Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son iki yıldır ‘Esra Erol’a katılan İranlı sayısındaki artış dikkat çekici. Listeye son zamanlarda bir de Azeriler katıldı. Kadınlar ön sırada ama İranlı adaylar arasında yavaş yavaş erkek aday sayısı da artıyor.

NEDEN İRANLILAR REVAÇTA?
İranlı adaylar, hem Müslüman, hem görece çok daha rahat yaşamları var. İnsanların onlara ulaşabileceği araçlardan biri de Esra Erol’un programı oluyor. 2012-2013 sezonunda İran’dan gelen aday sayısı 25. Bunun 20’si kadın, 5’i erkek. Geçtiğimiz yıl gelen İranlı sayısı ise 23. Bunların 5’i erkek. Tabii bir de İran’da böyle bir yarışma yok!

Haberin Devamı

iRANLI GELiNLER

HEM GÜZEL HEM OKUMUŞ
İran uyruklu adayların ortak özellikleri; yüksek okul mezunu olmaları, güzellik sektörünün nimetlerinden yararlanmış olmaları şeklinde sıralanabilir.
Örneğin fotoğraftaki 27 yaşındaki Furuk Hanım (sağda) giyimi ve saç modeliyle büyük ilgi çekmiş program yayınlandığında. Üniversite mezunu ve İran’da yaşıyor. Programın ülkesinde çok izlendiğini söylüyor.

EVLENİP GİDİYORLAR
Programın yetkililerine “Peki gelenlerin evlenme oranı nedir?” diye sordum. Gelenlerin evlenip programdan ayrılma oranlarının giderek arttığını söylüyorlar.
Yani gelen pek boş dönmüyor. Bir de öyle kolay beğenmiyorlarmış.
Ben de denk geldim; bu saptama doğru.

RIZA SARRAF KADAR ZENGİN!
İran’dan gelen erkek adayların özelliği; gelir düzeyi yüksek, hatta zengin sayılacak düzeyde olması. Aile şirketi sahibi olanlar varmış. Yani ‘Rıza Sarraf’ modeli!
Bu arada Türk kadınları arasında da epey ilgi görüyor İranlı erkek adaylar.
Valla çoğunu yakışıklı buldum ben.

AZERİ KADINLARDAN BÜYÜK İLGİ
Bu yıl baktım, Azeri kadın adaylarda da büyük artış var. Birinci sıraya yerleştiler. 2012-2013 sezonunda Azerbaycanlı kadın aday sayısı 23’müş (1’i erkek). Geçen yıl bu sayı, 27’ye (yine 1 erkek) çıkmış.
İzlediğim bölümlerde edindiğim izlenim; adayların büyük çoğunluğunun amacının ‘gelir düzeyi yüksek bir eş bulmak’ olduğu. Yani bir yerde ‘yırtmak’.
Bu durum İran hariç, diğer ülke adayları için de geçerli. Sosyalizmden kapitalizme geçmeye uğraşan ülkelerin kaderi bu galiba!

Haberin Devamı

BAŞKA KİMLER GELİYOR?
2012-2013 sezonunda Türkmenistan (5 aday), Özbekistan (4), Kazakistan (3), Kırım ve Gürcistan 1’er aday yollamış.
Geçen yıl Gürcistan uyruklu 3 aday gelmiş, Özbekistan uyruklu 2 aday.
Hepsi kadın bu adayların.

HER YIL ORTALAMA BİN ADAY
Esra Erol’un programına gelen aday sayılarına da baktım...
2012-2013 sezonunda sayı 1700’ken; bu sayı geçen yıl 1300 olmuş.
Yani yılda ortalama bin aday evlenmek için başvuruyor.
Bunların ne kadarı ‘niyetli’, ne kadarı ‘ekranda görüneyim’ derdinde; ayrı konu.
Ne olursa olsun ben bu programı, toplumla ilgili önemli ipuçları vermesi açısından önemsiyorum. Halimizi görmek açısından önemsiyorum. Daha önce de yazdım; muhalefetin ülkeyi tanıması açısından, yabana atılmayacak verileri sunuyor bu program...