Cadde Tam tahıl tüketen uzun yaşıyor

Tam tahıl tüketen uzun yaşıyor

08.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tam tahıllı beslenme, kişileri obeziteden ve kronik hastalıklardan koruyor. Ancak araştırmalara göre 10 kişiden 9'u tam tahılları yeterince tüketmiyor

Tam tahıl tüketen uzun yaşıyor

Tüm dünyada obezite artıyor. Obezite ve aşırı kilo, kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklarla bazı kanser türlerine yol açıyor. Buna karşılık tam tahıllı beslenmenin çözüm olacağının üzerinde önemle duruluyor. Oxford Brookes Üniversitesi beslenme ve diyet uzmanı ve Nestle Uluslararası Beslenme ve Yasal İşler Müdürü Clare Chapman Leonard'la tam tahıllı beslenmenin önemini konuştuk. Tam tahıllı beslenmenin önemi giderek daha iyi anlaşılıyor ancak yine de tam tahıllı beslenmeye yönelenlerin sayısı çok yetersiz. Obezite artışına rağmen bizi heyecanlandıran şey, tam tahılların bu hastalıkların önlenmesinde oynadığı rol. Ancak tüm dünyada farkındalık çok az. Genelde günlük bir porsiyondan daha az tam tahıl tüketiliyor. Sağlıklı olmak için günde en az üç porsiyon tam tahıl tüketilmesini öneriyoruz ancak 10 kişiden 9'u buna uymuyor. Tam tahılların beslenmemizdeki önemi nedir? Bulgur en büyük şansınız Tam tahılların içinde bulunan antioksidanlar kalp damar hastalıklarını ve kanseri önlerken, yine içeriğindeki lifler kolesterolü düşürüyor, sindirim sistemi hastalıklarından koruyor. Günde üç porsiyon tam tahıl tüketenlerde kanseri yüzde 25 - 30 önlemek mümkün. Kalp damar hastalıklarından aynı oranda korunmak mümkün. Diyabet riski de yüzde 21 - 27 oranında düşüyor. Sindirim sistemi kanserlerinde yüzde 21 - 43 oranında riskin azalması mümkün. Yine araştırmalar tam tahıllarla beslenmenin meme ve testis kanserlerini yüzde 10 - 40 engellediğini gösteriyor. Tam tahıllar hastalıkların önlenmesinde nasıl bir rol oynuyor? Bir kase tam tahıllı kahvaltılık gevrek veya bir dilim ekmek veya tek porsiyonluk ekmekler veya iki yemek kaşığı bulgur bir porsiyona karşılık gelir. Bir porsiyona neler örnektir? Türkiye'de tam tahıl olan bulgurun tüketilmesi beslenmeniz açısından bir şans. Günlük beslenmeye mutlaka tam tahıllı ekmekler, kahverengi pirinç ve kahvaltılık tahıllar katılmalı. Piyasaya çıkan tam tahıllı gevrekler de geleneksel Türk kahvaltısına çok iyi alternatif olabilirler. Türkiye'deki geleneksel alışkanlıkları nasıl değerlendiriyorsunuz? Kilo kontrolüyle ilgili 120 bin kişide yapılan 15 araştırmaya dayanarak yapılan son değerlendirmelere göre günde üç porsiyon tüketenlerin beden kitle indeksi 1 puan, bel çevresi ortalama 2,5 santimetre daha düşük çıktı. Tam tahıllı beslenmek alışkanlık haline getirilmeli, 3 porsiyon hedef olmalı ama daha fazla tüketim daha da faydalı olacaktır. Uzun vadede çok faydalı. Tam tahıllı ekmek tok hissetmeyi sağlayarak kilo kontrolünü sağlıyor. Daha uzun süre tok tuttuğundan bir sonraki öğünde kişinin 100 - 150 kalori daha az tüketmesini sağlıyor. Kilo kontrolüne katkısı nedir? Günde 3 porsiyondan fazla tam tahıl tüketenlerde ölüm oranı daha düşük. 35 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırmada yüzde 14'lük bir risk azalması görülmüş. ABD'de 86 bin erkek üzerinde yapılan bir çalışmaya göre toplam ölümlerde yüzde 20 azalma gözlenmiş. Tam tahılların yaşam beslentisi üzerinde bir etkisi var mı? Çocuklarda tam tahıllı beslenmeye ne kadar erken geçilirse ve çocuk bu alışkanlığı ne kadar çabuk edinirse o kadar iyi. Tam tahıllı ekmekler sofraya sık konulursa çocuk o kadar çabuk kabullenecektir. Yine kahvaltılık gevrekler çocuklar için iyi bir seçenek olabilir. Böylece beslenmelerine daha fazla kalsiyum, vitamin ve mineral eklenmiş olur. Hamilelikte annenin düşük glisemik indeksli gıdalarla beslenmesi, bebeğin daha sağlıklı doğmasını, kilosunun ideal seviyede olmasını sağlıyor. Çocuk hayata sağlıklı bir başlangıç yapıyor. Bebeğin sağlıklı doğmasını sağlıyor