Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TRT Müzik’in, yüksek çözünürlük (HD) kanala geçtiğini, Dream TV’nin de
yakında geçeceğini duyurmuştum. Digiturk abonelerinden, “Yerli müzik kanalları yok” şeklinde şikayetler geldi. Digiturk’te, TRT Müzik dışında yerli müzik kanalları yok. Benim kutuda o da mevcut değil. Ama itiraf edeyim, Mezzo gibi bir kanal var ve şahsen izlediğim tek farklı müzik kanalı. Konumuza gelelim, evet yok. Bir müzik kanalının başındaki isme nedenini sordum, “Yılda, peşin
500 bin dolar, taksitle olursa 600 bin dolar para isteniyor, bu da müzik kanalları için makul bir maliyet kalemi değil” dedi.

Haberin Devamı

Platformlara para verilmeli mi, yoksa parasız mı olmalı? Diğerlerine baktım.
Sitelerinden gördüğüm kadarıyla, Turkcell TV’de müzik kanalları yok. D-Smart’ta hemen hemen hepsi mevcut. Kablo TV ve Tivibu da ise, eksik bir liste var. Her müzik kanalı yer almıyor. D-Smart, en çok yerli müzik kanalını barındıran platform. Kral TV’nin de HD yayına daha geçmediğini gördüm. Platformlarda HD olan müzik kanallarının duruma göre, standart çözünürlükle (SD) devam ettiği görünüyor. Yani net bir durum yok. Bir başka yazımda, platformlarla ilgili şikayetlere de yer vereceğim. HD yayın, müziklerin internet ortamında indirildiği, kliplerin eski havasında olmadığı kanallar için büyük bir maliyet. Bunu da belirtmek istedim. Hayalimiz, tüm müzik kanallarını HD kalitesinde izlemek.

Orta Doğu’da lideriz

Yeni bir bilgi... Dijital dünyayla ilgili araştırmalar yapan ‘Digital TV Research’ kuruluşunun, bölgemizde yaptığı araştırmadan bir ayrıntıya yer vermek istiyorum. 20 ülke ve 52 platform (Arap, Orta Doğu ülkeleri ve Azerbaycan, Ermenistan, Özbekistan vs.) üzerinden yaptığı araştırmada, platform zengini ülke, Türkiye. Bizde beş dijital platform var. İkinci sırada Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Onlarda platform sayısı dört. Diğer ülkelerde ortalama üç adet var. Hiç olmayan ülkeler, Ermenistan, Azerbaycan, Afganistan, İran, Irak, Libya ve Kırgızistan. Savaş halindeki Suriye’de iki platform görülmesi ise ilginç geldi.

Haberin Devamı

Bir durum tespitiydi

‘Fenerbahçe maçları ATV’de’ başlıklı yazımı, internet siteleri kullanmış.
“Nasıl da fena eleştirmiş” gibilerinden bir hava sezinledim. Yaptığım, durum tespitidir. Kurumlar arasında bir savaş hali değildir. Yazı üslubum zaten
böyle bir duruma izin vermez. Bunu belirtmek istedim.

YERLİ MÜZİK KANALLARI NEDEN YOK