Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CNN Türk’te ‘Türk’ün Ateşle İmtihanı’ belgeseli bu akşam ekrana gelecek. Çalışma, İstanbul’un işgaline gidiş sonrası, Kurtuluş Savaşı ve zafere ulaşan yolun hikayesini anlatıyor. Türkiye bugün, bir imtihan döneminden daha geçiyor. İçerde ve dışarıda bir sınav. Belgesel, bu açıdan önemli.

İlk defa yayınlanacak

Paris’te Sevr görüşmelerine giden Türk heyetinin görüntüleri, ilk defa yayınlanıyor. Kâzım Karabekir’in Ermenistan’a yaptığı gezi ve Bakü Doğu Kurultayı görüntüleri
de aynı şekilde... ABD’nin ilk emperyalist faaliyetlerinden, senatoya mandayla ilgili bilgi vermesi için gönderilen general James G. Harbord’un, Türkiye ve Ermenistan’a yaptığı gezilerden görüntüler, belgeselin ne kadar uzun bir arşiv çalışması sonucu oluştuğunun göstergesi.

Haberin Devamı

‘Bu sorular sorulacak mı?’

Belgesel, 12 bölümden oluşuyor. Osmanlı’nın günden güne erimesi ve toprak kayıpları, Trablusgarp ve Balkan Savaşı bozgunları ve Dünya Savaşı’na giden yolla kaçınılmaz son... İkinci bölümde, Almanya’ya yaklaşan Osmanlı ve Enver Paşa faktörü işleniyor. ‘Almanlar Enver Paşa’yı kullandı mı?’, ‘Libya’ya beraberinde gelen Alman subayların aslında amacı neydi?’, ‘Albayken nasıl birden mareşal oldu?’ Diğer bölümlerdeki ilginç başlıklar, aslında ‘Bu sorular sorulacak mı?’yı akla getiriyor. Dördüncü bölümde, Mustafa Kemal-Lenin ilişkisi var. Savaşta, yardımın yüzde 80’i Bolşevikler’den geldi. Peki aslında bu yardımı kimler yaptı? Taha Akyol’un hazırladığı, Reyhan Yıldız’ın yönetimindeki çalışma, bu akşam saat 21.00’de CNN Türk’te ekrana gelecek.

Yabancı dizi pazarlıyor

Global Agency, İzzet Pinto’nun sahibi olduğu bir uluslararası dağıtım ve pazarlama şirketi. İspanya’da çok ses getirmiş

‘Queens’ dizisini pazarlıyor. Bu dizi, William Churchill’in yazıları ve John Guy’ın, Mary Stuart hakkında yazdığı biyografisinden esinlenerek yaratılmış. Dizi, 16’ncı yüzyılda erkeklerin egemen olduğu top-lumda, zıt karakterdeki iki kadının (Elizabeth ve Mary) aralarındaki güç savaşını konu alıyor. Yapım, Amerikalı aktörlerle orijinal dili İngilizce olarak, 30 milyon euro bütçeyle çekilmiş. Ajans yetkilileri, “Gerek yapım açısından, gerekse orijinalliği ve bölüm sayısı açısından ‘War and Peace’,
‘Victoria’ ve ‘The Young Pope’ gibi Amerikan yapımlarını aratmayan bir projedir” diyor. Avrupa’daki önemli dizi ve yapımların pazarlamasında bir Türk şirketi önemli rol oynamaya başladı. ‘Başka yapımlar var mı?’ diye sordum.

Haberin Devamı

Ridley Scott’un dizisi de var

Şirketin listesinde önemli diziler var. Ridley Scott’ın yapımcılığını üstlendiği, ‘Mercy Street’ ve hem İspanya’da hem de dünyada ses getiren ‘Isabel’ dizisi (2012-2014) var.