Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Sektör uzun zamandır ne yapacağını bilmiyordu. Üzerine kanalların satışları, yönetici değişiklikleri, seçim ve ekonomik kriz eklenince kontrolden çıktı. Bu belirsizlik yüzünden insanlar bildiğini de söyleyemiyor zaten. Her tarafı kehanetler, söylentiler ve dedikodular sardı.

Senarist bir yapımcıyla konuşuyor, yapımcı kanalla. Herkes birbirini farklı bir nedenle reddediyor. “Seçim var, beklemek lazım, büyük kriz gelecek abi, bu sene hiç dizi yapmayacaklarmış, televizyon filmlerine yükleniyorlarmış, format bakıyorlarmış” gibi...

Haberin Devamı

Bunların bir kısmı kibarca başından savma, bir kısmı reddedilmeyi karizmayı çizmeden geçiştirme. Bir kısmı da doğru. Daha önce ekonomik krizlerde neler oldu bakalım.

1-2 yıl öncesinden söylentisi oldu ama kimse bir şey yapmadı. Son ana kadar bekleyip, iş çığırından çıkınca tedbir almaya başladılar. Reklamlar durdu, kanallarda para kalmadı, artık diziler yapılmayacak, lafları dolandı. Sonuçta dizi sayısı azaldı, program sayısı arttı, büyük bütçeli işlerden kısa bir dönem kaçınıldı ve normale dönüldü.

Yine benzer şeyler olacak. Bu yaz yeni dizi sayısı az olacak. Eski dizilerin tekrarı, diziler ve yeni program ve şovlarla denge bulunacak. Nispeten küçük bütçeli işler tercih edilecek, astronomik rakamlar alan starlar ya fiyat kıracak ya da dinlenecek. Garanti olsun diye eski formatlar yeniden denenecek.

Böyle bir döneme gireceğimizi son iki yıldır yazıyoruz, çiziyoruz ama kimse bir yıllık plan bile yapmadı. Dolayısıyla yine hazırlıksız giriyoruz yeni döneme. Büyük yaratıcılıklar olmayacak, panikle denemeler yapılacak. Yine cesur olan birileri bu dönemde sıyrılma şansı bulacak.

Bardağa dolu tarafından bakmak istiyorum. Belki bu panikle yapılan birkaç program tutarsa sadece dizi yapmak zorunda kalmaz ekranlar... ‘Düşük bütçeli olsun’ diye yapılan bir iki sit-com tutar. Kısa diziler, sit-com’lar ve programlar kazanırız. Bütçeden kısmak için yeni yüzlere rağbet ve belki “Bir musibet, bir nasihattan iyi” olur!

SOKAKTAKİ YAPAY ZEKA NASIL OLACAK?

“Sokaktaki adam ne yaptı, ne dedi?” lafını çok duyduk değil mi? Yapay zeka sokağa iner, hayatımıza girerse, robotlarla yaşamaya başlarsak neler olur? İşte bu sorunun yanıtını arayan ve anlatan bir TV programı yapılacak yakında. Hazırlayan ve sunan Birol Güven.

Haberin Devamı

Hazırladığı programla ilgili konuştum ve anlattı. Temel meselesi teknolojik gelişmelerin sıradan insanın hayatına nasıl yansıyacağı. Şu an yapay zeka, bilim insanlarının, uzmanların ve bu konuya özel ilgi duyan kişilerin gündeminde. Ama gün gelecek, herkesin günlük, sıradan mevzusu olacak. İşte bu program bunu anlatacak. Ev ve aile hayatımızı, duygusal ilişkilerimizi, ebeveyn-çocuk ilişkilerini, iş hayatımızı, kız istemelerimizi, kahvedeki oyunları nasıl etkileyecek? Hangi meslekler yok olacak, hangi yeni meslekler ortaya çıkacak?

Güven, “Yapay zeka meselesini çok da abartmamak lazım” dedi. İnsan hayatını kolaylaştırmak için nasıl ki ateşi, tekerleği, asansörü buldu, robotları da bunun için kullanacak. Zaten bakkala adres sormayı bırakıp, navigasyon kullanmaya başlamadık mı?

Haberin Devamı

Televizyon üzerine kehanetler neler

GÜLSE BİRSEL’DEN YANIT VAR!

Geçen haftaki yazımda “Jet Sosyete gidiyor, ‘Aile Arasında 2’ Geliyor” şeklinde duyum aldığımı yazmıştım. “Gülse Birsel ve BKM, ‘Jet Sosyete’den umduğunu bulamadı ama ‘Aile Arasında 2’ ile yeni bir rekor gelebilir” demiştim.

Birsel de bana yanıt verdi. ‘Jet Sosyete’den de umduklarını sevinçle bulduklarını, dizinin bitmeyeceğini, filmin çekimlerinin de olmayacağını söyledi.

Aldığım duyuma güveniyorum ben. Ama madem cevap hakkı doğduğunu düşünmüş ve yanıt vermiş, bana da buraya yazmak düşer.