Cadde PEDALA KUVVET!

PEDALA KUVVET!

14.07.2012 - 22:03 | Son Güncellenme:

İstanbul trafiğinde alışılmadık keyifli bir yolculuk yapmak ve bol bol temiz hava solumak için pedal çevirmeye koyulun.

PEDALA KUVVET

Üstelik bisiklet kullanımını Avrupa Komisyonu’nun önerdiği yüzde 25’e çıkarabilirsek, yılda 18 milyar dolar tasarruf edeceğiz. İşte şehirdeki en keyifli bisiklet rotaları...

Haberin Devamı

ŞEHiR iÇiNDE KEYiF Beşiktaş-Sarıyer:
Beşiktaş’tan Sarıyer’e kadar herhangi bir semtte kahvaltınızı yapabilirsiniz. Bebek, Hisar, Emirgan, İstinye, Yeniköy gibi yerlerde yapılan hafif bir kahvaltı ağırlık hissi vermeyecektir. İstanbul’un merkezinden sahil kasabasını andıran bir semte doğru ilerlerken, bu yolu koşu ya da yürüyüş yapanlarla paylaşmanız gerekiyor. Yaklaşık 22 kilometre uzaklıktaki Sarıyer’e doğru deniz kıyısından ilerlerken, balıkçıların oltalarına da dikkat! Üzerinize ince bir şeyler almayı da ihmal etmeyin çünkü ilerleyen dakikalarda vücut sıcaktan ve terden rahatsız olabilir. Tabii bu yolda mazgal, kasis gibi engeller de var. Bunları görmediğiniz takdirde ya jantınız bozulabilir ya da lastiğiniz patlayabilir. Bu arada şehir içinde otomobillerin çıkardığı egzoz gazlarından korunmak için temponuzu yükseltmeyin. Yoksa ciğerlerinize zararlı maddeler daha çok nüfuz eder.

Haberin Devamı

GÖLDE?MOLA Sarıyer-Rumeli Feneri:
İlk çay molasını İstinye’deki yat limanının yanında vermek güzel bir seçenek. Sonra ver elini Sarıyer, Rumeli Kavağı ve Kilyos kavşağı. Rumeli Kavağı’nı geçer geçmez kuş sesleri ve çiçek açmış ağaçlar kentten uzaklaştığınızı hissettirecek. Solda Demirciköy, sağda Koç Üniversitesi, karşıda Karadeniz’e doğru ilerlerken, küçük bir gölün yanından geçeceksiniz. Bu göle giren maceracılar da yok değil. Yaklaşık 5 kilometre sonra Rumeli Feneri’ne 2 kilometre uzaklıktaki Vos Vos Kamping var. Mola için uygun bir alan. Dönüşte en keyiflisi, Sarıyer’e doğru giderken, yokuşların sonunda Boğaz manzarasıyla karşılaşmak. Aman dikkat! Bu yokuşlarda eğer sele yüksekliğini ideal ölçüde ayarlamadıysanız, yani dizleriniz fazla kırık kullanıyorsanız, yorgunluğunuz iki kat artar.

ADALAR MANZARALI Fenerbahçe-Bostancı:
Fazla eğimi olmayan ve araç trafiğinden uzak bir parkur. Fenerbahçe-Bostancı arası yaklaşık 7 kilometre. Bu yolda bisiklet turu için seçtiğiniz gün ve saate dikkat etmelisiniz. Bostancı sahili ve Caddebostan plajlarından yararlanmak isteyenler nedeniyle hafta sonları çok kalabalık olabiliyor. Caddebostan kıvrımını geçtikten sonra Suadiye’yi arkanızda bırakıyor ve son durağınız Bostancı Deniz Otobüsü iskelesine geliyorsunuz. Buradan Fenerbahçe’ye geri dönebilir ya da aynı yönde devam edip Maltepe ve Pendik’i geçerek Tuzla’ya da gidebilirsiniz; tercih sizin. Bostancı’dan Tuzla’ya devam etmek isterseniz, fazladan bir 20 kilometreniz var demektir. Yanınıza almanız gereken aksesuarlar kask, gözlük, bisiklet eldiveni ve yedek tişört.

