Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Paralı televizyon’ demek aslında spor karşılaşmalarının naklen izlenmesi demek oluyor. Paralıya abone olmanın temelinde bu yatıyor. Mesela bizde Digitürk abonelik alın futbolu geriye ne kalır? Benzer durum ABD’de oluyor. ‘Paralı televizyon’ olan sayısıyla olmayın sayısı eşitlenecek deniliyor. ABD’li araştırma şirketi LoffetNathanson yaptığı araştırmaya göre, 2024’te paralı TV olan hane sayısı 60 milyona düşecek. Önümüzdeki iki yılda 9 milyon hanenin daha paralıyı bırakacağı tahmin ediliyor. Peki yeni mecra neresi? Dijital platformlar mesela. Bizden örnek Exxen maç yayınlıyor Şampiyonlar Ligi... Amazon mesela futbol işine girdi, Alman Ligi’ni aldı. DAZN birçok spor karşılaşmasının internet üzerinden yayın hizmetini veriyor. Mesela İtalyan Ligi’nin beş maçını beş farklı ülkeye satmış. Yeni yayın ihalesinde bizde de internet üzerinden maç yayınları çeşitliliği artacak bilgisi geldi. Yani Digitürk kutusu tarihe karışabilir.

Haberin Devamı

16 farklı yayın olacak

Kulağıma gelen bilgiye göre Süper Lig için 16 ayrı kalem olacak. Örnek veriyorlar mesela sadece Galatasaray maçları, sadece Fenerbahçe maçları, sadece özetler, sadece goller, 4K izlemek istiyorum gibi birçok kalem. İhaleye katılım çeşitliliği de artacak.
Futbol web siteleri de devreye girebilir. Buna göre değişik paketler de olacak. Yayın uydudan internete inince, bizde sorun olabilir. Çünkü internet hızımız çok düşük. Bir örnek veriliyor. Bizde 8MB yükleme hızı önemli gibi gösteriliyor. Halbuki Moldavya’da 156 MB yükleme hızında bir internet ortamında maç yayını yapıldığını öğrendim. Yeni futbol yayınları internete doğru kayıyor bu bir yenilik. Seçenek artıyor ama karşımıza hızı düşük bir internet çıkıyor. Bir yenilik de ‘öde izle’ sistemi gelecek anladığım. 2022’nin ilk çeyreğinde durum netleşir diyorlar.