Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beyoğlu, tarih boyunca hep İstanbul’un meyhaneler mahallesi oldu. Pasajlarıyla yollarında ve çıkmaz sokaklarında birçok çalgılı içkili lokantaya yıllardır kucak açtı. Bunlardan bir kısmı neredeyse yarım asırı devirmiş ve müdavimleriyle yoluna devam ediyor. İşte bu yolda gidenlerden bir tanesi de ‘Küçük Meyhane.’

Bu şirin mekanın müşterileri büyük çoğunlukla üniversite öğrencileri, memurlar, sanatçılar, gazeteciler, reklamcılar, mühendisler ve genç entellektüeller.

Benzersiz lezzetlerin adresi

Elif’in mutfağı, bir meyhanenin olmazsa olmazı olan her şeyi barındırıyor. Topikten cevizli pancara, Girit ezmesinden tirkaftoriye, marikadan midyeli lahana sarmaya kadar seçkin ve klasik lezzetler burada. Ama ıspanak topu, Balkan cadısı, hardal soslu somon lokum, balık pastırması, cevizli nar salatası, zahterli Antakya zeytin salatası gibi kolay kolay bulamayacağınız ve bazıları yüzde 100 Elif’in yapımı olan benzersiz lezzetler de menüyü başkalaştırıyor.

Haberin Devamı

Adaçaylı sigara böreği ya da İstanbul’da bulabileceğiniz en dolgun iç malzemesiyle, neredeyse ana yemek gibi alabileceğiniz paçanga böreği, Küçük Meyhane’yi farklı kılan lezzetlerden.

Elif’in bir gün önce aldığı sipariş üzerine hazırladığı hamsili pilav, zaten bütün dergi ve gazete değerlendirmelerinde, İstanbul’un en iyisi olarak kabul ediliyor. Yumuşak, karamalize edilmiş soğanlı ciğer güveç ise başlı başına bir macera. Sadece soğan ve tuzla yoğrulan, yalın et lezzetini damağınıza taşıyan köfteye de değinmeden geçemiyeceğim.

Tıpkı anneciğimin yaptığı gibi yemek ve içkinin sonuna gelindiğinde kırmızı şaraplı armut tatlısı içinde sorbe topuyla servis ediliyor. Bir de irmik helvası var ki, mutlaka o da dondurmayla denenmeli.

BEYOĞLU’NDA KÜÇÜK MEYHANE


Mekanımızın Elif’ten sonraki lojistik kahramanı Kör Agop’un tezgahında yetişmiş Nevizade’de şefliğini almış Hamdi Bey. Hakikaten serviste tek başına bir başarı.

Müzikler genç sanatçılara emanet

Siparişinizi verdiğiniz andan itibaren Niyaz Hanım’ın meşhur ettiği iki ses dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Mekanın müziği genç sanatçılara emanet. Bahçeşehir Üniversitesi Türk Sanat Müziği Bölümü’nde okuyan Aslıhan Tatar, Haliç Üniversitesi Türk Sanat Müziği Şan Bölümü’nde yüzde 100 burslu okumuş genç ve yetenekli bir sanatçı. Udi Yaşar Kurtaran ise İTÜ Türk Sanat Müziği Konservatuarı mezunu. Bu iki sanatçı çarşamba, cuma ve cumartesi geceleri misafirlerine değişik bir repertuvarla, iddialı bir konser sunuyor. Sonuç olarak Elif ve Niyaz iki kişilik dev bir ordu misali, meyhaneyi sırtlanmış götürüyor.