Gezi olaylarının birinci yıldönümünde yine gerginlikler yaşandı, gözaltılar oldu, ters kelepçeler takıldı, tehditler savruldu, polisler yine savunmasız insanları copladı, biber gazı ve tazyikli su olmazsa olmazdı, hatta CNN muhabiri canlı yayın sırasında gözaltına alınarak bir ilke bile imza atıldı...
Fakat en önemlisi şuydu; Gezi ‘mizah’la güzeldi.
Gezi zekalılar ‘mizahla direnerek’, o saçma sapan olayların arasında bile yüzleri güldürdü, ortamı yumuşattı, bir nebze de olsa gerginliği azalttı.
u Mesela TOMA’ların önünde selfie pozu verenler oldu...
u ‘Barva’ isimli twitter kullanıcısı, polisleri arkasına alıp çektiği selfie videolarla herkesi çok güldürdü. “Allahım ne kadar tatlıyım, çok tatlıyım değil mi?” diye bağırarak sivil polisleri gösterdiği videolar, günün en çok konuşulan olayı oldu.
u AKM’nin çatısındaki kadın polislerin selfie’si de dikkat çekenler arasındaydı.
Hayatın her anında kullanılan ‘selfie’ Gezi’de de başroldeydi.

Haberin Devamı

SELFIE’NİN NEDENİ: NARSİSTİK DOYUM

Selfie, son zamanlarda virüs gibi hızla yayılıyor. Sosyal medyanın akışını da değiştiren bu akım, bugüne kadar sanal dünyanın görüp görebileceğimiz en büyük çılgınlığı belki de...
Öyle büyük bir çılgınlık ki bu; sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarla ilgili makalelere yer veren Yeşilay dergisi, mayıs sayısında sayfalarını selfie konusuna ayırmıştı. Durumun ciddiyetini düşünün!
Ne zamandır bu konuda yazmak istiyordum; sonunda Gezi’deki selfie’ciler vesile oldu.
***
Selfie’nin tarihi çok eskilere dayanıyor olabilir ama Oscar töreninde sunucu Ellen DeGeneres’in ünlü oyuncularla selfie çekip, bunu twitter hesabından paylaşmasıyla bizler bu akımı hayatımıza soktuk. Bu fotoğraf çok kısa sürede 3.5 milyondan fazla paylaşım alınca da selfie dünyada çılgınlık haline geldi.
Peki ‘kendi fotoğrafını çekmek’ anlamına gelen selfie’ye insanlar neden bu kadar çok ihtiyaç duyuyor?
Yeşilay dergisine konuşan uzmanlar bunu ‘narsistik bir doyum’ olarak yorumluyor: “Selfie, bir müddet sonra kişide yalnızlaştırıcı etki yapar, insanlarla ilişki kurma biçimi haline gelir. Bir müddet sonra sizi, insanlardan onay ve takdir alma durumuna getirir. Bir kişi, günde birkaç defa özel hallerini çekip yayıyorsa, bu hastalık halini almıştır...”
Anlayacağınız ‘selfie çekeyim’ derken ruh sağlığından olmak gayet mümkün.

Haberin Devamı

BAĞIMLISI DA VAR

ABD Başkanı Obama’dan Papa’ya kadar uzayan selfie akımına kendini kaptırıp, bağımlı hale gelen bir gencin olduğunu biliyor
muydunuz?
Yine Yeşilay’ın dergisinden aktarıyorum...
Bu kişi, İngiltere’de yaşayan 19 yaşındaki Danny Browman.
Çevresinden beğeni görmek için günde 10 saatini harcayıp, kendi mükemmel pozunu yakalamaya çalışıyormuş.
Ancak sosyal ağlardaki paylaşımları beğeni kadar eleştiri de getirmiş. “Önce biri burnumun büyük olduğunu söyledi, sonra biri görünüşümle dalga geçti” diyen genç; daha güzel görünmek için kısa sürede 12 kilo vermiş. Ölümün eşiğine gelen, odasından çıkmayan ve hiçbir şey yemeyen Danny, ailesinin durumu fark etmesiyle birlikte tedavi görmeye başlamış.

Haberin Devamı

OLUMLU ETKİLERİ
Yeşilay dergisine göre, davranışsal bozukluğa yol açan selfie akımının, iyi tarafları da varmış...
Örneğin bir çok ülkedeki devlet erkanının selfie çekip sosyal ağlarda paylaşması halk üzerinde olumlu etki yaratıyor ve halkın devlete yakınlığını artırıyor.
Yani selfie, halk ile devlet kademesindeki en yüksek isim arasındaki sınırları kaldırıyor.
Meğer Devlet Bahçeli’nin sık sık selfie karelerine girmesi boşuna değilmiş!

YENİ TRENDLER...

Selfie çılgınlığı, özellikle Instagram’la birlikte kullanılınca, her gün daha da çeşitleniyor. Cosmopolitan’da okudum, neler neler var..

- Nomakeup selfie... Ünlü kadınların makyajsız görüntü vermeye başlaması bu akımı başlatmış. Beyonce, Miranda Kerr, Miley Cyrus bu akımın öncüleri.

- Yogaselfie... Top model Gisele Bündchen başlatmış. Türkiye’de yoga pek revaçta olmasa da, pilates stüdyosunda direklere tutunup başaşağı poz vermeyen ünlüyü dövüyorlar!

- Aftersex selfie... İnsanların seks sonrası fotoğraflarını Instagram’dan paylaşmasına deniliyor ve umarım selfie’de gelinen son nokta budur!

- İzinsiz selfie... Ankara’da bir kişi, otobüste yanında oturan kadının fotoğrafını izinsiz selfie yapmak isteyince olay, mahkemeye kadar taşındı. (Milliyet)