Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

"Midnight Traveler’, Batı’da ilgi odağında... Afgan yönetmen Hasan Fazıli ve ailesinin kaçış öyküsü. Filmin özelliği, tüm yaşananlar cep telefonuyla bir nevi ‘film günlük’ olarak çekilmiş. Hasan Fazıli, Afganistan’ın önemli yönetmenlerinden... Eşi Fatma Hüseyin ile -ki kendisi de yönetmen- bir sinema kafe açmışlar. Yıl 2015 oluyor.

‘Fetva’ anında gelmiş. Sonra kaçış hikayesi başlıyor, iki kızları Nergis ve Zehra ile birlikte. Üç yıl süren kaçış ve tüm yaşananlar üç cep telefonundan çekilmiş.

Bazen teke düşmüş, arızalananlar, çalışamaz hale gelenler olmuş.

Haberin Devamı

FİLM ÜLKENİN KADERİDİR

Türkiye’deki Afgan mülteci sayısı 116 bin. Bu proje, onların da hayatı. Filmler ülkelerin kaderidir. Bizim ‘Anadoluyu anlat’ filmlerimiz ilgi çeker mesela. Daha yeni yeni kırıyoruz Boğaz manzaralı dizilerle! Bu kaçış hikayelerinde bir ‘İran’lı gelinler’ olayı vardı. Ne kadar magazin olsa da içinde, bir ‘özgürlük’ hikayesi barındırır.

FİLM ÜLKENİN KADERİDİR

İranlı gelinler

Esra Erol’un bir zamanlar evlendirme programında dikkatimi çekmişti. Sordum nedir bu ‘İran’lı gelin adayı’ olayı?

Bir yazıda yazmıştım; “2012-2013 sezonunda İran’dan gelen aday sayısı 25. Bunun 20’si kadın, beşi erkek. Geçtiğimiz yıl gelen İranlı sayısı ise 23. Bunların beşi erkek. Tabii bir de İran’da böyle bir yarışma yok!” İran’da izleniyordu o zamanlar. Ekranda bakımlı, ‘modern görünümlü İran’lı kadınlar’ vardı.

Biz göreceli, rahat ülkeydik. Yaşam gerçeklerinin, magazinin de bir ‘farklı özgürlük’ hikayesi var, bizim coğrafyada.