Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TRT 1’in dizisi ‘Filinta’da ‘Lara’ ile ‘Filinta Mustafa’ arasındaki duygusal durumların yansımasında hâlâ bir ‘yapmacıklık’ var.
Entrikaların arasına ‘aşk’ bir türlü girememiş hakkıyla... Wilma Elles, ‘Anita Von Wilhelm’ olarak renk katmıştır diziye. Dizinin bütün ‘beyleri’nin dikkatini çekecektir.
Her ‘Alman’ gibi o da aslında bir ‘casus tadında’dır ve de pek fettandır! Bu hali iyi yansıtmıştır.
‘Filinta’nın bir ‘dönem ajan dizisi’ olma yolunda ilerlemesi ise takdir edilmelidir. Dekor, kostüm ve çekimleri tam puana yakın bir durumdayken, rollerin, bunların yanında biraz zayıf kaldığı görülmektedir. ‘Boris’, ‘Kadı Gıyasettin’, ‘Esat Paşa’ istisna olup kaideyi bozmamaktadır.
‘Filinta’ bir deneme olmuştur. Evet onun üzerinde çalışmalara devam edip kıvama getirilebilir. İstanbul casusların ve entrikaların başkenti olmuştur ve kendi ‘Filinta’sını yaratma hakkına ‘Sherlock Holmes’ kadar sahiptir...

Haberin Devamı

‘AYŞE TEYZE’DEN ROL ÇALIYORLAR’

Şu lays cipsini millet yiyorsa, Ayşe Teyze’ye dua etsinler.
Ev ahalisi son reklamda ‘Refika Birgül (NTV’de şu sıralar çabuk yemekler yapmaktadır) ile Burcu Esmersoy’u görünce ilk tepkileri “Rol çalmışlar” oldu.
Tabii ne Refika Hanım ne de Burcu Hanım “Bizi bu reklamda oynatın” dememişlerdir. Reklamcıların fikridir.
Hatta reklamda Ayşe Teyze iyice köşeye itilmiş, bizim yeni isimler cips jürisi olarak öne çıkmışlardır.
Sağlıklı yemekler yapıp ‘entelektüel soslar’ sunan Refika Hanım’a cips reklamı yakıştı mı o da ayrı bir konu!

‘OKULDA BU KIZI MI BULDUN EVLADIM?’
‘Küçük Ağa’da ‘Mehmetcan’ evladımız, ‘Aybüke’ kızımızdan hoşlanıyor. ‘Aybüke’nin annesi ‘Nuran Hanım’ müdüre gitmiş, ‘Mehmet Can’ı şikayet ediyor. ‘Küçük Ağa’nın annesi ‘Sinem Hanım’ da okula geliyor. Müdürün odasında tantana. Çıkışta ‘Sinem Hanım’ oğluna veryansın ediyor: “500 kişilik okulda annesi en çirkef olanı mı çıkardın karşıma yavrum.” ‘Mehmetcan’:
“Gönül ferman dinlemiyor ki anne...”
“Başlatma şimdi fermanına da gönlüne de” diyen annenin aklına, beraber izledikleri bir dizi geliyor. Benzer sözler orada mevcut ve çocuk bundan etkilenmiş! “İnternete ek olarak bir ay, dizi de seyretmek yok. Zaten bu diziler yüzünden bu hale geldin sen. Artık hayvan belgeseli izleyeceksin yavrum!”
Senaristler nasıl bilemezler?
Gelelim önemli noktalara: “Bula bula bu kızı mı buldun” diyen anneye de bir ay süreyle dizi izlememe cezası verilmeli!
“Diziler seni bu hale getirdi” diyen senaryonun ‘Küçük Ağa’ içindeki birçok sahne için özeleştiri yaptığı kanaatine vardım. “Hayvan belgeseli izleyeceksin” diyen senaryo yanıldı.
‘Parçala Behçet’ tadında hayvan belgesellerinin çocuklar üzerinde ‘olumsuz’ etkiler doğurabileceğini senaristler nasıl bilmezler!