Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz sene çok tartışılan, zifiri karanlıkta evden çıkan öğrenciler sorununa çözüm olması için bir genelge yayınladı.

KARANLIKTA YOLLARA DÜŞEN ÖĞRENCİLER

Buna göre her ilde ders başlama saatleri gün ışığına göre ayarlanacak. Mesela İstanbul’da dersler sabah 08.00’den önce başlamayacak.

Diyelim ki öğrenciler sabah zifiri karanlıkta evden çıkmayacaklar ama okul sayımız yetersiz, bir sürü okulda, sabahçı ve öğlenci uygulaması devam ediyor. O zaman da öğlenci öğrenciler 19.00 gibi zifiri karanlıkta yollarda olacaklar. Demek ki bu sene de öğrencilerin durumunu konuşacağız ki, bu çocuklar kaçta evlerine varacak, kaçta yemek yiyecek, kendine zaman ayıracak ve hatta ders çalışacak?

Haberin Devamı

Mide küçültme ameliyatlarına sınır lazım...

Hemen her konuda tüm sınırları zorlamak gibi bir özelliğimiz var ya bizim, mide küçültme ameliyatı meselesinde de yine aynısı oldu. Kimi görsem ya yeni ameliyat olmuş ya da ameliyat kararını almış da, kime yaptıracağım diye düşünüyor.

Oysa dünya genelindeki mide küçültme ameliyatlarında yaşanan ölüm oranının iki katı yaşanıyor ülkemizde.

Dünya genelinde bu ameliyat estetik kaygılarla değil, son çare olarak yapılıyor. Bizde yapılan ameliyatların çoğu ise estetik kaygılarla gerçekleştiriliyor.

Sağlık Bakanlığı, bu son derece zor cerrahi operasyon için artık bir kurallar listesi belirlemeli. Bu ameliyat hangi tür obezite hastalarına yapılabilir, ameliyatı yapacak cerrahlarda ve ameliyatın yapılacağı hastanelerde hangi yeterlilik şartları bulunmalı, bunlar belirlenmeli.

Eskiden yaz mevsimi öncesinde herkesin diyete başladığı ülkeydik. Şimdi bankadan kredi alan, eşten dosttan dolar ya da altın borç alıp ameliyat masasına yatan insanlar ülkesi haline geldik.

Bu gidiş, gidiş değil ama...

Larry King kansere yakalandı

KARANLIKTA YOLLARA DÜŞEN ÖĞRENCİLER

Adam, Körfez Savaşı yayını hariç, CNN tarihinin en yüksek reytinglerini almış olan kişi.

Radyoda ünlenip, oradan televizyona geçen, almadığı ödül kalmayan birisi sözünü ettiğimiz kişi.

Düşünün sadece CNN’de 25 yıl aralıksız program yaptı, bir sürü ABD Başkanı ve dünya gündeminin en önemli isimleri ona
konuk oldu.

Haberin Devamı

Bu bilgiler işin evrensel tarafı.

Daha önemlisi Larry King, Türkiye’deki bir sürü haber-tartışma programının fikir babasıdır. Hatta 1990’larda başlayan bazı programlar Larry King’in efsane haline gelmiş dekorunun bire bir aynısını kullanmıştır.

Bugün 83 yaşında King ve akciğer kanseri hastalığına yakalandığı haberlerini duyurdu ABD medyası. Bizde döneminde ne kadar ünlenmiş olursa olsun ekrandan uzak olan, gönülden de uzak oluyor maalesef.

Bir de küçük not, Larry King, bugüne kadar sekiz evlilik yaptı, kimse onu özel hayatıyla yargılamadı.

Oysa bizim ülkemizde insanların işlerini iyi yapıyor olmalarına değil, tüm hayatlarına bakmak ve yargılama hakkını kendimizde bulmak gibi bir alışkanlık var.

Başarı, seksi yapar!

Bir İspanyol dergisi dünyanın en seksi 50 kadınını seçmiş okurlarıyla birlikte. Sanmayın ki liste baştan sona ideal ölçüleri temsil eden, sülün gibi mankenlerle dolu. Aksine müzik ve sinema dünyasından herkesin seksi bulmayacağı kadınlar da girmiş o listeye.

Haberin Devamı

Mesela Lady Gaga nasıl olur da böyle bir listeye girer diye düşünebilirsiniz ama insanı seksi kılan başarıdır, kriterini unutmamak lazım.

Rahmetli Mehmet Ali Birand ve 17 Ağustos depreminin ardından da yine rahmetli Ahmet Mete Işıkara, Türkiye’nin en seksi erkekleri olarak seçilmişlerdi. Sadece fiziki özellikleriyle dikkat çekmek için estetik ameliyat sayısı düzineleri bulanların, biraz da kişisel gelişim ve hatta edebiyat ve felsefe kurslarına gitmelerinde fayda var...