Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Kiraz Mevsimi’, Uzak Doğu ülkelerinde büyük ilgi görüyor. Television Business International dergisinin haberine göre dizi, üç ülke televizyonu tarafından satın alındı; Malezya paralı platform Astro, VTV (Vietnam) ve Pakistan özel televizyonu ARY.

Türk dizileri erkeksi
Haberde yer alan yorumda “Türk dizileri uluslararası alanda popüler” denildikten sonra “Genelde diziler aksiyon ve erkek ağırlıklı, gerilim üzerine kurulu oluyorlar. ‘Kiraz Mevsimi’ romantik komedi olma özelliğiyle bu dizilerden ayrılıyor” yorumu yapıldı. Süreç Film’in kurucusu Ali Gündoğdu:
“Birçok ülkeye satışı oldu. Sanırım bu yorum doğru. Ağırlıklı olarak aşk ve dram ağırlıklı diziler satılıyor. Kendi içinde farklı örneklerden biri ‘Kiraz Mevsimi’” dedi.
Dergi ayrıca dizinin geçen yıl yüzde 32’lik izlenme payı olduğunu bunun da 6 milyon izleyici anlamına geldiğini de yazdı.

Haberin Devamı

TV SİNEMASI KEYİFLİ

Günde iki dizi devri kapandı. Hatta bazı kanallar haftada iki gün çok izlenen zaman dilimine film koymaya başladı.
Konuyu sektörün uzmanına sordum. “Bir hareketlenme olduğu doğru. Kanallar ellerinde bir yabancı film stoğu olsun istiyorlar” diyor. Peki hangi filmler iş yapıyor? Ya ‘Spider Man’, ‘Batman’ ve ‘Avengers ‘gibi seri filmler, ya gişesi iyi tek aksiyon filmler, ya da ‘Ice Age’ gibi marka animasyon filmleri iş yapabiliyor.”

Gişe yapanlar 150 bin dolar
Yabancı film paketleri, içeriğinde kaç tane ‘TV’de ilk’ olduğuna, kaç tane güçlü, (izlenme oranı yüksek) tekrar film olduğuna bağlı olarak değişiyor. Dünya çapında çok iyi gişe yapmış bir yabancı filmin, 150 bin ile 200 bin dolar arasında satış fiyatı var. Bir yabancı paketin fiyatıysa yaklaşık 1 milyon doları buluyor. Çok güçlü bir paketse 2 milyon bandına dayanıyor.

Yerlide BKM rekoru
Yerli filmler yine çok izlenen zaman diliminin vazgeçilmezi. Bu konuda en çok iş yapan filmler BKM’nin elinde. Bir televizyon yöneticisiyle konuştum. ‘Hababam Sınıfı’ paketi almaya kalksanız 2 - 3 milyon dolar gibi rakamlar söz konusu. BKM paketine ‘12 milyon’ istiyor dedi. Tepe tepe kullandığın bir paket aslında bunlar. Mesela ‘Eyyvah Eyvah’ ne zaman oynasa, gün birincisi. Kemal Sunal filmleri hâlâ ilk beşte.