Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ev ahalisinin, son zamanlarda haberlerden epey kafası karıştı. Dün konuyu ortaya attım; “Şu uçak düşme olayından sonra eyvah, yandık bittik haberleri çoğaldı.”diye...

İzlerken değişik senaryolar geçiyor kafada. Önce ‘Ya doğalgaz kesilirse?’ ile başlandı. Ardından Rus hatunların resmi geçidinde ‘rezervasyonlar iptal’ haberleri geldi. Otelciler “Yemekler, odalar, plajlar elimizde kaldı” diye ağlaşıyorlardı. Sonra tavuklara sıra geldi. Asıl mandalinayla domates haber bültenlerini işgal etmeye başladı ki iki açıdan önemliydi.

Haberin Devamı

Pazar ucuz, ihracat bitti

“Ne güzel bol bol sebze meyve yiyeceğiz” diyordum ki, ekranda Ziraat Odaları Başkanı’nın, “Çiftçiye destek verelim, yoksa batacaklar” diye bir mesajı geldi kulağıma. Pazara çıkan teyzelerden görüntü var ‘epey ucuzlamış fiyatlar.’ Bak ilk defa bir pazar haberi görüyorum son bir yıldır içinde ‘ucuzladı’ sözü geçen. “Domates 5 TL” diyor bir abla, ev ahalisi basıyor kalayı; “Bu mevsimde domates mi olur tabii 5 TL’ye yiyordun. Her sebze, her mevsimde yenir mi?”

Soba satışları artmış

“Eskiden doğalgaz mı vardı?” şiarı ekranın bizlere sunduğu mesajlardan biri şu son zamanlarda... Konu mankenleri de vatandaşlar tabii ki. ‘Soba satışları arttı’, ‘kömüre dönüyoruz’ manşetleri bol gezer oldu haber bültenlerini. “Bu kadar lüks bina diktik, şimdi ya doğalgaz kesilirse ne yapacaklar?” diye düşünenler de var. “Soba borusu deliğini açık bıraktım bugünler için” diyen vatandaşları da görür olduk. Kömür, soba, mutfaklarda aygaz günleri geri geliyor mu? Ev ahalisi “Sisli puslu geceleri özlemiştik” diyor!

Un vermiyorlar

Rusya’dan buğday ithal ediyormuşuz. Kocaaa Türkiye şimdi “Un fiyatları arttı, ekmeğe zam” diyor. Ekmeğin zammı değil de şu buğday işi ev ahalisini isyan ettiriyor: “Kendi kendine yeten ülkeden nerelere geldik?” Lafı duyulur duyulmaz anlaşılan “Ekmek fiyatı artmalı” diye laflar gezmeye başladı. Bakan “Yok öyle bir şey” diyor. Ev ahalisi “Doğru, ekmek çıksın yeter ki.”

Battık hesabına rakamlar

“2016’ya 7.5 milyar dolar kayıpla gireceğiz” diyor CNN Türk’te Mirgün Cabas’ın programında Dr. Oğuz Demir. Halk TV’de sevgili Bahattin Yücel’in sesi kulağıma gelmiş, not almışım; “25 - 30 milyar dolar zararımız olur.” Biraz ileride A Haber’de ‘Hangi başkanlık modeli?’ tartışması var. ‘Söz Teması’ gibi anlamlı bir ismi olan programda! Kanal 24’te ‘Esas Mesele’de “Neden başkanlık?” diye soruyor.

‘Selo başkan’ ABD’deymiş uzun zamandır.

Ayağının tozuyla ekranda ‘Sürece devam’ şarkısı eşliğinde. Pazar, un, domates, tavuk, gaz, başkanlık, süreç...

Bu 2016 nasıl geçecek?