Cadde Sınır ötesinde gala

Sınır ötesinde gala

12.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’deki iç savaşı ve nedenlerini anlatan ‘Kardeşim Benim Der’a’ filminin galası, oyuncuların katılımıyla Suriye’nin Çobanbey beldesinde yapıldı.

Sınır ötesinde gala

İlker Kızmaz, Cem Uçan, Mehmet Çevik ve Berna Koraltürk’ün başrolünde yer aldığı, yönetmen koltuğunda Murat Onbul’un oturduğu ve TRT’nin ortak yapımcısı olduğu ‘Kardeşim Benim Der’a’ filminin galası oyuncular, siyasetçiler ve yerel yöneticilerin katılımıyla gerçekleşti. Çekimleri Gaziantep ve Cerablus’ta yapılan, 13 Nisan’da vizyona girecek filmin galası, Çobanbey’deki AFAD Lojistik Merkezi’nde gerçekleşti. Oyuncular, gösterim öncesi bölgede yaşamını sürdüren Suriyeli çocuklara oyuncak hediye etti. Galaya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravzanur Kavakçı Kan, AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara da katıldı.

Haberin Devamı

Sınır ötesinde gala

‘Yüzleşmek ağır geldi’

Filmde Ali adlı Türkmen bir karakteri canlandıran İlker Kızmaz, küçük bir kıvılcımla tüm Suriye’nin ayağa kalktığını ve bunun kendisini çok etkilediğini söyledi. Oyuncu, “Küçük çocukları duvarlara yazdıklarından dolayı, işkence yaparak öldürüyorlar. Gerçek bir hikaye. Sonrasında olaylar gelişiyor ve Arap Baharı’ndan nasiplerini alıyorlar. Dışarıdan akvaryumdan balıkları izliyormuş gibi oluyor ama olaya biraz daha dahil olduğunuzda, insanların neler yaşadığını kendi ağızlarından dinliyorsunuz. Bunlarla yüzleşmek bizim için ağır geldi. Umarım bu insanların yaşadıklarını yansıtabilmişizdir” açıklamasını yaptı.

Sınır ötesinde gala

‘Yedi yıl oldu’

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, ortak yapımcı oldukları projenin kendileri için kıymetli olduğunu belirtti. Eren, “Suriye’de savaş başlayalı yedi yıl oldu. Kimse kendi isteğiyle vatansız kalmaz. Bir kıvılcımla milyonlarca insan vatansız kaldı. Film olup biteni, Suriyeliler’in gözünden anlatıyor. Nasıl başladığını, neler yaşandığını ve Esad zulmünü anlatan bir iş yapmak istedik” dedi.

Haberin Devamı

Sınır ötesinde gala

‘Duygusu yüksek film’

Yönetmen eşi Murat Onbul ile poz veren Berna Koraltürk ise, “Oynadığım Zeynep karakteri, Ali’nin geride bıraktığı aşkı, Suriyeli bir kadın. Duygusu yüksek bir iş yaptık. Benim aksiyon sahnelerim yoktu, zorlanmadım. Murat ile çalışmak iyi hissettiriyor. İnanmamız için bizi motive etti” şeklinde konuştu.

Sınır ötesinde gala


‘Afrin’e ilk gelen sanatçıyım’

‘Diriliş Ertuğrul’ dizisinde Abdurrahman Alp karakterini canlandıran Celal Al, Suriye’ye ikinci defa geldiğini ve Zeytin Dalı Harekatı sonrası Afrin’e giden ilk sanatçı olduğunu söyledi. Oyuncu, “Bu bölgede Türkiye’nin Suriye’de yaptığı insani faaliyetleri gördüğümde büyük mutluluk duydum. Buradaki manzarayı görünce insan gerçekten devletiyle, milletiyle gurur duyuyor” dedi.

‘Ciğerimden gelerek oynadım’

Sınır ötesinde gala

Cemal karakterini canlandıran Cem Uçan ise projedeki aksiyon dolu sahneleri zorlanmadan ve dublörsüz çektiğini belirtti. Oyuncu, “Çatışma ve patlama sahnelerinde insan üstü performans gösterdik. Çocuklara bugün oyuncakları dağıtırken çok duygulandım. O kadar masum ve temizler ki... Hiçbir çocuk hayatını yaşayamadan gözlerini kapamasın, onlar melek. Filmde ciğerimden gelerek oynadığım sahneler var” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Gişe derdimiz yok’

Yönetmen Murat Onbul, Suriye’de yaşanan iç savaşın birçok sebebinin olduğunu anlatıp, “Fazla zamanımız yoktu ama bölge halkı çok yardımcı oldu. Bu işin kaynağının basit bir iç ayaklanmanın üzerine kurulduğunu düşünüyorlar ama çok uzun bir geçmişi var. Yıllarca insanlar büyük bir zulme mahkum edilmiş. Film bir mesaj vermek üzerine yapılmadı. Kimse de gişe derdiyle bu işe girmedi” diye konuştu.

‘Yanlarındayız’

Ayberk Pekcan, çocukların birer çiçek olduğunu ve onları mutlu etmenin sevincini yaşadıklarını dile getirdi. Oyuncu, “Hele ki bu çocuklar komşu coğrafyamızda olunca bizlerin burada olmaması mümkün olamazdı. Hepsini çok seviyorum” diye konuştu.