Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kasım 2017’de TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’e bir mektup ulaşır.
Mektubu yazan kişi 92 yaşındadır.
Bir öğle uykusundan uyandığında, TRT Müzik’te yayınlanan ve Hamiyet Yüceses’in seslendirdiği ‘Makber’ şarkısını dinlemiş ve bundan çok etkilenmiştir.
Ardından üşenmez ve bir mektup kaleme alıp, program kaydının kendisine ulaştırılmasını rica eder.

NEFRETİN DİLİ, MÜZİĞİN GÜCÜ

Mektubun altındaki imza Musa Ateş’e aittir.
Eren, mektubu alır almaz, hemen program kaydını hazırlatır ve gösterilen ilgiden dolayı teşekkür edip, yayının içeriğine dair de bilgi veren bir mektupla birlikte zarfın Musa Ateş’e ulaştırılmasını sağlar.
Hikaye burada bitmez ama...
Yaklaşık üç hafta sonra, bir paket ulaşır TRT Genel Müdürlüğü makamına.
Zarf açılır içinden Ateş’in ‘Alevilik’ kitabı çıkar. Kitabını sevgiyle imzalamış altına da “Kaseti aldım, teşekkür ederim” notunu düşmüştür.
“Musa Ateş kim?” sorusunun cevabına geldi şimdi sıra.
12 Eylül darbesinin ardından yapılan, 1983 seçimlerinde, o dönem sosyal demokratların oy verdiği Halkçı Parti’den Tunceli Milletvekili seçilmişti Ateş.
Yani bugünün CHP’si olan parti diye düşünebilirsiniz...
Bu sene, nisan ayının son gününde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden son yolculuğuna uğurlandı Musa Ateş.
Herkesin birbirine nefret kustuğu ve nefretin dozunun da giderek arttığı sosyal medya mesajlarını görünce, yazmaya karar verdim bunları.
Birbirini hiç tanımayan, aralarında birkaç kuşak yaş farkı bulunan, hayata farklı noktalardan bakan iki insan ve onları buluşturan ‘Makber’ şarkısı.
Her dinlediğimde gönül telime dokunan bir şarkıydı, artık her dinlediğimde, birbirimizi daha çok dinlemenin umudunu anlatan parça olacak benim için.

Haberin Devamı

‘Kesenin ağzını açmak’

NEFRETİN DİLİ, MÜZİĞİN GÜCÜ

Burcu Esmersoy ile Berk Suyabatmaz, New York’ta evlendiler, haberleri günlerdir her yerde çıkıyor. Medya konuyu devam ettirebilmek, daha doğrusu fotoğrafları kullanabilmek adına bulduğu her detayı yazıyor.
Yazılanlar arasında düğünün-aslında düğün değil nikah ve ardından da 24 kişilik bir yemek-maliyeti de var ve iş biraz masalsı bir havaya sokuldu.
Rakamı yazmayı ayıp sayarım ama İstanbul’un beş yıldızlı, bilinen otellerinde yapılan düğünlerden çok daha düşük bir rakamdan söz ediyoruz.
“Kesenin ağzını açtı” ve “İşte düğünün maliyeti” falan gibi başlıklar hem okura ayıp hem de yeni evlilerin paylaşmak istemeyeceği şeyler olabilir. O yüzden fotoğraf kullanmak için başka bakış açıları bulmak daha doğru olacak.

Haberin Devamı

Biz bu filmi görmüştük...

NEFRETİN DİLİ, MÜZİĞİN GÜCÜ

Düşündüğünüzde neden ünlü olduğuna dair çok bir şey bulamayacağınız Seren Serengil ve nişanlısı Yaşar İpek haberlerine alışmıştık.
Şimdi bir de eski sevgili Özay Bakır diye biri çıktı ortaya.
Vay sosyal medyada eski sevgilinin görüntüsü varmış, biri kaldır demiş, öteki kaldırmamış, nişanlı tehdit etmiş, eski sevgili savcılığa gitmiş falan filan...
Klasik gündemde kalma kavgalarından birisi daha işte.
Bu filmden çok gördük biz, bu gidişle daha da görmeye devam edeceğiz...

Fazladan 9-10 milyon TL’niz var mı?

ABD’li rap şarkıcısı Pharrel Williams, kendisine 2 milyon dolarlık bir saat almış. 2014 yılında piyasaya çıkmış ve sadece 10 tane yapılmış bir saat bu.
Taban plakası titanyum ve diğer aksamları saf safirden imal edilmiş.
Ancak asıl özelliği tourbillon mekanizmaya sahip olması, yani yerçekimi etkisini dengeleyerek, maksimum doğruluk sağlaması.
Dünya üzerinde bu gördüğünüz saatten daha pahalı iki model daha var sadece ve bunlar üzerindeki değerli taşlarla değil, mekanizmalarıyla kıymetli olan saatler.
Mesela 2.2 milyon dolara satılan İsviçre markası saatin tam bin 580 parçası var.
Kral ve kraliçelerin müşterisi olduğu Alman markasının 2 milyon 150 bin dolar olan saatin içerisinde de, tam 876 parça var ve imalatı bir yıl sürüyor.
“Adamlar da ne para var da, saatlere bu kadar çok harcama yapıyorlar” demeyin, zira bu saatler gelecekte alındıkları fiyattan çok daha pahalı olacak.

Haberin Devamı

NİHAT HATİPOĞLU PAHALI BİR YAYINCI MI?

Bugün iyi bir dizinin bölüm başı maliyeti ortalama 600 bin ile 1 milyon TL arasında. Kadrosu çok güçlü olan ama altı bölüm sonunda yayından kaldırılan ‘Mehmed: Bir Cihan Fatihi’ dizisinin bölüm başı maliyeti daha da yüksektir.
Acun Ilıcalı, ‘Survivor’ için bölüm başı kaç TL maliyete katlanıyor bilmiyorum ama o işin de ucuz olmadığı kesin.

NEFRETİN DİLİ, MÜZİĞİN GÜCÜ

Hocalara ödenen paranın bahsi geçince, geçtiğimiz sene Ramazan Ayı’nın reytinglerine
baktım.
Mesela 21 Haziran’da ‘Survivor’ totalde 18.31 share alıp, gün birincisi olmuş, Nihat Hatipoğlu’nun iftar programı 15.89 share ile
ikinci gelmiş.
Diğer günlerde de durum pek farklı olmamış.
Hatipoğlu, özellikle prime time saatlerine denk gelen iftar programında, hep iyi sonuçlar almış.
Bir dizinin tek bölümlük maliyetine ya da daha aşağısına, bir ay boyunca, hem iftar hem de sahurda iyi reyting ve share almak kolay iş değildir.
Bir sürü dizinin, belirli bir reytingden fazlasını aldığı zaman kanallara ek fatura kestiği bir dönemde, Nihat Hatip-oğlu’nun maliyeti pahalı değil, ucuz bir maliyettir.