Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TV arşivi, her ay ortalama 1.5 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Veriler yayınlamaya başladı. Ben kendilerinden ‘en çok tıklanan dizi fragmanlarının’ dökümünü istedim. Eylül, ekim ve kasım aylarındaki veriler... Ne ‘Paramparça’ ne ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ ne de ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’... Sezonun yenileri arasında ATV’nin dizileri ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’, ‘Evli ve Öfkeli’ ile ‘Eve Dönüş’ ilk üç sırayı paylaşıyor. Eylül ayında ‘Kertenkele’nin yeni sezon fragmanı birinci olmuş. Sonra alt sıralara inmiş. Devam eden diziler arasında her bölüm fragmanı en çok tıklanan dizi ‘Kiralık Aşk.’

Haberin Devamı

‘Kösem’ neden ilgi görmedi?

‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’ tartışmasız sezonun en iddialı, en görkemli, her açıdan, en pahalı dizisi. Son bölüm izlenme oranı AB’de birinci, total izleyicide 7’nci sırada.

Bu görüntü bu kadar iddialı dizi için tatmin edici değil. İnternet ortamındaki veriler de ilginç. Fragmanı eylül ayında 5’inci sırada. Ekim ve kasım aylarında ilk 9 arasında (bana gönderilen liste) yok. Söylenen şu: “İnternet kullanımı oldukça düşük olan ileri yaştaki tarih meraklıları ve saray entrikalarına meraklı ev kadınları hedef kitle olduğundan, internet izlenmeleri düşük kalıyor...” Tek başına yeterli değil ama bir ölçüde doğru.

Final bölümleri ilgi gördü

Bir de ‘Yahu bu kadar dizimiz yayınlandı bir ilgi göstermediniz biterken mi gördünüz?’ durumu var. ‘Maral’ dizisi mesela. Final bölümü fragmanı kasım ayında en çok izlenen 6’ncı dizi olmuş. Yayınlandığı tarihlerde ilgi var mıydı? Ki hani interneti takip eden kitlenin pek bir sevdiği Hazal Kaya ve Aras Bulut İynemli olmasına rağmen!

İzlenme oranları nasıl?

İnternet ortamında fragmanları en çok tıklanan üç dizinin izlenme oranı nasıl? ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ yeni diziler arasında ve her veri ortamında birinci. ‘Eve Dönüş’ total izleyicide fena değil. ‘Evli ve Öfkeli’ total izleyicide idare ediyor, AB’de iyi.

Sürprizler de var

Gençlerin pek bir sevdiği (ki internet ortamı kitlesi) Burak Özçivit ve Neslihan Atagül’ün dizisi ‘Kara Sevda’nın fragmanlarının bu kadar sönük kalması sürpriz. İzlenme oranlarına bakıldığında dizi öyle büyük patlama yapmamasına rağmen, gayet iyi gidiyor. Fragman listesinde yoklar... Fragmanlar önemli bir veri. Sezona başlarken sunum için önemli. Dizi devam ederken ilgiyi sürdürmek adına da gerekli bir veri.