Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Bu hafta bir değişiklik yapıp, son zamanlarda merak sardığım doğu mutfağını daha iyi anlamak ve öğrenmek için Beyrut’a gittim. Eğer siz de bir gün yurt dışına tatile gezmeye gitmek istiyorsanız, Beyrut kesinlikle iyi bir seçim

Bir kere Avrupa’dan hiç bir farkı yok, çok güzel bir denizi var, gece hayatı çok hızlı, yemekler şahane, çok da pahalı değil. Üstelik, bir de Türkiye’ye vize uygulamıyorlar, yani ‘dadından yinmez’ bir tatil olur sizin için.

Taksi kiralayın, kulüpleri kaçırmayın
Yemeklerine geçmeden önce eğer bir gün Beyrut’a giderseniz size yol göstersin diye birkaç önerim olacak:
Şehir merkezine yakın otellerde kalın, bırakın iki kuruş pahalı olsun çünkü ulaşım çok zor. Taksiler çok pahalı. Her yere taksiyle gideceğinize, bir taksiyi gün boyu kiralayın, çok daha hesaplı olur.
Turist olduğunuz için geleneksel olarak gitmezseniz olmaz iki yeri var; birincisi Jeita Mağarası. Biraz uzak ama gittiğiniz zaman çok etkileneceğiniz kesin.
İkincisi, Harisa’daki inanılmaz yüksek teleferik. Ben bindim ama benim gibi yüksekten korkan biriyseniz aşağıda kalın ya da yanınıza fazladan iç çamaşırı, pantolon falan alın, lazım olabilir!
Sahilde 1-2 tur attıktan sonra genel olarak turistik vazifelerinizi yerine getirmiş oluyorsunuz. Bundan sonra akşam Harisa’daki kulüplere gidebilir ya da şehir merkezinde; bizim Nişantaşı’nın kopyası sokaklarda gezerek alışveriş yapabilirsiniz.

Bizim etlerimiz, onların mezeleri iyi
Ben bunun yerine lokantaları gezdim tek tek, size izlenimlerimi anlatayım:
Lübnan mutfağının kökeni bizim Urfa’ya dayanıyor, hâlâ orada kasaplık yapan, Türkçe konuşan ama hiç Türkiye’ye gelmemiş insanlar var. Bu durum beni çok etkiledi ama bir görevim vardı: Çok çok yemek... O yüzden sayfa bitmeden adreslere geçiyorum.
Abdel Wahab: Lokantaya en çok benzeyen yer. Rezervasyonsuz gitmeyin, iyisi mi hiç gitmeyin, çünkü yemekleri en saçma sapan lezzetsiz mekân burası ama aynı zamanda kentin en şöhretlisi de.
Mounir: Burası şehrin en zengin bölgesinde, çok harika bir manzarası olan, gidilmesi gereken bir yer. Ambiyans güzel, yemekler de fena değil.
Karam: Şehir merkezinde, esnaf lokantası tadında ama yemekleri 1 numara.

Balık midenize oturabilir
Lübnan mutfağını anlamak için iki yere gitseniz yeter. Sonunda şöyle bir kanıya varacaksınız; etler bizde çok daha iyi ama adamlar meze yapmayı biliyor. Sonrasında balık yemek doğru olacak. Le Pechur diye bir balık lokantaları var. Çok lezzetli ve taze balıklar sunuyorlar fakat hesabı ‘saplama’ yöntemiyle veriyorlar. Kişi başı 200 dolar civarı. Balık midenize oturabilir.