Cadde Restoranlardan mama istiyorlar

Restoranlardan mama istiyorlar

28.05.2012 - 18:28 | Son Güncellenme:

Her gün çöpe giden tonlarca yemek atığını sokak hayvanlarına vererek çevreyi korumak mümkün.

Restoranlardan mama istiyorlar

Hayvanları koruma dernekleri atık poşetlerinizi kapıdan alıyor. Bunun için onlara bir telefon açmanız yeterli...

Haberin Devamı

ÇEVRE VE SOKAK HAYVANLARI DERNEĞİ

FOUR SEASONS VE SWISSOTEL’DEN GELiYOR

Yıldız Parkı girişindeki Beşiktaş Çevre ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği, özellikle kış mevsiminde ayda 150-200 kedi tedavi ediyor. Swiss Otel, 1997 yılından beri faaliyet gösteren barınağa, kurulduğu ilk günden bu yana gıda yardımında bulunuyor. Çırağan Caddesi’ndeki Four Seasons Hotel de buradaki sevimli dostlar için kemik ve ekmek gönderiyor. Bir yıl öncesine kadar bol miktarda ekmek yardımı yapan Orhaniye Kışlası, komutanın değişimiyle yardımı kesmiş. Oysa Dernek Başkanı Fatma Gülşen Balkanlı’nın söylediğine göre, gelen tüm bu gıda desteği, sadece merkezdekilere değil, Kemerburgaz’daki hayvan barınağına ve Hasdal’da terk edilen köpeklere de gidiyor. Bir grup gönüllü, dönüşümlü olarak bine yakın köpeğe mama ulaştırıyor. Tel: 0 212 227 72 65 www.sokakhayvanlari.com

Haberin Devamı

Restoranlardan mama istiyorlar

HAYVANLARI ÇARESİZLİKTEN VE İLGİSİZLİKTEN KORUMA DERNEĞİ (HAÇİKO)

DEVELi VE SAHAN’IN TERCiHi

Merkezi Kavacık’ta bulunan HAÇİKO, kendisine gönderilen gıda yardımını, İstanbul’daki tüm hayvan barınaklarına ulaştırmada aracılık yapıyor. Tropikal Pet’in sponsor olduğu derneğe, Develi Restoran, Sahan, Koza Plaza, Selamiçeşme Mado, Ataşehir Çok Yaşa gibi restoran ve kafelerden atık yemekler geliyor. Berko İlaç, Keymen ilaç ve Ece Eczanesi’yse ilaç yardımında bulunuyor. Gelen yardımları; Avcılar, Ataşehir, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Şarköy, Yedikule, Hasdal ve Bolluca’daki barınaklara götürdüklerini anlatan HAÇİKO Başkan Yardımcısı Murat Ülküer, “Transferde aracı oluyoruz ama yardıma muhtaç hayvanların tamamını doyuramayız, ona gücü yetecek dernek yok. Biz elimizden geldiğince bahsettiğimiz yerlere götürüyoruz” diyor.
Tel: 0 532 749 63 60 www.haciko.org/iletisim

YEDİKULE HAYVAN BARINAĞI

EN CÖMERT FATiHLiLER

2 bine yakın köpek ve 80’e yakın kediye ev sahipliği yapan dernek, Fatih Belediyesi’nin koruması altında. Pek çok hastane, otel, gıda firması, restoran ve okuldan gıda desteği alıyor. Hastaneler; Balıklı Rum Hastanesi, Yedikule Sırp Pırgiç Ermeni Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Çapa Tıp Fakültesi, Samatya Sosyal Sigortalar Eğitim Araştırma Hastanesi. Oteller; Taksim The Marmara Pera, Ceylan Otel, Madison Hotel, Point Hotel, The Central Otel. Tat Konserve, her hafta iki ton Maret sosis gönderiyor. CP Piliç de derneğe bol miktarda yardım yapıyor. Merter’deki Mergen Gıda’dan poğaça, börek-çörek geliyor. Vatan Caddesi’ndeki Hatay Sofrası, Fatih Saray Muhallebicisi ise atık yemek gönderen restoranlar. Ayrıca her gün yaklaşık bin fırından ekmek toplanıyor. Aksaray Mahmudiye ilköğretim Okulu da yemek desteği veriyor. Her hafta trafik canavarı mağduru 2 ila 10 kedi ve köpeğin tedavi edildiğini anlatan Gönüllü Barınak Yöneticisi Mimar Meral Olcay, esas hedeflerinin sevimli dostları sahiplendirmek olduğunu ve bu amaçla gönüllü hizmet verdiklerini anlatıyor.
Tel: 0 212 633 58 57 www.fatihbelediyesiyedikulehayvanbarinagi.com/

