Cadde Soba zehirlenmelerini önleyen cihaz

Soba zehirlenmelerini önleyen cihaz

25.11.2008 - 11:59 | Son Güncellenme:

.

Soba zehirlenmelerini önleyen cihaz

KONYA’da, özel bir firma tarafından yurt dışından ithal edilen karbonmonoksit dedektörü soba zehirlenmeleri sonucu meydana gelen ölümleri önlüyor.
İngiltere’den ithal edilen cihazın üzerinde karbonmonoksit gazını hissedebilen sensör ve uyarıcı nitelikteki alarm bulunuyor. Sobanın kurulduğu odanın herhangi bir yerine monte edilebilen cihaz, üzerindeki güvenlik şeridi çıkarıldıktan sonra çalışmaya başlıyor. 5 yıl ömrü bulunan cihaz, evdekiler uyku halinde veya otururken sobadan sızan karbonmonoksit gazını algılıyor ve alarm devreye giriyor. Kuvvetli bir şekilde ses çıkararak oda içerisinde bulunan kişileri uyarıyor. Odada karbonmonoksit gazı bulunduğu sürece alarm devreden çıkmıyor. Ancak sesi duyarak uyanan kişi müdehale ederek cihazı durduruyor. Çok kuvvetli bir ses sistemine sahip olduğu için oturduğu apartmanın veya evin yakınında oturan komşuları veya diğer odalarda bulunan kişileri de uyararak karbonmonoksit zehirlenmesini haber veriyor.

Haberin Devamı

GAZI FARK EDİNCE ALARM DEVREYE GİRİYOR

Cihazı ithal eden Focus Güvenlik Sistemleri'nin sahibi Şeref Özçelik cihazın küçük, fakat marifetlerinin çok büyük olduğunu söyledi. Özçelik, “Türkiye şartlarında vatandaşlarımızın büyük bir bölümü kış aylarında ısınma aracı olarak kömür sobalarını kullanıyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında sobalardan sızan karbonmonoksit gazından dolayı zehirlenmelerde artış oluyor. Bunun sonucunda insanlar hayatını kaybediyor. Biz de firma olarak yaşanan bu olumsuzluğun önüne geçebilmek İngiltere’den karbonmonoksit dedektörünü ihraç ettik. Bu dedektör sobalardan sızan karbonmonoksit gazına karşı uyarıcı bir sisteme sahip. Cihazın 5 yıllık pil ve sensör ömrü var” dedi. Özçelik, şunları söyledi:
“Bu cihaz sobaların kullanıldığı odalara konuyor, duvara veya odanın herhangi bir yerine monte ediliyor. Karbonmonoksit gazı renksiz ve kokusuz olduğu için insanlar bu gazı hissedemiyor. Bu nedenle sobadan sızan karbonmonoksit gazının farkına varmıyor. Sonucunda da ölümler meydana geliyor. Ama bu cihaz sayesinde bu risk tamamen ortadan kalkıyor. Cihaz ile batarya sistemi arasında bir güvenlik şeridi var. O güvenlik şeridi çıkarıldığı zaman cihaz çalışmaya başlıyor. Cihazın üzerinde karbonmonoksit gazını hissedebilen sensör ve uyarıcı nitelikteki alarmı bulunuyor. Sensör karbonmonoksik gazını algıladığı zaman alarm devreye giriyor ve kuvvetli bir şekilde öterek oda içerisinde bunanan kişileri uyarıyor. Oda içerisinde karbonmonoksit gazı bulunduğu sürece alarm devreden çıkmıyor. Ancak sistem uyanan kişi müdehale ederek cihazı durdurduğu zaman devre dışı kalıyor. Çok kuvvetli bir ses sistemine sahip olduğu için de oturduğu apartmanın veya evin yakınında oturan komşularını uyarıyor.”

Haberin Devamı

BİR AİLENİN HAYATINI KURTARDI

100 YTL’ye satılan cihazın bir ailenin hayatını kurtardığını da vurgulayan Özçelik, “Bu cihaz sayesinde geçen yıl 4 kişilik bir aile ölümden döndü. Cihaz çocukların odasındaki sobadan sızan karbonmonoksit gazını algılayarak diğer odalarda bulunan aileyi uyardı. Bu cihaz sayesinde artık karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin önüne geçileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Yazarlar