Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ATV’nin yeni yarışması ‘3 Kuşak 1 Cevap’... Programda, iki ailenin üç kuşağı mücadele ediyor. Sorulardan biri, “Aşağıdakilerden hangisi Charlie Chaplin’in canlandırdığı ünlü karakterin adıdır?” Şıklardan biri de Şarlo tabii ki. Anne Belgin Hanım soruyu bildi. “Severim ve seyrederim” dedi. Sunucumuz İrfan Kangı, “Önemli olan Erdoğan abimizin (ailenin büyüğü) ve Öykü kızımızın (ailenin küçük kızı) bu soruya ne cevap verdiği” dedi. Aile büyüğü Erdoğan Bey soruyu bildi. Öykü, “İzlemedim, onun için bilmiyorum” yanıtını verdi. İrfan Bey, “Reklamlarda, haberlerde denk gelmiş olabilir misin? Siyah-beyazbir karakter, bıyıklı. Hiç denk geldin mi?”
diye sordu. Öykü, “Galiba” dedi. O sırada ekranda görüntüsü vardı.

Haberin Devamı

Ev ahalisi, “Şarlo’yu genç kuşağın da izlemesi, bilmesi gerekir” yorumunu yaptı. Diğer aileye gelen soru, “Laurel ve Hardy’le ilgiliydi. Ev ahalisinin dip notu, “Tamam, onları
tanımaları zor. Ama Şarlo başka bir simge. İş aslında ailelerde bitiyor” şeklinde oldu.

Aynen Burhan pazarlama

Bu yarışmayı neredeyse baştan sona izledik. Ev ahalisi, “Strese sokmadan, inatlaşmadan, parayı hırs yapmayan bir yarışma” yorumunu yaptı. Kangı, sektirmeden konuşuyor. Modern Burhan pazarlama. Artık olmayan şehir hatları vapurlarının vazgeçilmezi, pazarlamacıların şahı diyeyim. Bizim kuşak bilir. Yarışmanın gidişatında kesin hakimiyeti var.

Sorunun kendisi, podyumda manken, şarkıda türkücü, folklorde dansçılar olarak stüdyoda. Gündelik yaşamdan kuşak farklılıkları üzerine saptamalar da mevcut.
Sorular, ilk bölüm itibarıyla ailece çekirdek eşliğinde izlenebilir kıvamda intiba
uyandırdı. “İzleyecek ne var?” diye dolaştığınızda mutlaka uğrayıp, bir müddet
kalabileceğiniz bir yarışma.

‘İki Yalancı’ notu

‘Baştan anlaşalım, bu bir yaz dizisidir. Şablonları bellidir. Onu bil, öyle izle’ diye tüm ön yargılardan arınıp ekran başına geçilse bile olmuyor. ‘İki Yalancı’ durumunun Yeşilçam külliyatında örnekleri vardır.

Ekşisözlük’te rastladım mesela ‘Yalancı’; Türkan Şoray ve Aytaç Arman
ikilisinden. Başrol oyuncuları Keremcem ve Yağmur Tanrısevsin, hani derler ya havayı verememişler. Böyle bir proje var ve yaz boş geçmesin niyetine olmuş. Dizi sektöründe sistem böyle. Önlerinde daha çok proje olacak. Biz de kendilerini takdir edeceğimiz örnekleriyle mutlaka karşılaşacağız diyelim.