözüm oradan çıkacak büyük ihtimalle...

Haberin Devamı

‘Cayır cayır yansın Yunanlar’

HA MESUT ÖZİL, HA LEFTER

Düşman diye öğrettiler bize Yunanistan halkını. Oysa kendi asker kaybetmek istemeyen emperyalizmin hayalini kullandığı bir ülkenin çocukları olarak geldiler Anadolu’ya. Selanik, Osmanlı’nın en önem verdiği şehirlerden biriydi, İstanbul’dan sonra ilk tramvay Selanik’e kurulmuştu. Tam 21 bin Osmanlı askeri olmasına rağmen tek kurşun atmadan teslim etti bir paşa şehri. Mübadele yaşandı, her iki yakada da karşıya bakıp, ‘Doğduğum topraklar’ diye gözyaşı dökenler oldu. Sazın bozuk şeklinden buzuki, İstanbul’daki Arnavut kasapların hayvan kesmeden önceki danslarından sirtaki türedi. Cacıki ya da pilakiden çok fazlaydı ortak noktamız. Kıbrıs’ta 20 Temmuz gecesi Yunan Alayı’yla Türk alayı çatıştı bir süre, adı konmamış bir savaş gecesi de yaşadık. Türkiye, Kıbrıs’a çıktığı gün bize savaş ilan edemediği için devrildi Albaylar Cuntası. Demokrasi öyle döndü, yani Yunanistan’a. Yine de bizden daha kinci Yunan halkı. Askeri darbedeki ABD parmağını affetmediler asla ve ne zaman bir ABD başkanı gitse, Atina savaş alanına döndü. 12 Eylül’den 19 sene sonra Erkan Bebek, Başkan Clinton’ın burnunu sıktığında sevindik hepimiz. Yunanistan halkı, doğal düşmanım falan değil benim. Düşmanlık zaten insan doğasına aykırı. Evet savaştık, şehitler verdik, onlar da asker kaybettiler ve hiç unutmuyorum ki, planı kuran Yunanlar değildi, onlara “Gidin, öldürün, yağmalayın” dediler, öleceklerini söylemediler. Biliyorum, her iki ülkede de düşmanlık şarkısına katılmaya hevesli olan çok... Ben Atina’daki yangına “Cayır cayır yansınlar” diye sevinen ve aynı ülkede yaşadığım insanlar adına utanıyorum.
Ne acı, ne acımasız bir tavır bu.

Haberin Devamı

Beren Saat gibi haber olmak

Beren Saat hemen her sene bikinili bir fotoğrafla Bodrum sahillerinde haber oluyor. Evet, fotoğraf bikinili ama haberlerin konusu bikini değil, çevre duyarlılığı.
Geçen yaz denizden pet şişe toplayan ünlü yıldız, bu yaz da plaja atılmış şişeleri temizledi. Umarım sadece bikiniyle haber olmakla yetinenlere örnek olur bu tavır...

HA MESUT ÖZİL, HA LEFTER