Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ATV, ‘Çek Bakalım’ programını pazar akşamı erkene çekmiş. Daha önce de yazdım, internet ortamında çok izlenen kısa çalışmaların ağırlıkta olduğu bir yarışma. Ama bu dünyanın oyuncuları ve yönetmenleri aslında bundan sonraki dizi kuşağının da ‘taze haberleri’ gibi. Birçoğu kıyısından köşesinden bu işe girmiş. Okan Bayülgen kendi gençlik kanalı için iyi malzeme topluyordur diye düşünüyorum.

‘ÇEK BAKALIM’DA ÖPÜŞME DERSi


Mesela ‘Çakmak’ diye kısa bir film vardı. Her haliyle ‘Fox’ taki ‘Dinle Sevgili’ dizisinden daha iyiyim” dedirtiyordu! Derin Kıvaner’in çektiği bu kısa filmin sonunda bir öpüşme sahnesi vardı gençlerin. Yerli dizilerimizin ‘magazin malzemesi’ne güzel bir cevaptı.
Okan Bayülgen yerli dizi çeken ve çekeceklerin ‘Bu sahneden ders almaları’nı istedi. Hâlâ neleri konuştuğumuzun ya da konuşturulduğumuzun bir örneği oldu. Olay bütünden çıkıp o sahnede kilitlendi. Bakıldığında iyi niyetli çekilmiş, oyunculuğu idare eden bir çalışma. Anlaşılan buna bile razı olur haldeyiz. Ben de yazdım yazının başında; ‘Dinle Sevgili’ standardını zorlar diye.


Haberin Devamı

RAMAZAN REKLAMLARININ PROFİLİ; DİN VE YEMEK

Ramazanda ‘televizyon reklamları özel bir hal alır. Nar Ajans kısa bir araştırma yapmış daha Ramazan’a girerken. Bir yerde geçecek ayın da özeti oluyor; Hazır gıda reklamları (11.802 saniye), Zincir Market (6.591 saniye), basılı yayıncılık ( Kuran-ı Kerim, Peygamberimizin hayatı ve yemek tarifleri (4.950 saniye), otel ve devre mülk (3.984 saniye), telefon şebekesi (3.325 saniye), sıvı yağlar (2.021 saniye). Hemen hemen her Ramazan’da sıralama bu şekildedir.

ATV’NİN AÇIKLAMASI YETERLİ Mİ?

‘İstanbul’un Altınları’ dizisiyle ilgili gazetemizde çıkan habere ATV, “Doğru değil’ açıklaması yapmış. Dizinin birinci bölümünü ATV yönetimi beğenmemiş ve tekrar çekilmesini istemiş. Bu nedenle dizinin yayın tarihi ileriye atılmış. Haber bu.
ATV yönetiminin yaptığı açıklamada “Dizinin yayın tarihinin ilan edilen tarihten bir hafta sonraya alınması tamamen yayıncı ve kanalın ortak kararıdır” deniliyor.
Diziyi çeken şirketin ilk işi bu. Benim de ulaştığım bilgiler dizinin ilk bölümünde sorunlar yaşandığı yönünde. Onun için erteleme oldu. Ayrıca olabilir. İlk defa onların başına gelmiyor. Şimdi iş cuma günü yayınlanacak bölümde her şeyi unutturmak. Ben de yazdım Haluk Bilgiler ile Demet Akbağ imzalı dizi tutmak zorunda. Ha bir hafta önce, ha bir hafta sonra. Merak etmesinler hele bir istenilen izlenme oranını yakalasın, her şey unutulur.

Haberin Devamı

EVLENDİRME PROGRAMLARI KALKIYOR MU, YENİ ALTERNATİFLER NELER?

RTÜK’ün ve aslında hükümet kanadının bu konuda çekincesi var. Evlendirme programlarına sıcak bakılmıyor. Ve bu konuda bana göre kanallara baskı yapılıyor. Baskı yapılıyor da bir yandan da bu evlilik olayı halkımız tarafından pek bir tutuluyor. İşin ortası galiba bulundu; evlenmelerine garanti gözüyle bakılan (!) çiftler üzerinden yarışma yapılacak. Yani iş bitmiş olayın üzerinden.
Buna iki örnek verebilirim; Beyaz TV’ye transfer olan Zuhal Topal gelin adaylarıyla kaynanaların arasında geçenleri aktaracak. ‘Gelinim Olur musun?’ benzeri programı 15 Ağustos’ta başlıyor.
Topal’ın transferi üzerine Star da boş durmadı. Kanal, ‘evlenmeye karar vermiş çiftlerin’ düğünlerini yapacak! ‘Gelin Duymasın’ yarışmanın adı. Görüldüğü üzere aile bütünlüğü sağlanmış yarışmalarda!
Bu durum izleyiciden ne kadar tepki alır? Evlendirme programlarındaki dedikodu ve merak derecesine ulaşır mı? Onu bilemem. Bildiğim, iktidarın ‘muhafazakâr yarışmalar’ istediği...