Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Acun Ilıcalı, “Ben, eğlence televizyonu yapacağım” dedi. Acun’un prototipinde sadece haber bülteni yok o kadar. Evlendirme, yemek, buluşma, tanışma, giydirme ve giyinme programları sonrasında bütün gece diziler ekrana geliyor. Tabii gündüz eskilerin tekrarları var ve hegemonya devam ediyor. Yani ‘O Ses Türkiye’den arta kalan zamanda dizilerimiz var. Saat 20.00’de başlayıp 23.45 (hani tam vaktini verelim!) gibi bitiyor. Yurdumun dört bir köşesindeki ev ahalileri, saat 19.00 gibi yemeğini yer, hafif ağırlık çöker, eh çay bu duruma iyi gelir. Sonra meyve, çekirdek gelir.

Haberin Devamı

TELEVİZYONLOJİ

23.30’a doğru gözler kayar ve dizi biter. Sabah erkenden iş var, doğru yatağa.
Yemek yerken, hatta biraz öncesi, ‘mobese kameralı’ haberleri izlemek bir başka oluyor; tavsiye ederim. Sabitleniyorsunuz, bir yandan lokma, bir yandan gözler mobese katliamlarında. Dizilerin çoğunda ‘ideolojisi’ yıkanmış, arınmış ilişki, entrika ve komedi mevcuttur. Amacı, tüm gün başı ağrımış bizlere, bir demet huzur sunmaktır. Dizi ilacı bize çok iyi gelmiştir. Ülke ekonomisine katkısıyla gücünü vazgeçilmezliğiyle ispat etmiştir. Hayatın kendisiyle gün boyu haşir neşir olduktan sonra ver elini ‘Cesur ve Güzel’ mesela. Rahatsızlık yok. Bir saptama yapayım dedim. Derler ya ‘fotoğrafı çekmek’,
aynen bu... Yoksa ortada bir sorun yok! Biz de izliyoruz zaten.

SULTANLARIN YAŞLI HALİ SORUNLU!

‘The Crown’un, İngiltere kraliçesi Elizabeth’in 60 yıllık hayatının ekrana geleceği Netflix’in bomba prodüksiyonlarından olduğu söyleniyor. Tam 100 milyon
pound’a patlayacakmış.

Burada dikkatimi çeken bir konu var. Kraliçenin ilk yıllarını oynayacak Claire Foy’la ilgili bilgi. Foy’un dizinin ilk iki sezonunda oynayacağı açıklandı. Yani 20’li ve 30’lu yaşlarını canlandıracak.

Peki sonra? Dizinin, Prenses Diana yılları merak ediliyor. Kim oynayacak kraliçeyi? Şu an herhangi bir aday yok. Bizde de benzer durumlar hem Hürrem’de hem de Kösem’de yaşanmadı mı? Meryem Uzerli ayrıldı. ‘Tükenmişlik sendromu’ dediler. Peki oynayabilir miydi yaşlı halini?

Haberin Devamı

‘Kösem Sultan’da durum daha ilginç oldu. Çocukluğu ve gençliğini oynayacak oyuncu bulundu. Ama Beren Saat’in sultanın yaşlılık halini canlandırma konusunda tereddütleri olduğu öne sürüldü. Bu konuda bir ön çalışma yapılmamış mıydı? Apar topar Nurgül Yeşilçay bulundu.

Soru, Claire Foy’a da soruldu. “32 yaşına gelen kraliçeden sonraki döneminde oynayacak mısınız?” diye. Cevap: “Hiçbir şey bilmiyorum.”