Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MBC, Suudiler’in kanalı... ‘Gümüş’ dizisini yayınladı ve Türk dizileri önce bu bölgede patladı. Şimdi geldiğimiz nokta çok farklı. Suudi önderliğinde bir ‘Arap dizileri üretimi’ büyük hızla devam ediyor.

MBC, Arap dünyasının dizi ve film projesi oldu. Bu kanalda Türk dizileri yasaklandı. Suudiler, ‘yerli yapımlara’ yaklaşık 1 milyon dolar para yatırdı. Ve kendi dizilerini çekmeye başladılar. O3 Yapım hayli önemli rol oynadı.

MBC içinde yer alıyor. Ve bir yerde grubun gözü kulağı yaptıkları işlerle. Türkiye’de O3 Medya olarak bilinir. Bugün MBC’nin kaynak olduğu iki ‘paralı platform’ Arap dünyasında tekel olma yolunda. Netflix’in egemenliği sürüyor. Sektör uzmanları Shahid VIP ve Jawwy TV -ki ikisi de ağırlıklı Arapça diziler oynatıyor- hem Orta Doğu’da hem de ‘Arap diyasporasında’ 2023 yılında Netflix’in egemenliğine son vereceklerini söylüyor. Peki bizim yerli dizilerin durumu nedir?

Haberin Devamı

Üç dizimiz var

Shahid TV, MBC’nin ‘paralı izle öde’ kanalı. Baktım sitesine... Üç Türk dizisi var;  ‘Arıza’, ‘Sefirin Kızı’ ve ‘Öğretmen’... Biraz durumlar yumuşamış anlaşılan. Hatta Lübnan’da ‘İstanbullu Gelin’nin Arap uyarlaması ‘Beyrutlu Gelin’ çekildi MBC kanalı için. Bu platformda da mevcut.

Halit Ergenç oynuyor

Oyuncunun yer aldığı bir Mısır-Fas ortak yapım aksiyon filmi ‘Casablanca’ya denk geldim Jawwy TV kanalında. Fragman etkileyiciydi. Tüm platformları ağırlıklı olarak Arap dizileri ve talk show’larından oluşuyor. Kalite olarak öyle yabana atılacak yapımlar değil.

‘Sıfırlanmadık’

Türk dizilerini dünya pazarına sunan en tecrübeli şirketlerden birinin sorumlusu ile konuştum durumu. “Eskisi gibi değil. Ya da eskisi kadar çok dizi almıyorlar ama sıfırlanmadık. Suudiler reform açıklamasının ardından, eğlence sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapmışlardı” dedi.

Azerbaycan ne durumda?

Bu vesileyle bir başka pazarı sordum:

Azerbaycan. Son olarak ‘Diriliş Ertuğrul’un AzTV’de yayınlandığı haberleri çıktı. Ülkede Türk dizilerine büyük ilgi var. Bu konuda da haberler çıkıyor. Peki nedir durum? “1-2 ufak satış var gibi” cevabını aldım.