Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘TÜRBANLA DA SÖRF YAPILIR’IN BELGESELi

Sörf şampiyonu Easkey Britton İran kıyılarındaki sörf gösterisi,
İranlı kadınlara bir mesaj.

Fransız devlet televizyon kanal zinciri içinde yer alan France O’nun yapımcılarından Marion Poizeau ile İrlandalı sörf şampiyonu Easkey Britton, bir proje hazırladı. İran’ın Hint Oyanusu kıyılarında sörf macerasını ele alıyor. İkili bu ülkeye gitti, okyanus kıyılarına vardı, kameralar çalıştı ve Britten kendini dev dalgaların arasına bıraktı. Kıyıdakiler şaşkındı. Polis aracı ‘olay mahaline’ geldi... Belgeselin ‘amacı’ Müslüman kadınların da türbanla sörf yapabileceğini göstermekti. İki kadının İran maceralarını ve sörf gösterisinin belgeleyen program, 30 Ekim’de France O kanalında yayınlandı. Yani Alaçatı’da yeni sörfçülerimiz olabilir.

Haberin Devamı

EŞCiNSEL YARIŞMACININ BAŞARISI

Amerikan CBS kanalının en çok izleyici çeken yarışması ‘Redneck İsland’da* Adam Freeman adında beş çocuk sahibi bir berber ikinci oldu. Eşcinsel olduğunu yarışma boyunca saklamayan Freeman, izleyicinin büyük ilgisini çekti. Yaptığı açıklamada, “Bazı yarışmacılar ülkenin küçük ve tutucu yerlerinden gelmişlerdi. Bugüne kadar bir eşcinselle karşılaşma-mışlardı. Zaman içinde ‘O da benim gibiymiş’ demeye başladılar” diyor. Son dönemlerde Amerikan dizilerinde eşcinsel karakterlerde büyük artış var. Ve bu karaterlerin yer aldığı diziler büyük ilgi görüyor.

* Redneck, genellikle Güney Amerika’da bulunan beyaz ırktan olan, düşük eğitimli alt sınıf mensuplarının genel adı. İngilizce ‘kızılboyun’ anlamına gelen terim, tarif ettiği sosyo ekonomik-ırk/ırksal grupla ilgili önyargılarla yüklüdür, bazen aşağılayıcı bir anlamda kullanılır.

REHBERiM

HALİT REFİĞ ANISINA
Üç yıl önce kaybettiğimiz yönetmen Halit Refiğ, Elif Çakır’ın sunduğu ‘Söz Bitmeden’ programında anılıyor. Eşi Gülfer Refiğ konuk oluyor. Türk sinemasının bu önemli yönetmenin ölüm yıldönümünde hatırlanması bile güzel. (24 / 18.15)

SİYONİZM, MESİH VS.
Siyonizm, insanlık tarihinin ‘belirleyici’lerinden biri. Üzerine yapılan ‘kötüleme’ değil ama ne olduğunu konuşan programları önemsiyorum. ‘Deşifre’ bu hafta siyonistlerdeki Mesih ve Şii’lerdeki Mehdi beklentilerini işliyor. (A HABER / 21.15)

Haberin Devamı

GÜNDEME BAKINCA NE HALDE OLDUĞUMUZ ORTAYA ÇIKIYOR!
Şirin Payzın’ın ‘Neler Oluyor?’ programı aslında “Kafamız ne kadar karışık?” sorusunun karşılığı. Bu açıdan bakınca program ilginç. Bu haftanın konu başlıkları, ‘okullardaki kılık-kıyafet’, ‘Muhteşem Yüzyıl’ ve ‘PKK ile müzakere’ diye gidiyor... Ee, daha ne olsun? (CNN TÜRK / 22.15)

FEIST PERFORMANSI
Kanadalı şarkıcı Feist’ten küçük bir konser. Bu yıl İstanbul’a gelmişti. Konserine gidenler, yeni tanıyanlar ya da tanımak isteyenlere güzel bir fırsat. ‘Later With Jools Holland’ın programında yeni albümü ‘Metals’den şarkılar söyleyecek. (E2/23.00)