Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’nin ‘Cumhuriyetçi’ medyasında büyük bir değişim var. Tutucu ABD’nin sembolü Fox News’te taşlar yerinden oynadı son seçimlerde... Cumhuriyetçilerin yüzde 60’ının en az bir defa izlediklerini söyledikleri Fox News, ilk defa böyle sarsılıyor. Son üç haftada izlenme oranı (çok izlenen zaman diliminde) yüzde 29 azalmış. Onun yerini, seçimden bir ay sonra kurulan kablodan yayın yapan kanal almış; Newsmax!

Sistematik aşağılama

Ne zaman Fox News, Biden’ın başkan olduğunu ilan etti, Trump ve ona oy verenlerin hışmına uğradı. ‘Sistematik aşağılama’ operasyonu başlamış. Trump’ın yeni müttefiki, Newsmax...

Haberin Devamı

Başında İngiliz Daily Telegraph’ın ‘ABD’nin en etkili 100 muhafazakâr isminden biri’ diye bahsettiği ve Trump’ın yakın arkadaşı olan eski gazeteci Christopher Ruddy var. Peki neler yapıyorlar?

Seçimlerin hileli yapıldığını söylüyor, ekrana çıkan yorumcular Trump’ın yüzde 35-40 farkla seçimi aldığı yorumlarını yapıyorlar. Biden’ın ‘Kazandı’ haberini geleneksel medyanın ürettiğini iddia ediyorlar.

Bir yerde yaşanan gerçeğe paralel bir evren kurmuş bu kanal. Seçimlerden bir ay sonra kuruldu. 43 bin abonesiyle kabloda kendi halinde bir haber kanalıydı. Bugün milyonla ifade edilen bir izleyici kitlesine sahip. Seçim sonrası üç hafta içinde Fox News büyük bir düşüş gösterirken, çok izlenen zaman diliminde Newsmax, haberleri 370 bin izleyiciye ulaşmış. Yüzde 277’lik bir artış olduğu söyleniyor.

16 yıldır ilk defa

Trump’ın da en çok sevdiği program Fox’ta ‘Fox and Friends’. 1998 yılından bu yana sabah 06.00’da başlayan ve canlı yayınlanan bir nevi ‘haber/sohbet’ programı. 19 yıl sonra ilk defa rakibi ‘Morning Joe’nun
(MNSBC) altına düştü.

Sağda kavga

Muhafazakârın, muhafazakârı yediği bir medya savaşı var. Trump sağı da aslında kendi içinde böldü. Bu kesimin kalesi Fox karşısına kablodan bir ‘Trump TV’ çıktı. Böylesi özel bir durumun içinden bakalım yılların ‘sağcısı’ Fox nasıl sıyıracak?