Haberin Devamı

TÜRKİYE HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ

KOMŞUFIRIN TEK DESTEKÇi

Ülkemizin ilk ve en eski hayvan koruma derneği olan Türkiye Hayvanları Koruma Derneği, 1924’te kuruldu. Tek gıda desteği Komşufırın’dan geliyor. Firma, kalan ekmekleri ve çörekleri gönderiyor. Bunun nedeni barınağın 2010’da Bursa’nın Karacabey ilçesine taşınması. İstanbul’da meskun mahallerden uzak, suyu ve elektriği olan bir arazi bulamadıklarını anlatan Dernek Başkanı Birgül Rona, “1992-2000 yıllarında eğlence aracı olmaktan kurtarılan ve Orman Bakanlığı’nın bakıma aldığı ayıların tedavisi için İngiliz Dünya Hayvanları Koruma Derneği (WFPA) ile Bursa’ya gittik. Bu sayede bir arazi bulduk ve barınağı taşıdık” diyor. Burada 200 köpek ve 200 kedi yaşıyor. Zaman zaman düşkün merkepler de getiriliyor.
Tel: 0 212 246 11 11

Haberin Devamı

SAHİPSİZ HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ (SHKD)

ACiL YARDIM GEREKiYOR

Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği (SHKD), Türkiye’nin sokak köpeği sorununun etkili, insancıl ve kalıcı bir şekilde çözülebilmesi için merkezi devlet birimlerini ve yerel belediyeleri ikna etmek amacıyla 1998’den beri faaliyet gösteren, kayıtlı bir Türk sivil toplum örgütü. Ancak Kemerburgaz’daki derneğin yeterli miktarda personeli yok. Neyse ki Beşiktaş Çevre ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Fatma Gülşen Balkanlı’nın eli üzerinde. Ayda 1-2 defa kendi aracıyla yemek gönderiyor. Bir de Hisar Eğitim Vakfı’ndan gıda yardımı geliyor. Genel olarak kuru mama kullandıklarını anlatan SHKD Müdürü Murat Bekhan, “Bağışlarla dönüyordu ama eskisi kadar destek gelmiyor” diyor. Ezcümle; 800 köpeğin yaşadığı barınak, hayvan severlerin acil yardımını bekliyor. Tel: 0 542 201 09 49 www.shkd.org

Haberin Devamı

ÇiFTE KAZANÇ

Nature dergisinde yayınlanan bir habere göre, “Küresel ısınma 2050’ye kadar bitki ve hayvan türlerinin dörtte birini, başka bir deyişle bir milyondan fazlasını yok edecek!” Makaleyi yazan Leeds Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Chris Thomas, ısınmayı artıran sera gazlarının yayılmasıyla, 21’inci yüzyılın son yıllarında sıcaklıkların rekor düzeylere yükseleceği ve gezegendeki yaşam üzerine yıkıcı etkileri olacağını iddia ediyor. Bu sera gazları arasında karbondioksitin yanı sıra, nitrus oksid ve metan gazları bulunuyor. Oysa çok basit önlemlerle bu korkunç tabloyu düzeltmek mümkün.


Bu süreçte en fazla dikkat çekilen nokta, yemek atıkları. Her gün çöpe atılan binlerce ton yemek artığı, gömülerek depolandığında metan gazının oluşmasına neden oluyor. Bu noktada da yemek atıklarını çöpe atmak yerine, sokak hayvanları sorununa kalıcı çözümler bulmak amacıyla kurulan dernek ve barınaklara vermek en faydalı seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle iş yeri, okul, otel, hastane ve restoranlarda çöpe giden tonlarca yemek artığının çevreye verdiği zarar önlenirken, sevimli dostlarımızın karınlarını doyurarak çifte kazanç sağlayabiliriz.