Cadde Pozitif düşünce ‘balon’ çıktı

Pozitif düşünce ‘balon’ çıktı

22.03.2010 - 09:41 | Son Güncellenme:

Newsweek Türkiye Dergisi’nin son sayısında tüm dünyada son yıl lar da çığ gibi yayılan “pozitif düşünce ” anlayışının birtakım kişilere para kazandıran “koca bir balon” olduğunu ele alan geniş bir yazı yer alıyor.

Pozitif düşünce ‘balon’ çıktı

Son yıllarda en çok satanlar listesin de birçok kişisel gelişim kitabı yer alıyor. Pozitif düşünceye övgüler yağdıran bu kitaplar da mutluluğu yakalamanın, zengin olmanın, iyi bir eş bulmanın, iyi bir kariyere sahip olmanın yolları anlatılıp duruyor.

Haberin Devamı

General Social Survey’den ekonomistlerin yaptığı bir araştırmaya göre başta İtalyanlar olmak üzere, Avrupalılar daha mutlu. Sektörün zengin ettiği yazar ve yaşam koçları da çok mutlular.

Öte yandan ekonomik krizin, hatta bazı cinayet ve intiharların sorumluları arasında da sürekli pompalanan pozitif düşünce kültürü gösteriliyor. Uzmanlar, insanlara boş yere umut vermenin kimi zaman ciddi hayal kırıklıklarına yol açabildiğine dikkat çekiyorlar.

Uzmanlara göre pozitif düşünce ile kapitalizm arasında bir işbirliği ilişkisi var: Tüketim kültürü bireyleri daha çok şeyi hak ettiğine inandırıyor. Hep imkânlarımızın üzerinde daha fazlasını istememizi körüklüyor. Ama bu düşünce biçimi, ABD’yi krize sürükledi.