Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başından beri ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ dizisinde ‘şiddet dozu’nun abartılı oluşunu eleştirdim. Son olarak tecavüz sahnesiyle tiryakilerini şoke etti. Oysa bu kadar abartmaya gerek kalmayan bir gidişatı var dizinin.
Ali Kaptan’a biçilen ‘kötü adam’ rolü, artık ‘karikatürize’ bir hal aldı (ki Erkan Petekkaya gayet iyi oynuyor, o ayrı). Senaryoya bir de ‘tecavüz’ eklendi.
Bir dizide bu sahneler olmaz mı? ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’nin senaryosu böyle başlıyordu ve o sahnenin olması gerekirdi. Ama ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’de böyle bir sahne olmasa da olurdu. Daha fazla ‘izlenme oranı’ kaygısından başka bir gerekçe olamaz.
Merak edilen bir konu da RTÜK’ün bu konuda ne yapacağı. Bana gelen bilgiye göre RTÜK’te hakim görüş şöyle:
“Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisinde sahne hem uzun sürüyordu hem de, erken saatte yayınlanmıştı. Bu yüzden uyarı aldı. ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’de böyle bir durum yok. Hem sahne uzun sürmedi, hem de geç saatte yayınlandı.”
Bence iş, kanunlara, yönetmeliklere vs. yansıyınca özünden sapıyor ve basitleşiyor. ‘Erken saatte tecavüz’, ‘geç saatte tecavüz’ gibi bir duruma sapıyor. Bu da işin bir başka kara mizah yönü.

DİZİLERİN DOSTOYEVSKİ MERAKI

Özel bir ilgi var Dostoyevski’ye. Anlaşılan senaristler pek seviyor. Onun kahramanları bize uyuyor. Ya da ‘ağır yazar’ diziye hava verir diye düşünüyorlar. ‘Suç ve Ceza’, ‘Kumarbaz’ dizilerimizde boy gösterdi. ‘Karamazof Kardeşler’in yerli hali yapıldı.
‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ de karizmatik balıkçımızın kulübesine bodoslama tekneyle girdi Ali Kaptan. Ağır çekimler arka arkaya geldi. Kırılan camlar, devrilen masa... Küçük ayrıntılarda bir kitap havada uçuştu... Aaa, yine Dostoyevski imzalı bir kitap; ‘Ezilenler’.
Şimdi “Niye bu kitap burada, balıkçının kulübesinde” diye sormayın. Kitabı alın okuyun, şifreleri çözün... Dostoyevski yaşasaydı Türk dizilerinin vazgeçilmezi olduğunu görseydi bu duruma çok şaşardı, çoook!

“BAŞINI BABAN MI KAPATTI?”

‘Behzat Ç.’nin son bölümünde Harun annesinin evlenmesini istediği kızla (Meliha) tanıştı. Dizi de sıradan bir buluşma yerine 2000’li yıllardan bu yana çok konuşulan bir ‘yara’ya parmak basmayı tercih etti. Meliha başörtülüydü. İkisi bir kafede buluştu. Bu arada fonda bizim Bulutsuzluk Özlemi’nin ‘Ankara Sokakları’ şarkısı çalıyordu! Diyaloglar galiba tüm bakışların bir özeti;
Harun: Ya, seni baban mı kapattı?’
Meliha: Babam beş yaşındayken vefat etti.
Harun: Bana resim geldiğinde hani açıktı saçların?
Meliha: Eski fotoğraflar onlar. Üniversite öncesi
Harun: Sen üniversitede mi okudun?
Meliha: İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda okuyordum. Okula almadılar.
Harun: Niye?
Meliha: Başörtülüyüm diye.
Meliha, peruk takmayı denediğini ama insanların bakışlarından rahatsız olduğunu söylüyor. Harun “Sizin de işiniz zor” diye noktayı koyuyor.
Baştan aşağı aslında soru ve cevaplarıyla gündelik bir konuşma. Çerçeve böyle... Dizi galiba bunu verebilmeyi başarmış.

SKY TÜRK’TEN BEŞ YENİ PROGRAM

SKY TÜRK yeni yönetimle birlikte atağa kalktı. Beş yeni program başladı. Elif Hanyılmaz ve Tuncay Güven’in sunduğu ‘Bu Sabah’ hafta içi her gün 07.00’de başlıyor. Olan bitenler öğlene taşınıyor.
Her salı ‘Tarihe Yolculuk’ var. Restorasyondan, arkeolojik bulgulara, popüler tarih üzerine konuşmalar. Faruk Pekin yapıyor programı. Kimdir Pekin? Profesyonel rehber, kültür turizminin öncülerinden. Böyle bir isimle yola çıkmak keyifli olur. (21.00)
‘Orta Saha’, spor müdürü Şaban Petek imzalı bir futbol programı. (21.00)
Ceyda Akyol ile ‘SKY TÜRK Elite’ pazar günleri 19.15’te, iş, sanat ve ekonomi dünyasını ekrana taşıyacak.
Geçen hafta başlayan ’3K’yı Serap Kırçıllar, Arzu Özkan ve Melis Hansoylu hazırlayıp sunuyor. Kültür sanat muhabbeti her cumartesi ve pazar 09.15’te başlıyor.

REHBERiM

ANLAŞILAMAYAN YÖNETMEN

Cemal Şan dertli ama yıl-mıyor. ‘Sonsuz’ filmi bu akşam Türkmax’te. Oyuncuları ve konusuyla ilgili izleyici yorumları ortak; “çok iyi film”. (20.10)

BiR TÜRK FiLMi

Yusuf Kurçenli’nin sinemaya sekiz yıl ara verdikten sonra çektiği film; ‘Yüreğine Sor’. Müslüman bir kıza aşık Ortodoks bir erkeğin öyküsü.
Filmi göklere çıkaran, “Başyapıt” diyenler var, “Müsamere düzeyinde kalıyor” diye eleştiren de. Başrolü Tuba Büyüküstün’le paylaşan Kenan Ece için ‘yeni jön’ tanımı yapılıyor. Kararı siz verin. (KANAL D / 23.00)

‘Savaş Sanatı’

Bir Wesley Snipes filmi. Yani ‘Amerikan türü Cüneyt abi’ filmi. Sevenleri vardır. (STAR/23.00)