Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

İlk kez bir Kıbrıslı Türk, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, foruma ‘özel’ davetli olarak gitti. Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı ile birlikte biz de Davos’un yolunu tuttuk. İlk önce İstanbul, ardından Zürih’e uçtuk.

Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu uçakta, Türkiye’nin önde gelen iş insanları vardı. Sayın Akıncı ile Davos yolunda bir röportaj yaptık. Akıncı’nın temasları üst düzeyde oldu. Forumda çok önemli bir konuşma yaptı. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile ‘eşit’ şekilde temsil edildi. KKTC liderinin, Davos’a yaptığı ‘tarihi’ ziyareti ise sadece Milliyet takip etti. Sayın Ertuğrul Özkök gibi ‘şaraplı’ yazılar yazacak olmasam da, size kısa kısa Davos’u yazmak istedim. İşte ben de kalanlardan seçmeler...

Haberin Devamı

Davos’a katılmak

Ekonomik Forum’un yapıldığı dönemlerde Davos’a gitmek önemli. Davetliyseniz büyük başarı. Sağınız solunuz dünyaya yön veren isimlerle dolu. Samimi ortamlarda yaptığınız konuşmalar sonucunda, gelecek için önemli adımların atılmasının yolunu açıyorsunuz. Gazetecilik açısından da, devasa bir fırsat ortamı. Haberin özelini buradan çıkarmak, gelecekte ‘etkili kaynaklar’ kazanma şansı çok yüksek.

Oteller dolu

Forum nedeniyle bölgedeki tüm oteller dolu. Klosters, Chur ve Arosa’da otellerde yer bulmak imkansız gibi. Forum nedeniyle fiyatlarda yükselmeler var. Eğer İsviçre’ye yabancıysanız, fiyatlar sizi zorlayabilir. Alternatifleri iyi bilmek gerekiyor. Ancak İsviçre’nin çok pahalı bir ülke olduğunu bilmekte fayda var.

Çukur şaşkınlığı

İsviçre’de araçla hiç çukura düşmedik. Fırtınanın en şiddetli olduğu anda bile yollarda sorun yaşanmıyor. Alt yapı konusunda o kadar güzel çalışılıyor ki, sokaklar ve yollar sizi etkiliyor. Düşünün, ‘kar ve fırtına’ olacak, bir saniye bile etkilenmeden yolunuza devam edeceksiniz. Şaşırtıcı gelebilir ama aslında olması gereken de bu.

Güvenlik abartısı

Davos’ta güvenlik üst düzeyde sözleri genellikle, oturumlara girişlerde geçerli. Siz aldanmayın, ‘Davos’a giriş çıkışta sıkı güvenlik’ sözlerine. Ben bir heyet aracının arkasına takılarak, Davos’un en güvenlikli alanına girebildim. Kimse de “Dur” demedi. Peki ne zaman “Dur” denildi, oturumlara girişlerde. Çünkü ‘kartlarınıza’ göre oturumlara katılabiliyorsunuz. Bir de bazı otellere akredite olmak zorundasınız. Yani güvenlik var ama boğucu değil!

Haberin Devamı

Akıncı’nın sevgisi

Sayın Akıncı, eşi Firstlady Meral Hanım’ın doğum gününü kaldıkları otelde kutladı. Mütevazı bir pasta kesildi. Akıncı bunu, sosyal medya hesabından da paylaştı. Davos’taki son günse Akıncı ailesi kendisine zaman ayırdı. Yorucu temasların ardından dinlenmeye çekildiler. Bir ara dışarı çıkan Akıncı çiftinin sosyal medyada paylaştığı fotoğraf görülmeye değerdi. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, eşine karşı sevgisi o kadar büyük ki, bunu her karede yansıtıyor.

Kayak ve tren

Davos’ta ve Arosa’da kayak merkezlerine mutlaka gidin. Trene binin. Karlar arasında bir hayat sizi bekliyor.