Haberin Devamı

PATiKALARIN iZiNDE
Adalar:
Kınalıada’ya indiğinizde, iskelenin sağ tarafında kalan yolu bisikletle izlemek, sizi adanın arka tarafındaki güzel manzaralara götürür. Karşınıza Yassıada ve Sivriada çıkar. Sait Faik hikayelerine ilham olan Burgazada da bisiklet tutkunları için cazip bir rota sunuyor. Kalpazankaya’ya kadar pedal çevirebilirsiniz. Büyükada’yı seçenlerse daha şanslı. Burada iki bisiklet parkuru var. 14 kilometrelik büyük tur, sporcular için. Keyif yapmak isteyenler içinse Rum Yetimhanesi ve çevresinde küçük tur yolu var.

Haberin Devamı

BURASI DA?MI?iSTANBUL?
Anadolu Kavağı-Riva:
Anadolu Kavağı’ndan başlayıp Anadolu Feneri üzerinden Riva’ya uzanan yol, hem doğa hem tarih sevenler için büyüleyici manzaralar sunuyor. Beykoz Çayırı’nı geçip, Boğaz’ın sırtlarına tırmanmaya başladıktan sonra Anadolu Kavağı’na ulaşacaksınız. Tepedeki Ceneviz Kalesi’nin adı Yoros. Anadolu Feneri, Kaynarca Köyü arasındaki yolu takip etmek, Beykoz’un arkasında gizli kalmış bir köy hayatını keşfetmeyi sağlıyor. Yemyeşil patikaları geçip Ali Bahadır Köyü’ne doğru ilerlerken, Riva Deresi’ni görüp, “Burası da mı İstanbul?” diye düşüneceksiniz.

ALTERNATiF TURLAR

Ömerli Baraj Gölü ve civarı: Ömerli, İstanbul’un sadece su ihtiyacını karşılamıyor. Piknik yapmak ve bisiklet sürmek isteyenler için de ideal bir çevre. Buraya, Şile yolundan ve Pendik’ten ulaşabilirsiniz. Diğer rotalara göre biraz daha zorlu olabilecek bir parkur; aklınızda bulunsun.
Polonezköy: Şehre yakınlığı ve bol oksijenli havasıyla, bisiklet sürmek için elverişli bir rota. Yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek için ormanda 5 kilometrelik bir parkur var. Ormana köyün içinden giriliyor. İşaretleri takip ederek tekrar köye dönebiliyorsunuz. 11 kilometrelik Polonezköy-Karanlıkdere parkuru da ilginç bir seçenek.
Kartal: Kartal’daki Aydos Tepesi, doğa yürüyüşleri ve paintball yapma imkanı sunmasıyla gittikçe popülerleşen bir yer. Manzara eşliğinde keyifle bisiklete binmek için de son derece elverişli. Bisikletinizle ormanın üst kısımlarına tırmandığınızda, ödül olarak panaromik İstanbul manzarasıyla baş başa kalıyorsunuz.
Belgrad Ormanları: Avrupa Yakası’nın akciğeri Belgrad Ormanları, iyi bir bisiklet parkuru olmasının yanında eğlence, huzur ve motivasyon kaynağı da. Bisiklet sürmek ya da yürüyüş yapmak için çoğu kişinin tercih ettiği, ağaçlarla kaplı bu yemyeşil etabı es geçmeyin. 6 kilometrelik Kurt Kemeri parkuru, ağaçlar arasında bisiklet sürmek isteyenler için keyifli bir seçenek.

Haberin Devamı

ROTA ARKADAŞI EDiNiN

* Bisikletliler Derneği, İstanbul’un farklı yerlerine 55 park ünitesi kazandırdı. 2008’de kurulan dernek, Türkiye’de bisiklet kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Avrupa Bisiklet Federasyonu (ECF) üyesi olan Bisikletliler Derneği’ne fahri veya asil üye olabilirsiniz. www.bisikletliler.org
* Yeşil Bisiklet adlı Yahoo! grubunda rota arkadaşı edinebilir veya bir grupla tura çıkabilirsiniz. Üye olmak için, www.yesilbisiklet.com’a göz atmanız yeterli.