Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aşklar, diziler, sunucular...
Bir de ekranın “diğer mahallesi” mevcut. 2013’te bu konuda enteresan örneklere şahit olduk...

RTÜK’TE ÇİFTLEŞEN HAYVAN BUNALIMI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesinde yayınlanmak üzere kurbanın nasıl kesileceği, kurban ibadeti gibi konuları içeren kamu spotu hazırladı.
Kurbanlık görüntüleri arasında çiftleşen hayvan görüntülerinin olmasına CHP’li RTÜK Üyesi Ali Öztunç’tan itiraz geldi.
Öztunç, görüntülerin bu şekilde hazırlanmasının doğru olmadığını, spotun yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Ancak diğer üyeler Kurban Bayramı’nın yaklaşması ve zaman kalmamasını gerekçe gösterip, çiftleşen hayvan görüntüsünün de “sürü arasında dikkat çekmediğini” belirterek kamu spotunun yayınlanması yönünde oy kullandı.

Haberin Devamı

İLK CEZASINI ALAN TV KANALI
Meltem TV bugüne kadar “uslu” bir kanaldı. Ne zaman Haydar Baş bir konuşma yaptı, ortalık karıştı. Canlı yayında Baş: “Kıpkızıl, gavur, cinci, deccal, şeytan, köpek, münafık, pezevenk” gibi sözcüklerden oluşan cümleler kurdu; kanal tarihinin ilk cezasını geçen yıl yedi.

2013’TE EKRANA iDEOLOJiLER DAMGA VURDU

ÜNLÜ ORGAZM SAHNESİNE SANSÜR
CNBC-E’de ekrana gelen “Harry Sally ile Tanışınca/When Harry Met Sally” adlı filmin restorandaki sahte orgazm sahnesi kesildi. Filmin kendisinden daha ünlü olan ve sinema tarihinin unutulmaz sahnelerinden biri olarak nitelendirilen bu sahnenin sansürlenmesi sosyal medyada büyük yankı buldu.

İÇKİ SÖZÜ?EKRANDA?BİPLENDİ
Şişeler kadar ‘içki’ sözcüğü de bu yıl nasibini epey aldı dizilerde, filmlerde... Çarpıcı bir örnek atv’de yaşandı.
Jason Statham’ın başrolünde oynadığı ‘Koruyucu’ filminin bir sahnesinde, barmenden içki isteyen karakterin “içki” sözcüğü biplendi.

İDDİANAME OKUYAN SPİKER, ÜST KATTA OLUNCA!
Sayfa adedi fazla “siyasi davaların” metinlerini TRT spikerleri okudu. Onlardan biri 28 Şubat davasıydı.
1308 sayfalık iddianameyi okumak için görevlendirilen TRT spikerlerine ilk duruşmada mahkeme heyetinin bulunduğu kürsüde yer verilmişti. Sanık avukatlarından Celal Ülgen, “Biz savcıları kürsüden indirmeye çalışırken şimdi spikerlerin de kürsüye çıktığını görüyoruz. Bu bize Timur’un fillerini hatırlattı” demişti. Spikerler kürsüden indirildi!

Haberin Devamı

“ŞEFKAT TEPE”DE KARANLIK KURUL GÖREV BAŞINDAYDI
AKP ile cemaat arasında yaşananlar diziyle bizlere anlatıldı. “Karanlık Kurul” bu sefer Nazlı Ilıcak’ın Sabah’tan ayrılmasına tepki gösterdi: “Demokrat kökenli yazar gönderildi!”

GÜZELLİK YARIŞMASININ YERİ NEDEN DEĞİŞTİ?
2013 Miss World güzellik yarışması Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yayınlanacaktı. Müslümanlar, “Yarışmacıların bedenlerini sergilemesi İslam’a aykırı” diyerek protesto gösterisi yaptı. Hükümet tırstı. Yarışma, Bali Adası’na alındı. Yüzde 93’ü Hindular’dan oluşan adada yarışma sorunsuz yapıldı. Yarışmada Türkiye’yi Rüveyda Öksüz temsil etti!

