Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Yeni internet mecrası Blu TV, ‘Masum’dan sonra yeni dizisi ‘Sahipli’yi yayına soktu. İkişer bölüm halinde yayınlanmaya başlayan dizi, 10 bölümde bitecek. İşte size 60 dakikalık, lastik gibi uzatılmayan, korku gerilim türünde bir iş. İnternet için dizi yapmak, abonelik sistemiyle ücretli yapıp bunu finanse etmek şu an için yeni ve riskli. Bu nedenle Blu TV riskini azaltmak için ‘Musallat’, ‘Üç Harfliler’ve ‘Siccin’ gibi filmlerle belirli bir seyircisi olan Alper Mestçi’yle çalışmış. Düğün gecesi eşini ölü bulan ve doğduğu köyde doktorluk yapmaya başlayan Büşra’nın hikayesi. Tabii ki, bu köy normal bir köy değil. Birtakım esrarengiz olayların yaşandığı bir köy.

Haberin Devamı

İCAT ÇIKARMAK İNTERNETE DÜŞTÜ

Sahipli’nin gala gösteriminde Blu TV’nin CEO’su Aydın Doğan Yalçındağ’la sohbet ettik. İlk dizisi ‘Masum’dan beklentilerinin üzerinde bir ilgi gördüklerini anlattı. Hem abone sayısı olarak hem de beğeni olarak çok iyi geri dönüşler almışlar. Seyirci o kadar sahiplenmiş ki, korsan siteleri sürekli şikayet ediyormuş. Polisiye türünde ‘Masum’, korku türünde ‘Sahipli’den sonra sırada bir belgesel varmış.

Televizyon sektörü yeni şeyler denemeye korktuğu için fazlasıyla muhafazakâr ve temkinli. Bu yüzden ‘icat çıkarmak’ da sadece internete düşüyor!

BİR MAFYA MASALI: ‘POYRAZ KARAYEL’

İCAT ÇIKARMAK İNTERNETE DÜŞTÜ

Yıllar geçse de hatırlanacak bir işti ‘Poyraz Karayel’. Yaşayan, hayata dokunan bir mafya polisiye hikayesi izletti bizlere. Espri yapan, romantizm bunalımları yaşayan, sosyal medyayı takip eden, türkü söyleyen bir çetenin maceralarını izledik.
Duvar yazılarıyla ince mesajlar ileten, gündeme göndermeler yapan bir senaryosu vardı. Hatıralarda ‘Behzat Ç’., ‘Kayıp Şehir’ ve ‘Ulan İstanbul’un yanında yer alacak bir mafya masalıydı. Bazı işler hemen unutulur, bazıları ise hep hatırlanır. Hayata dokunan, kalpten gelen bir iş yapınca hafızalara kazınıyor. Emeği geçen herkesin eline sağlık...

‘BİZ SİZE DÖNERİZ’

Eskişehir’de okuyan altı arkadaşın mezuniyetten sonra İstanbul’da iş bulma ve tutunma hikayelerini anlatan ‘Biz Size Döneriz’ filmi, aslında bir dostluk öyküsü. Doğan Can Anafarta’nın yazıp yönettiği filmde, Hande Soral, Tuğçe Kurşunoğlu, Çağlar Ertuğrul, Tarık Ündüz, Yetkin Dikinciler ve Haldun Boysan gibi oyuncular rol almış.

Haberin Devamı

Proje, sadece kurgusu için bile izlenmeye değer. Geçişler, efektler ve tempo oldukça iyi. Senaryosu eğlenceli, esprileri güncel. Fakat altı arkadaşın hikayesini ayrı ayrı anlatmaya çalışmasa iyiymiş. Film boyunca anlatıcı kullanmak da biraz yorucu oluyor. ‘Recep İvedik’in fırtınasında gişesi ne olur bilmiyorum ama özellikle genç seyircinin bu filmi izlemesini isterim. Projeyi yapan ekip, özellikle senaryoya biraz daha eğilirse, bence çok iyi işler yapabilir ve sinemaya yeni ve genç bir soluk getirebilir. Merakla bekleyeceğim.

DİZİ SEKTÖRÜ İÇİN KİTAP ÖNERİSİ

‘Hırsız Polis’, ‘Bıçak Sırtı’ ve ‘Kapalıçarşı’ gibi dizilerin senaristlerinden, çok sevdiğim arkadaşım Gülden Çakır ısrarla bu kitabı tavsiye etti. ‘Yerli dizi yersiz uzun’ sloganına gönderme yapan ismi de hayli ilginç ‘Ne kadar Yerli, Niye Hâlâ Uzun.’ Dizileri yapan senarist, yönetmen, müzisyen, kurgucu, oyuncu yani emek veren tanınmış ve deneyimli isimlerle yapılan söyleşiler var. Hem sektörde çalışan, hem de çalışmaya niyetli kişilere özellikle sinema televizyon mezunlarına tavsiye ediyorum. Çünkü bir işi en iyi bilen, bizzat onu yapanlar. Deneyimlerinden faydalanmak gerek.