Cadde Set şartları yumuşatılacak mı?

Set şartları yumuşatılacak mı?

02.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dizi setlerindeki olumsuz çalışma şartlarının iyileştirilmesi için bir bildiri yayımlayan Sinema Televizyon Sendikası, “Haftalık en fazla 72 saat çalışma süresi olmalı ve bir gün izin yapılmalı” isteğinde bulundu

Set şartları yumuşatılacak mı

Son yıllarda setlerde yaşanan iş kazaları, Sinema Televizyon Sendikası’nı alarma geçirdi. Set işçilerinin uzun süre çalışmalarından dolayı yaşanan talihsiz olayların ardından Sinema Televizyon Sendikası, Oyuncular Sendikası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu yetkilileri bir araya geldi. Sendika başkanları Meltem Cumbul, Mehmet Aksın ve üyeler, bakanlık yetkililerine, setlerdeki çocuk oyuncular, sigortasız çalışan işçiler ve iş sağlığı hakkında bilgilendirme yaparak problemleri aktardı. Toplantıdan sonra sendika üç maddelik bir bildiri yayımladı. Bildirinin dünden itibaren geçerli olduğunu duyuran sendika üyeleri, yapımcılara; sigortalı çalışma, sözleşme ve set saatleriyle ilgili gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıda bulundu.

En fazla 12 saat

Bildiride, dizi setlerindeki günlük çalışma süresinin en fazla 12 saat olması gerektiği belirtildi. Özel yapım şartları gözetilerek ve ekibin onayı alınarak günlük çalışma saati üzerine en fazla dört saat konulmak şartıyla yeniden düzenlenebileceği belirtildi. Haftalık 72 saat çalışma süresi yazılırken, bir gün kesinlikle izin yapılması istendi. Bundan sonraki süreçte, setlerdeki çalışma koşulları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu yetkililerinin kurduğu denetim ekibi tarafından araştırılacak.