EGEMEN BAĞIŞ; ‘DİZİ İHRACATI 1 MİLYARI GEÇECEK’
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından düzenlenen, İstanbul TV Forum ve Fuarı’nın açılışında konuşan Egemen Bağış, sektörün 2023 yılında dünyadaki en güçlü 10 ülkeden biri olacağını ve dizi ihracatında 1 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Haberin Devamı

YILIN TARTIŞMASI; FATİH ALTAYLI - LEVENT KIRCA
“Teke Tek”, özel televizyon tarihinin en uzun soluklu programı. Birçok enteresan konuşmalara şahit olunmuştur. Ama Levent Kırca ile olanı hiçbir zaman hafızalardan silinmeyecek:
Fatih Altaylı: Ben salak mıyım?
Levent Kırca: Salaksın.
Fatih Altaylı: Tabii salağım.
Levent Kırca: Demin de “Ben yalaka mıyım?” dedin.
Fatih Altaylı: “Yalakayım” dedim.

TRT GEZİ EYLEMLERİNE DESTEK VEREN PERSONELİNE SORUŞTURMA AÇTI
Gezi eylemlerine internet ortamında destek verenlere
TRT ceza kesti. “Fikrini açıklama adı altında suç işleyen
15 personele soruşturma açtım” dedi.

“KURTLAR VADİSİ PUSU” İLE AKP ARASINDAKİ BENZERLİK NEDİR?
Yeni Şafak gazetesinde söyleşisi yayınlanan dizinin senaristlerinden Bahadır Özdener, “İkisi de 11 yıldır iktidarda” dedi.

TRT GENEL MÜDÜRÜ; “BİLDİĞİNİZ GİBİ İKİ ERKEĞİ YATAĞA SOKTULAR”
Ülke TV’de “Gazeteci Milleti” programına telefonla bağlanan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin reyting sisteminin (yani daha önceki demek istiyor) toplumun değer yargılarını zedelediğini, cinsellik öğesinin ön planda olduğunu hatırlattıktan sonra; “En son bildiğiniz gibi, iki erkeği bir yatağa soktular” diyerek yılın konuşulanları arasına girmişti. Enteresandır, sözünü ettiği dizinin yönetmeni TRT’ye bir dizi çekti. Şimdi yenisini çekiyor...

KIZI SPİKER OLDU, KENDİSİ KAPAK
TMSF kanallara el koyma operasyonları geçen yıl da devam etti. TMSF’nin medya şirketlerinin başına atadığı Cengiz Özdemir, kızı Hilal Özdemir’i SKY Türk’e spiker yaptı. Kendisi de grup bünyesinde yayın yapan Platin dergisine kapak oldu. SKY Türk bu olayı ‘büyük transfer’ olarak duyurmuştu.

“TOSUN PAŞA”NIN HAMAM SAHNESİ
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında TRT bütçesi konuşuldu. Tabii “magazin” kaçmazdı. Bülent Arınç’a sansürlenen Kemal Sunal’ın “Tosun Paşa” filmindeki hamam sahnesi soruldu. Arınç, “TRT orada 4 dakikalık bir kesinti yapmış. Böylesine Oscar’a aday bir filmden kesinti yapmak büyük bir suç, ama ne yapalım ki yapmışlar! Demek ki, hamam sahnelerinin doğru olmadığını düşünmüşler. Bugün eldeki kadehe, ağızdaki sigaraya buzlama yaptığımıza göre... Bu filmi bu kadar sevdiğinizi hiç tahmin etmiyordum” diye konuştu.

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİ DİZİSİ YAPILDI

28 Şubat dizisi diyenler de oldu. Samanyolu TV’de ‘Ötesiz İnsanlar’ dizisi bu dönemde başörtüsü nedeniyle öğrenimleri engellenen kız öğrencileri konu aldı. Basında “Başörtülü öğrenci dizisi yapıldı” olarak yerini aldı.

2013’TE EKRANA iDEOLOJiLER DAMGA VURDU

‘VELİAHT’IN DEKOLTESİ

Program 2013’ün en çok konuşulanı oldu. Yayından kalktı ama sunucusu ve ‘dekolte-si’ ile adından epey söz ettirdi. Konuyu gündeme AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik getirdi. Beyaz TV’de katıldığı bir programda; “Dün bir kanalda yarışma programında sunucu öyle bir kıyafet giymişti ki, olmaz bu yani” dedi, ortalık karıştı! Gözde Kansu da böylece 2013’e damgasını vurmuş oldu.