Cadde PASAPORT ÜLKENiN TEMiNATIDIR

PASAPORT ÜLKENiN TEMiNATIDIR

13.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Birçok ülkenin pasaportunda, ilk sayfalarda pasaport hamilini net ifadelerle koruma altına alan bir uyarı yer alırken, Türkiye’nin yeni dağıttığı çipli pasaportlarda bu cümlenin hangi kurum tarafından sarfedildiği bile belirsiz

PASAPORT ÜLKENiN TEMiNATIDIR

Birçok ülkenin pasaportunda, genellikle kapağın pasaport sahibinin “özgürce geçmesini” ve “gerektiğinde yardımcı olunmasını” isteyen bir mesaj bulunur. Bu mesaj bir devlet makamı adına yazılmıştır. Türkiye’de yeni dağıtılan çipli pasaportların kapağının arkasında Türkçe ve İngilizce şu mesaj yer alıyor: “Tüm yetkili makamlardan bu pasaport hamiline, engelsiz geçiş hakkı tanınması ve gerektiğinde yardımda bulunulması ve koruma sağlanması rica olunur.” Bu mesajın hiçbir kurumun adına yer vermemesi dikkat çekiyor.
Ülkelerin çoğu pasaport mesajlarında genellikle kesin ve net ifadelerle pasaport sahibine güven veriyor; yurtdışında başlarına birşey gelirse ülkelerinin arkalarında olduğunu hissettiriyor. Bazı ülkeler pasaportlarında ne mesaj veriyor, göz atalım.

İNGİLTERE:
Majesteleri’nin Dışişleri Bakanı, Majesteleri adına, ilgili kişilerden bu pasaport sahibinin engellenmeden özgürce geçişini ve gerekirse sahibine yardım ve koruma sağlamasını talep ve rica eder.

ABDAmerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı bu vesileyle ilgili kişilerin adı burada yazan Birleşik Devletler vatandaşının gecikme veya engelleme olmadan geçişine izin vermesini ve gerektiğinde tüm yasal yardımın ve korumanın sağlanmasını rica eder.

JAPONYA
Japonya Dışişleri Bakanı ilgili kişilere, hamilin, serbestçe ve müdahale olmadan geçişine, ihtiyaç durumunda bu kişiye mümkün olan her türlü yardım ve korumanın sağlanmasını rica eder.


POLONYAPolonya Cumhuriyeti yetkilileri, ilgili kişileri bu pasaportun hamiline yurt dışındayken ihtiyaç olabilecek her türlü yardımı sağlamasını nazikçe rica eder.

İRLANDA
İrlanda Dışişleri Bakanı, ilgili kişilere, (pasaport) hamilini, serbestçe ve engellenmeden geçişine ve hamiline gerektiğinde gerekli yardım ve korumayı sağlamasını rica eder.

BULGARİSTAN
Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Yönetimi tüm sivil ve askeri yetkililerden bu pasaportun hamiline engellemeden geçmesine izin vermesini ve ihtiyaç durumunda ona uluslararası yasalarla uyumlu şekilde gerekli yardım ve desteğin sağlanmasını rica eder. Bu pasaport tüm ülkelerde geçerlidir.


ÇİN
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanlığı, yabancı ülkelerin tüm sivil ve askeri yetkililerinden bu pasaport hamilinin serbestçe geçişine izin vermesini ve gerektiğinde yardım sağlamasını rica eder.

FİLİPİNLER
Filipinler Cumhuriyeti Yönetimi, tüm ilgili yetkililerden bir Filipinler vatandaşı olan hamilin güvenli ve serbest şekilde geçişine izin vermesini ve ihtiyaç durumunda ona tüm yasal yardım ve korumayı sağlamasını rica eder.

KANADA
Kanada Dışişleri Bakanı, Majesteleri Kraliçe adına, ilgili kişilerin hamilin serbestçe, engellemeden geçişine izin vermesini ve gerektiğinde bu yardım ve koruma sağlamasını rica eder.

AVUSTRALYA
Uluslar Topluluğu Avustralya Genel Valisi, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’in temsilcisi, ilgili kişileri, hamilin, serbestçe, müdahale olmadan geçişine izin vermesini ve gerektiğinde bu kişiye ihtiyaç duyabileceği her türlü yardım ve korumayı sağlamasını rica eder.

KUZEY KORE
Bu pasaportun hamili Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin koruması altındadır. Tüm ilgili kişileri hamilin müdahale olmadan serbestçe geçişine izin vermesini ve hamiline gerektiğinde yardım ve koruma sağlamasını rica eder.

İSRAİL
İsrail İçişleri Bakanlığı, ilgili kişilerden bu pasaport hamilinin serbestçe, müdahale olmadan geçişine ve gerektiğinde yardım ve koruma sağlamasını rica eder.