Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Haber kanalları Atatürk Havalimanı’na yapılan terör saldırısını saat 22.12 civarında vermeye başladı. TRT Haber’in haber bülteni 22.00’deydi olay son haber olarak verildi. “Patlamanın meydana geldiği belirtiliyor (...) Elimize ulaşan bilgiler sınırlı. Geldikçe paylaşacağız” dedi ve ‘Derin Analiz’ programına devam etti. O sırada diğer haber kanalları durmaksızın görgü tanıklarının ifadeleriyle olayın boyutlarını vermeye çalışıyorlar.

Bakan Bozdağ’ın ilk açıklaması da geliyor: “10 ölü 20 yaralı” diye. ‘Derin Analiz’ tüm

‘SPEKÜLASYON YAPMAYIN’
bunlar olurken devam ediyor. Hatta altta Bozdağ’ın açıklaması da akıyor.
Stüdyoda Yiğit Bulut “Bazı TV kanallarında ve internet sitelerinde çok sayıda yaralı ve ölü var, şu oldu, bu oldu beş bomba patladı. Bunların hepsi spekülasyon. Resmi açıklama yapılmadığı sürece böyle haberler yapmayın arkadaşlar” diyordu. Sonra
23.00 haberleri başladı. Olayın boyutları ortaya çıktı! Tekrar ‘Derin Analiz’deyiz. Hasan Kurtulmuş “İnşallah küçük bir olaydır demiştiniz ama biraz olayın boyutları değişti” dedi. Bulut: “Olayın boyutları değişti Hasan Bey” diye onayladı. TRT Haber’de durum böyleydi.

Haberin Devamı

Yine yayın yasağı!
Terör eyleminin ardından yayın yasağı geldi. Bütün haber kanallarını izlemeye çalıştım. Paniğe yol açacak bir görüntü görmedim. Olayın ayrıntıları için görgü tanıklarına başvuran kanallar vardı. Yabancı kanallarda internete düşen patlama anlarını gösteren görüntülerin yayınlandığına şahit oldum.
Bizim haber kanallarında bunlar yoktu. İki büyük şehrin önemli meydanlarının,

‘SPEKÜLASYON YAPMAYIN’
caddelerinin terör saldırılarına maruz kaldığı halkaya en önemli havalimanı da eklenen Türkiye’de haber kanalları görüntü yayınlama konusunda zaten hassas davrandı! Bu terör saldırısında da benzer bir tutum vardı, yayın yasağı niçin alındı anlamadım!

Kanallar nasıl verdi?
Haber kanalları olayın olduğu saat diliminde tartışma ve konuklu canlı yayınlardaydı. Benim gördüğüm Ülke TV, A Haber konuklarını pek ekrandan çekmedi. TV Net, 24, CNNTürk, NTV ve Habertürk stüdyodaki konuklardan yararlandı. Ekranı, saldırının görüntüleri, muhabirlerle bağlantılar ve görgü tanıklarının söyledikleri üzerine kurdu.