Cadde Portakal çiçeği kokulu karnaval

Portakal çiçeği kokulu karnaval

15.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Neredeyse yedi yıldır devam eden tatlı bir rekabet Ot Festivali ve Portakal Çiçeği Karnavalı!

Portakal çiçeği kokulu karnaval

Portakal çiçeği kokulu karnaval
İçerik olarak eskisi kadar ‘ot’ odaklı olmaktan çıksa da, Alaçatı’nın sezona ‘merhaba’sı, mekanların açılışı, yazın boy göstereceklerin provasıdır. Adana’daysa durum tam tersi; halkın katılımıyla sahiplendiği, mekanlardan bağımsız; sokaklarda, parklarda buluşmadır Portakal çiçeği Karnavalı... O yüzden nisanda Adana’nın provasız eğlencesine katılım, her yıl katlanarak artıyor.

Eğlence yemekle başlıyor
Ali Haydar Bozkurt fikir önderliğinde başlayan karnaval, şehiden taşıyor. Kalacak yer bulamayanlar çevre illerde konaklıyor. İstanbullular’ın yanı sıra Çinli-Japon turistler de kortejde ünlüleri selamlıyor. Bozkurt’un ilk günden söylediği gibi, karnavalın sahibi gerçekten Adanalılar. 100’den fazla etkinlik olsa da herkesin Adana’sı başka! Portakal Çiçeği kokulu sokaklarda tüm eğlenceler yemekle başlıyor. Şehir resmen uyumuyor; yiyip-yiyip eğleniyor!
Akla ilk gelen şey tabii ki kebap. Bence Türkiye’nin en iyilerinden, birçok ünlü şefe de kebap tekniklerini öğreten Şevket Azboy’un Onur Kebap’ına uğramak bir ritüel. Onun zırh kebabının yanı sıra bu yıl yaptığı Boşnak paçası ve etli bamyası muazzamdı. Gerçekten bu adamın el lezzeti bir başka! Massimo Bottura’nın kitabı gibi “Never trust a skinny chef” (Zayıf bir şefe asla güvenmeyin) sözünü doğrularcasına samimi bir adam Şevket Usta.
Büyük Saat’in civarında, Kazancılar Çarşısı’nda her dükkanda harika çöp şiş ve ciğer yiyebiliyorsunuz. Aralarında Ciğerci Mehmet Usta en ünlüsü. Hakkını da veriyor!
Börek ve gar kahvesi!
Adana’nın anlamsız bulduğum ama gün geçtikçe ünü kebaba yaklaşan bir börek kültürü var. İnsanlar gece yarısı ya da sabaha karşı börek yemeye gidiyor. Bu börekçilerin de garip tatil günleri, açılış saatleri var. Şefliği kadar lezzet kaşifliğini de çok sevdiğim Burak Zafer’le gece 02.00’de gittiğimiz Börekçi Rıza “Neticede börek” dediğim tüm algımı yıktı.
Adanalılar’ın ‘gar kahvesi’ gibi efsaneleri olmasına rağmen muzlu süt Adana gastronomisine blogger kontenjanından göbeğine düştü. Börekçiler kadar ilgi görüyor diyebilirim...

Aklımda kalanlar
Portakal çiçeği kokulu karnaval
Divan’ın Osmanlı reçeteleriyle yorumladığı ‘eskimeyen tatlar’ menüsündeki harika ördek yahnisi...
Mezzaluna’nın Venedik Karnavalı’ndan esinlenerek orman mantarıyla hazırladığı polenta...
Ranchero’nun acı aromalı Pico&Rico turtası ve harika churros’u...
Miyabi Akatlar’ın kalori hesaplı fit menüsünün light suşileri...