Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nazlı Yerebasmaz’ın haberinde vardı Özdemir Ailesi... Baba saz ve org çalıyor, anne şarkı söylüyor. Ferhat Özdemir gözyaşları içinde üç enstrümanını sattığını söylüyor. Müzisyenin namusudur enstrümanı... Ekranda ‘esnaf’ garsondur, dönercidir, pazarcıdır, dükkandır, tekstil atölyesidir... Ya müzisyen?

Bir belgesel çok ses getirdi; ‘Türkiye’de Müzisyen Olmak’. Alper Erdinç ve Mert Gider’in yönettiği, Gizem Ertürk imzalı bu çalışmanın ilk bölümü bugüne kadar sümen altı edilmiş bir gerçeği eşeliyor aslında: Müzisyen bu ülkede kimdir? Bu ülke müzisyene nasıl bakar?

Haberin Devamı

‘Senin işin nedir?’

“18 yaşından beri düğünlerde, yemeklerde, davetlerde, barlarda şarkı söylüyorum. ‘Müzisyensin, ee başka ne yapıyorsun?’ diye soruyorlar” diyordu Melek Mosso. “Çalgıcı olmak boş adam olmak” (Melih Bora).

Belgeselde 52 yaşındaki pazarda maske satan Müslüm Döner. Bir de onun YouTube’da muhteşem darbuka sololarını dinleyin ‘It’s Müslim Döner Time’ diye yazmışlar. Balık Ayhan, “Çalmadığım müzisyen yok” diyor. ‘Evde zeytin yok’ esprisinin gerçek olduğunu söylüyor. 

‘Birikimlerim sıfır’

Akın Eldes... Arkadaşlığın ötesinde bir kardeşlik diyelim, bir ömür daha doğrusu. Onun söyledikleri üstüne fazla konuşmak yersiz; “Biri 30, diğeri 40 senelik iki birikimim şu an sıfır”. Akın, ülkenin en önemli gitar ustalarından biridir. Aynı zamanda hatrı sayılır birikimde profesyonel rehber.

Müzik: Eğlence ve zenginlik!

“İşte siz villalarda oturuyorsunuz, yatlar katlar... Benim evim yok, kiradaydım” diyor Melek Mosso. Eğlendiren ve para kazanan magazin sayfalarının starları değil müzisyenler. “ En ufak bir krizde önce müzik susuyor. Ağıtlar, bozlaklar yok mu? Maçlar, diziler devam ediyor” diyor Burhan Şeşen. Müziğin bizde karşılığı bir yerde. 

“İnsanlar müziğin hayatlarında ne kadar büyük bir yer kapladığından habersiz. Müzik tamamen susarsa, o zaman anlayacaklar” Açelya Alan tüm yaşananların özetini söylüyor. Bizim piyasanın önemli isimlerinden Serkan Fidan, bu ülkede müzisyen olmanın tarifini şöyle yapıyor; “Her yere düştüğünde bir avuç kumla kalkabilmek”.

Haberin Devamı

İngiltere’de müzik mekanlarına devlet, 2.25 milyon sterlin yardım yaptı. Bu bir kalem sadece. “Neredeyse 600 bin kişiden bahsediyoruz” diyor Ahmet Güvenç. Şimdi bin TL’lik bir yardım olacak müzik sektörüne. Bu kimlere verilecek ve yetecek mi?